SkAtaN Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Jush 2 raz sie spotkałem z tym, że przy FSP300-PNA (PF) wypisują że ma PFC a tak naprawde go nie ma. Można to bardzo łatwo rozpoznać. Jesli na zasilaczu jest napisane 115/230V to znaczy ze nie ma, jesli samo 230V to znaczy że ma, dane wg. producenta. ---------------------------------------- ˇEVoltage: With PFC 230 VAC None PFC 115/230 VAC ----------------------------------------- ˇEHold-up time: With PFC - 10.0 mS minimum : at 230V / 50 Hz. None PFC - 17.0 mS minimum : at 115V / 60 Hz. 17.0 mS minimum : at 230V / 50 Hz. Z tego tekstu wynika ze jesli zasilacz ma przełącznik na 115 V to nie ma PFC. Literka A przy modelu oznacza ze jest to wersja oem którą montuje sie z nowymi komputerami ( tak mi powiedzieli jak wysłałem im majla). Lookajcie jaka gosciu forse zbija na modelu bez PFC a napisał ze ma PFC ( zdjecia na aukcji nie sa prawdziwe bo wysłałem do niego majla). >>>>>jest przelacznik 115/230 >>>>>to nie real foto,ale wyglada tak samo >>>>>wojtek >>>>> >>>>>-----Original Message----- >>>>>From: skatan@tlen.pl[mailto:skatan@tlen.pl] >>>>>Sent: Sunday, June 01, 2003 10:52 PM >>>>>To: wojt@magsoft.com.pl >>>>>Subject: Pytanie o aukcje: ??FORTRON FSP300-60 PNA >>>>300W-ZOBACZ (numer >>>>>aukcji: 13697439) >>>>> >>>>> >>>>>Wiadomość od: darex_pl >>>><http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=357259> >>>>> >>>>> _____ >>>>> >>>>>Witam >>>>>Czy te zdjecie ponizej to real foto? Czy na zasilaczu jest >>>>napisane >>>>>115/230V czy tylko 230 V ? thx z góry za odpowiedz Jak widać z majla zasilacz jest bez PFC a sprzedawany jako z passive PFC. Gosciu jush ma 120 zł za niego co za oszust. LInk do aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13697439 Napiszcie mu cos bo on mysli ze jak ma napisane (PF) w typie to zasilacz ma PFC. Ja mu wysłałem pare tekstów, wyjaśniłem a on nadal ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Jezu :!: No to zaczynamy :arrow: :wink: 1. Zmien temat :!: 2. PFC nic nie daje a ponadto halasuje :!: 3. Nie ma czegos takiego jak "passive PFC" :!: Albo jest albo nie ma :!: FOTO 4. Jakim cudem 120zł :?: :!: 8O 5. Zasilacz ma wyzsze dopuszczalne obciazenia niz PNA(PF) na +3.3V (15A vs 28A) <-- Pomyłka :wink: Update :arrow: Po dokladniejszym doczytaniu sprzedawany jest model PNA(PF) a nie PN(PF) :!: Takie zasilacze kosztuja na Allegro 50zł :!: :!: :x Chyba oplaca sie kupic kilka PNA(PF) za 50zł i sprzedawac z dobra reklama za ponad 100zł :!: :!: 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Pinki nie wiem kto ci powiedział ze jest PFC albo go nie ma. Jest ACtIVE PASSIVE i NONE PFC (to nie sa dane wg. mnie tylko producenta ). Widze duzo sie o tym naczytałes ale jestes w błedzie. A tak wogule n/c z twoją odpowiedzią. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 O PFC bodajze mowil tak zgk5 a On sie na tym zna :P (wlasnie szukam tej wypowiedzi) W jakim znowu bledzie? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Pinki, możliwości ogólnie są trzy: aktywne PFC, pasywne PFC, brak PFC. :) (Nie mówię o tym akurat zasilaczu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Hehe, mozliwe :) Cos nie moge tego znalezc :) Ale PFC nic nie daje a halasuje :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 zgk5 napisal :arrow: IMHO nie ma czegoś takiego jak pasywne PFC. Jest tylko aktywne i montowane jako opcja w zasilaczach. Jeżeli zasilacz ma ten dławik zamontowany to ma aktywne PFC i koniec, a jesli go nie ma- to nie ma wzmianki o zastosowanym PFC!!!. Ale to jest moja opinia, jak ktoś ma inne zdanie w tej kwestii - to niech napisze!!! - temat jest open. Pasiwe PFC nie ma !!!!!! nie było i nie będzie.!!!! Te Active PFC to jest w sumie dość nowe rozwiązanie, różni producenci po wprowadzeniu tego prostego rozwiazania nazwali je Active PFC - zadziałał marketing - wiadomo jak Active - to musi być coś SUPER NOWEGO I NAJLEPSZEGO - a tym czasem dodano tylko jeden element - zwykły dławik, ale nazwę wprowadono z rozmachem - Active. Wcześniej, zanim pojawił się termin "Active PFC" nie istniał termin "Pasive PFC". - po prostu nie było żadnego PFC. Jakie są zalety aktywnego PFC ??? W praktyce, całkowite usunięcie aktywnego PFC ( i w domyśle przejście na pasywne PFC - którego nie ma ) - nie powoduję żadnych ujemnych skutków w działaniu kompa. Stabilność napięć wyjściowych jest taka sama, zdolności zasilacza do @ są takie same itp. - stwierdzone praktycznie. Nie twierdzę, że te Ative PFC to tylko element reklamy. Nie !!!. Są po prostu zasiłki róznych producentów, którzy stosują system "Active PFC" jak i nie stosują !!! - przy czy jak nie stosują - to nie piszą żę mają Pasive PFC. Jeżeli zasilacz jest w wykonany w wersji z PFC to jest to "Active PFC." Ten model posiada dławik jako element filtru LC. Ale jest to opcja, nie wszystkie zasilacze są wykonane w wersji z PFC. Jeżeli zasilacz nie ma PFC, to moim zdaniem nie powinno się stosować terminologii "Pasive PFC", bo ta nazwa sugeruje, że zasilacz ma jakieś podzespoły realizujace to Pasive PFC. A więc zasilacz - nazwany moim zdaniem błednie - "Pasive PFC" to po prostu zwykły zasilacz, jakie robiono wcześniej - przed wprowadzeniem tego ulepszenia nazwanego "Active PFC". 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Jezu :!: No to zaczynamy :arrow: :wink: 1. Zmien temat :!: 2. PFC nic nie daje a ponadto halasuje :!: 3. Nie ma czegos takiego jak "passive PFC" :!: Albo jest albo nie ma :!: FOTO 4. Jakim cudem 120zł :?: :!: 8O 5. Zasilacz ma wyzsze dopuszczalne obciazenia niz PNA(PF) na +3.3V (15A vs 28A) <-- Pomyłka :wink: Update :arrow: Po dokladniejszym doczytaniu sprzedawany jest model PNA(PF) a nie PN(PF) :!: Takie zasilacze kosztuja na Allegro 50zł :!: :!: :x Chyba oplaca sie kupic kilka PNA(PF) za 50zł i sprzedawac z dobra reklama za ponad 100zł :!: :!: 8O Ale na zdjeciu jest zasilacz z +3.3V 28A, co jest bardzo mylące i jak ktoś dokładnie nie doczytał tekstu poniżej (dopisanego zresztą później) to może się przykro zdziwić jak dostanie zasilacz. Ja kupiłem (na szczęście tanio) takie badziwie: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13557378 głównie z powodu tego dużego, 12 cm wentylatora na zdjęciu, a zasilacz wygląda zupełnie inaczej, ze zwykłym 8 cm wentylem, wcale nie cichym, poza tym wszystko się zgadza. Wniosek jest taki, że na aukcje z zasilaczami trzeba bardzo uważać i nie wierzyć zdjęciom! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgadza sie :) I kupowac od sprawdzonych osob :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Wiem co mowił zgk5 i sam nie jest pewny. Jest pewna róznnica pomiedzy wyrazem "none" a "passive". Zgk5 także mówił raz ze active jest gorsze od passive i takie tam rozne teorie które to coraz zmieniał i modyfikował ( bez urazy zgk5 :wink: ) Wiec ja sie oparłem na producencieWłasnie napisałem ten temat aby uprzedzic potencjalnych klientów. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...