Szymoon Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Nastepna porcyjka pytan ;) Zdecydowalem sie juz na sprzet, wszystko bedize wygladalo tak: Epox 8KHA+, AMD Athlon XP 1800+@xxx, GeForce4 Ti 4400(patrz punkty z pytaniami), 256 MB DDR Kingston, SB128 PCI, FritzCard PCI, Fujitsu MPG 3409AH-E, Acer 40x, FDD, Enlight EN-7237 i CTX Futura2 PR711FL 17" a teraz pytanka 1. Czy cooler Zalman CNPS6000-CU wejdzie do tej plyty ? obawiam sie czy nie zawadzi o RAM albo kondensatory 2. Chce podkrecic procesor na minimum 10,5x166(seria AGKGA) czy ten cooler mi starczy?(jest przeznaczony dla procesorow do 1,7 GHz) czy lepiej kupic Zalman CNPS5100CU - tak dla bezpieczenstwa ?(on jest do 2 GHz) 3. Podkrecam procesor czyli a) musze polaczyc mostki L1, jest jakas prostrza metoda niz ta opisana na THG(wlac klej, smarowac jakims lakierem[czy co to tam bylo] itd.) ? a jesli nie to jakie jest ryzyko ? np jesli zle cos pomaluje lub klej sie rozleje, czy jesli cos zrobie zle, to moge to czyms zmazac, a jesli tak to czym ? mowcie do mnie jak do calkowitego laika, nigdy nie podkrecalem procesorow. B) czy musze zwiekszac napiecie i po co ? jesli tak, to czy ta metoda opisana na tweaku jest pelna, czy sa jakies tajne znane "wszystkim" sprawy ktore trzeba jeszcze zastosowac ? jesli sa to jakie ? 4. Pamieci pojda na 166 MHz czyli a) musze zmienaic ? mam Kingston PC2100 CL2.5 (KVR266x64C25/256) czy one sie tez podkreca i co zrobic zeby ich nie rozwalic ? B) jesli zmieniac to na jakie c) jesli bede zmienial to na 100% nie teraz i na 100% teraz nie bede podkrecal, jesli posmaruje juz procesor pasta termoprzewodzaca, naloze radiator, a pozniej go sciagne, to musze zmazac ta paste i nalozyc na nowo warstwe ? jesli tak to czym zmazac ? 5. Jesli karta graficzna nie ma standardowego wyjscia d-sub, to czy po zastosowaniu przejsciowki odczuje spadek wydajnosci/ostrosci ?) 6. Nie powinienem nic wkladac do gniazda PCI ktore jest zaraz pod AGP, a czy to samo sie tyczy tego na samym dole ? 7. Ile maksymalnie moge podlaczyc wiatraczkow do swojego zasilacza ? tyle ile mam kabelkow z zasilacza czy lepiej mniej ? 8. Czy kabel ATA100 powinien miec z jednego konca na jednej zyle przerwane zlacze ? u mnie na jednej zyle jest dziura i widac tam druty po obu stronach(rozerwane), nie wiem czy to oddawac do wymiany. 9. Ktos gdzies widzial inne wiatraczki niz Sunon 120mm ? glosnosc max. 35dB przy 12V 10. Jak sie sprawdzaja maty wyciszajace ? gdzie kupic to raz, a dwa czy nie wydzielaja jakiegos nieprzyjemnego zapachu lub cos w tym rodzaju ? 11. Jak sie sprawdza GF4Ti4400 Leadteka ? moze jakas lepsza firme ? jaka ? Bede wdzieczny z odpowiedzi na wszystkie pytania. Wasze przeklenstwo :lol: Szymon Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 wow stary ale żeś posta zapodał :roll: . Mówisz że chcesz puścić proca na fsb 166 . Mam właśnie dokładnie takie same kingstony jak napisałeś. Powinny pójść na tej częstotliwości ale nie bedzie to wypas. Testowałem je i mi chodziły z trudem na 160 @fast i 2.9 V .Bez podnoszenia napięcia tylko na normal.Nie wiem jak ze stabilnością na tych ustawieniach bo za krótko je miałem tak ustawione ale musisz się liczyć z tym , że jedyne ustawienie dla nich to chyba bedzie normal. Co do pozostałych pytań : -raczej wypadało by za każdy razem nakładać nową warste pasty przy ściąganiu coolera ,do starej zawsze może się jakiś nawet mały paproch przykleić i bedzie nieciekawie. Przy dobrej paście ze zmazaniem jej mogą być problemy spróbuj urzyć spirytusu albo acetonu. -do zasilacza można podpiąć naprawde dużą liczbe wentylatorów nie masz o co się martwić. Proponuje wykożystać co najwyżej dwa wyścia a najlepiej jedno i zrobić sobie odpowiedni rozgałęźnik. -zamiast maty lepszy może być korek. Zapewne chodzi ci o mate to wygłuszania kolumn ,powinienem ją mieć do końca tygodnie bo właśnie nowe kolumny zdiełałem :D ,moge dać znać jak to wygląda czy sie nadaje ale z maty zawsze może jakiś syf wypaść i bedzie śmietnik w obudowie. -kabel od dysku nie powinien być nigdzie naderwany. -hałas na poziomie 35dB to dość dużo ,przy wentylatorach większych niż 80 mm najlepiej stosować podłączenie do 7V ,chyba że komuś nie przeszkadza ten szum -jeżeli chodzi o zapełnianie złącz pci. Lepiej nic nie wkładać pod agp bo to bedzie miało wpływ na gorsze chłodzenie grafy. Może to mieć wpływ również na gorszą prace dysku (chyba pci 0 i 1 mają współdzielne irq czy jakoś tak nie pamiętam dokładnie :? ) -jeżeli odblokujesz w tym XP mnożnik to na bank stracisz na niego gwarancje. wybór należy do ciebie :P -To już wszystko więcej grzechów nie pamiętam . Amen :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbern Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 ja jestem za intelem ale coz.. pomoge AMD`kowcowi.. mostki mozna polaczyc w latwy sposob... robisz oloweczkiem linie do okola... a nie poprzez ciacia laserem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRUST Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Czy ta dziura w kablu ma około 1-2 mm ? Z ciekawości wygrzebałem trochę taśm z pudła i faktycznie - niektóre mają takie nacięcie a niektóre nie. Ale czemu to ma służyć...hmm...sam nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Czy ta dziura w kablu ma około 1-2 mm ? Z ciekawości wygrzebałem trochę taśm z pudła i faktycznie - niektóre mają takie nacięcie a niektóre nie. Ale czemu to ma służyć...hmm...sam nie wiem.tą dziórkę możesz olać Generalnie mocny konfig. Co do pamięci jeąeli chcesz to kręcić na 166 to kup pamiątki DDR 333 o ile mi wiadomo Kingston kupuje pamiątk nanyii potem testuje i te co lecą na 166 MHz sprzedaje jako 333 a te co nie - jako 266. Ja brałbym grafę na Radku, ale to mój gust. Karta dźwiekowa SB 128 to szmelc - marna jakośc dźwięku. Przy oddtwarzaniu taka sobie ale przy nagrywaniu i odtworzeniu...ta karta do tego się nie nadaj za duze zniekształcenia. matę głuszacą mozna kupić (korkowa )w www.komputronik.pl a bitumiczna do kolumn głosnikowych w sklepach dla audiofili. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuckyLuke Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2002 Nastepna porcyjka pytan ;) Zdecydowalem sie juz na sprzet, wszystko bedize wygladalo tak: Epox 8KHA+, AMD Athlon XP 1800+@xxx, GeForce4 Ti 4400(patrz punkty z pytaniami), 256 MB DDR Kingston, SB128 PCI, FritzCard PCI, Fujitsu MPG 3409AH-E, Acer 40x, FDD, Enlight EN-7237 i CTX Futura2 PR711FL 17" a teraz pytanka 1. Czy cooler Zalman CNPS6000-CU wejdzie do tej plyty ? obawiam sie czy nie zawadzi o RAM albo kondensatory 2. Chce podkrecic procesor na minimum 10,5x166(seria AGKGA) czy ten cooler mi starczy?(jest przeznaczony dla procesorow do 1,7 GHz) czy lepiej kupic Zalman CNPS5100CU - tak dla bezpieczenstwa ?(on jest do 2 GHz) 3. Podkrecam procesor czyli a) musze polaczyc mostki L1, jest jakas prostrza metoda niz ta opisana na THG(wlac klej, smarowac jakims lakierem[czy co to tam bylo] itd.) ? a jesli nie to jakie jest ryzyko ? np jesli zle cos pomaluje lub klej sie rozleje, czy jesli cos zrobie zle, to moge to czyms zmazac, a jesli tak to czym ? mowcie do mnie jak do calkowitego laika, nigdy nie podkrecalem procesorow. B) czy musze zwiekszac napiecie i po co ? jesli tak, to czy ta metoda opisana na tweaku jest pelna, czy sa jakies tajne znane "wszystkim" sprawy ktore trzeba jeszcze zastosowac ? jesli sa to jakie ? 4. Pamieci pojda na 166 MHz czyli a) musze zmienaic ? mam Kingston PC2100 CL2.5 (KVR266x64C25/256) czy one sie tez podkreca i co zrobic zeby ich nie rozwalic ? B) jesli zmieniac to na jakie c) jesli bede zmienial to na 100% nie teraz i na 100% teraz nie bede podkrecal, jesli posmaruje juz procesor pasta termoprzewodzaca, naloze radiator, a pozniej go sciagne, to musze zmazac ta paste i nalozyc na nowo warstwe ? jesli tak to czym zmazac ? 5. Jesli karta graficzna nie ma standardowego wyjscia d-sub, to czy po zastosowaniu przejsciowki odczuje spadek wydajnosci/ostrosci ?) 6. Nie powinienem nic wkladac do gniazda PCI ktore jest zaraz pod AGP, a czy to samo sie tyczy tego na samym dole ? 7. Ile maksymalnie moge podlaczyc wiatraczkow do swojego zasilacza ? tyle ile mam kabelkow z zasilacza czy lepiej mniej ? 8. Czy kabel ATA100 powinien miec z jednego konca na jednej zyle przerwane zlacze ? u mnie na jednej zyle jest dziura i widac tam druty po obu stronach(rozerwane), nie wiem czy to oddawac do wymiany. 9. Ktos gdzies widzial inne wiatraczki niz Sunon 120mm ? glosnosc max. 35dB przy 12V 10. Jak sie sprawdzaja maty wyciszajace ? gdzie kupic to raz, a dwa czy nie wydzielaja jakiegos nieprzyjemnego zapachu lub cos w tym rodzaju ? 11. Jak sie sprawdza GF4Ti4400 Leadteka ? moze jakas lepsza firme ? jaka ? Bede wdzieczny z odpowiedzi na wszystkie pytania. Wasze przeklenstwo :lol: Szymon Kingstony i SB128 PCI do wymiany...... Ad. 9 - zobacz na http://www.cennikpc.com koles ma tam Pepst'y 120x120x25 za jedyne 117zl :) P.S. Tez sie zastanawialem na 120x120... nadal sie zastanawiam...ale powoli dochodze do wniosku, ze chyba lapiej kupic Zelmana 92x92x25 za 35zl... Wentyle startuja z 5V.... zamontuje takie 2-4 w obudowie i bedzie OK :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2002 Dzieki za podpowiedz, a teraz wyjasnienia Ad. dziura - tak, ma mniej wiecej 2 mm Ad. szmelc SB128 - kied kupwalem to 3 lata temu, byla dobra karta a Live byl dla profesjonalistow. Moze sa karty z lepszym dzwiekiem, ale mi sie podoba ta i nie mam jakos zastrzezen, niestety, jesli chcialbym robic dyskoteke w domu to i glosniki porzadne trzeba, a jak juz porzadne, to 2000 zl... nie stac mnie :( ad Kingston szmelc - :cry: kupilem nowe i wybulilem troche ponad 350, spewnoscia drugiej kostki ni kupie, a jesli ja teraz odsprzedam to tez strace, no niestety juz za pozno Ad mnoznik - a jesli olowkiem to naokolo przejade, raczej pozniej tego juz nie beda mogli sprawdzic ? Ad. wentylatory - myslalem o 120mm na gorze obudowy, 80/92mm pod zasilaczem i taki sam na dole z przodu, wszystkie na 7V i powinno byc cicho(jelsi przy 12V maja ok 35dB) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...