Skocz do zawartości
Flasher18

Komentowanie podczas grania w grę poprzez mikrofon. Co i gdzie ustawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wpadłem na pomysł, że ponagrywam sobie gameplay z kilku gier, być może wrzucę na youtube i pomyślałem sobie, aby dodać do tego swój komentarz w grze. Niestety, nie wiem co mam ustawić, aby nagrywać z własnym komentowanie, gdyż wszystko mam ustawione, tzn. mikrofon działa w nagrywaniu, natomiast w grze w ogóle nie słychać. Może ktoś z was się orientuje co należy włączyć, użyć by móc komentować? Używam do nagrywania programu Fraps.

Dzięki serdeczne.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tylko opcje Sound Capture Settings:

Record sound - włączone

i

Detect best sound input - What you hear mam

Use Windows input - microphone i to włączone

Działa, słychać mój głos i komentarz, natomiast nie ma praktycznie dźwięku z gry pomimo, że w opcjach wszystko jest ustawione na maksa. Orientujesz się co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno powiedziec

tylko raz nagrywalem, na wczesniejszej wersji i dzialalo bez problemu

a jezeli odznaczysz use windows input - microphone?

wtedy powinien brac dzwiek ze zrodla - what u hear - i nagrac wszystko

bo z tego co piszesz to nagrywa tylko mikrofon, a dla ciebie rozwiazaniem jest wlasnie ustawienie what u hear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się nagrać tło + komentarz. Po prostu włączyłem głośniki (jako odbieranie dźwięku z tła) i oczywiście mikrofon do komentowania. Zdaje to jako tako relację, słychać, ale nie wiem czy rzeczywiście tak to powinno wyglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrą metodą, jeżeli nie masz wprawy w gadaniu do rzeczy podczas gry jest nagrać osobno komentarz. Dobrym pomysłem jest użycie darmowego programu - Audacity do nagrania i obróbki dźwięku. Obróbkę video rób gdzie chcesz i wedle uznania. Polecam Magix Movie Editor ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko już działa, niestety na jednej karcie dźwiękowej nie udało mi się tego dokonać (jakieś straszne trzeszczenie). Podłączyłem mikrofon do Sound Max'a, zaś głośniki do Sound Blaster'a. Teraz wszystko gra, gdyż poszukałem trochę w internecie i trafiłem na ciekawą stronę, być może komuś się przyda - Zagrajmy w... , gdzie wszystko jest dokładnie opisane, tzn. ktoś miał problem z komentarzem na żywo podczas grania, ale się udało go rozwiązać. Problem w tym, iż jedyne co to denerwujące jest słyszenie jak naciskam w klawisze czy myszkę podczas grania. Nie wiem czym to wyciszyć, zniwelować to. Co dokładnie przydałoby się wyciszyć, ściszyć, aby dźwięki z klawiatury i myszki nie były odbierane podczas grania.

Edytowane przez Flasher18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi