Pablo Hudinii Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 hej! Potrzebuje pomocy co do wydajności sprzętu bo nie wiem jak dysk będzie szybszy w moim zestawie Obecnie posiadam Asusa P5Q Pro + E5200@4Ghz jade na dysku Seagate 250GB Barracuda 7200.10 dysk troszkę muli mi kopa potrzebuje kupić coś nowego pojemność od 640GB do 1TB i bardzo szybkiego pod uwagę biorę tak chwalone dyski F3 1TB 32MB HD103SJ F3 SATA-2 od Samsunga i WD teraz nie wiem który:/ WD WD6402AAEX SATA-3 czy nie pchać się w SATA-3 i zakupić taki sam tylko SATA-2 WD WD6400AARS 640GB sATA II 64MB zastanawiam się jak się mają te dyski WD do tego F3 chodzi mi o dysk systemowy wielkość nie ma tu znaczenia cena tak do 250 zł.Jeszcze myślę nad WD WD5002AALX 500GB sATA III 32MB Średni czas dostępu 4,2 ms lub jego poprzednik WD WD5001AALS 500GB sATA II 32MB. Napewno przez 1,5 roku nie zmienię kompa więc nie wiem czy warto płacić za SATA 3? Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Jeśli ma być szybki, to Seagate Momentus XT, ale to nie jest 250zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 no właśnie duży wydatek:/ musze zostać przy 3,5 cala tylko co to wybrać w poniedziałek muszę dokonać zakupu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 sata 2 czy sata 3 jeden c***. dyski magnetyczne i tak maja wydajnosc na poziomie przepustowosci IDE. olej interfejs. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Ja bym się nie zastanawiał i wziął HD103SJ. Sam ostatnio zamówiłem 2 takie do pracy, niestety jeszcze ich nie dostałem więc wrażeń z użytkowania Ci nie napisze, ale w domu ma HD502HJ i jestem naprawdę z niego zadowolony. Na początku był zupełnie niesłyszalny, obecnie jest więcej niż w połowie zapełniony więc czasem lubi sobie "skrobnąć" ale szybkość działania jest naprawdę spoko.. Jeśli bardzo zależy Ci na wydajności to nie ma co kombinować tylko kup dwa HD502HJ i ładuj je w raid.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 sata 2 czy sata 3 jeden c***. dyski magnetyczne i tak maja wydajnosc na poziomie przepustowosci IDE. olej interfejs. Bzdura ! juz przekroczyły możliwości ATA 133... Co innego SSD te to juz inna klasa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alin06 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 hej! Potrzebuje pomocy co do wydajności sprzętu bo nie wiem jak dysk będzie szybszy w moim zestawie Obecnie posiadam Asusa P5Q Pro + E5200@4Ghz jade na dysku Seagate 250GB Barracuda 7200.10 dysk troszkę muli mi kopa potrzebuje kupić coś nowego pojemność od 640GB do 1TB i bardzo szybkiego pod uwagę biorę tak chwalone dyski F3 1TB 32MB HD103SJ F3 SATA-2 od Samsunga i WD teraz nie wiem który:/ WD WD6402AAEX SATA-3 czy nie pchać się w SATA-3 i zakupić taki sam tylko SATA-2 WD WD6400AARS 640GB sATA II 64MB zastanawiam się jak się mają te dyski WD do tego F3 chodzi mi o dysk systemowy wielkość nie ma tu znaczenia cena tak do 250 zł.Jeszcze myślę nad WD WD5002AALX 500GB sATA III 32MB Średni czas dostępu 4,2 ms lub jego poprzednik WD WD5001AALS 500GB sATA II 32MB. Napewno przez 1,5 roku nie zmienię kompa więc nie wiem czy warto płacić za SATA 3? Proszę o pomoc. Jak się nie myle Twoja płyta nie obsługuje sata3 http://pl.asus.com/product.aspx?P_ID=qH6ZSEJ8EPY6HoNU&templete=2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 1. SEAGATE 1 TB, 32 MB, 7200, ST31000528AS 2. Samsung 1TB 32MB HD103SJ 3. WD WD6402AAEX 640GB sATA III 64MB Jeśli chodzi o szybkość niby F3 wychodzi o 12-13% lepiej, uzyskują wynik ok 120 MB/sec nawet ten 500GB z 16MB cechem HD502HJ. Seagate wolniejszy ok 105 MB/sec. Więc jest nad czym myśleć, jeśli chodzi o bezpieczeństwo danych to chyba loteria, bo ludzie różnie piszą. Teraz poważnie zastanawiam się jednak nad dwoma dyskami 2 x Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 i puścić w raid. Nie znacznie przekroczy to mój budrzet - wyjdzie 270zł ji ednak wydajność ponda 200MB/ sec to już jest coś może nie będzie to jeszcze SDD ale cenowo do jakośći nie ma się nad czym zastanawiać. Brałem też pod uwagę dysk hybrydowy od seagata Momentus XT 500GB jednak tu już trzeba się szarpnąć na 450 zł. Jeśli macie jakieś sugestie to bardzo proszę o wypowiedź Dziękuje z góry wszystkim! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 (edytowane) Co ci po SATA3, skoro twoja płyta go nie obsługuje? Będzie działać, ale transfery będą na poziomie SATA2. Jeśli nie zamierzasz zmieniać platformy/dokupić kontrolera SATA3, to nie widzę sensu dopłacania do szybszego (i nieobsługiwanego przez twoją płytę główną) standardu. Najlepiej byłoby wziąć 64GB SSD na system i jakiś szybki HDD na dane. Macierz RAID? Można - będzie nieco szybciej. Pytanie - czy przy obecnej wydajności pojedynczych dysków twardych jest ona koniecznie potrzebna? P.S. popraw orty. Edytowane 6 Lutego 2011 przez zzizzy 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 (edytowane) Macierz RAID? Można - będzie nieco szybciej. Pytanie - czy przy obecnej wydajności pojedynczych dysków twardych jest ona koniecznie potrzebna? Dokładnie, raid zwiększa tylko transfery, nie te przy takim F3 są na przyzwoitym poziomie. SSD bije tradycyjne dyski czasem dostępu a nie transferem (chociaż i transfer jest już lepszy niż w talerzówach, to właśnie czas dostępu sprawia, że dają takiego kopa). Do tego raid to mimo wszystko problematyczna konstrukcja. Chociażby w przypadku awarii płyty dane nie będą do użycia na pierwszej lepszej płycie. Edytowane 6 Lutego 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 (edytowane) ciężka decyzja, nie wiem czy 64GB na system wystrarczy win7 + parę programów. Edytowane 6 Lutego 2011 przez Pablo Hudinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Pewnie, że wystarczy. Trzeba jedynie system w ryzach trzymać. Moja partycja systemowa ma 50GB i nie narzekam na brak miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2011 Jeśli chodzi o rajd to jest troszkę problematyczny noo i jeszcze bezpieczeństwo danych podczas awarji płyty głównej. Jednak zakupie Samsung 1TB 32MB HD103SJ bo przed chwilą wyczytałem o bad sektorak u seagate ST31000528AS 1TB. narazie postawie na nim system i porobię partycje na dane, a za jakiś czas zakupie 64 SSD na sam sytstem (może cena spadnie i kupie 128GB:) to już był by luz dla win7) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Kupiłem F3 HD103SJ i...nie polecam! Niby mam na nim 13,3 czas dostępu, ale system potrafi się przymulić! Na moim starym dysku 250GB seagate 7200.10 wszystko działało lepiej. Dysk mam z datą wypustu 2011.1 - nie polecam tego dysku wynik wynikiem, ale w praktyce nie wygląda on ciekawie. Zostawie go na dane a za miecha kupie SSD...a teraz pije melise, żeby dysk nie wylądował za oknem może sie uda. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Hmm.. Czym objawia się to przymulenie? Robiłeś defragmentacje dysku po postawieniu systemu i zainstalowaniu programów? Do mnie one jeszcze nie doszły te dyski więc nie mam porównania na razie do 500GB.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...