Skocz do zawartości
Gość Pussik

Netbook/notebook

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupić mały komputerek przenośny do uniwersalnych zastosowań. Co najlepiej wybrać? Nie znam zbyt dobrze tematu i nie chce się wkopać, gdzie zapłacę za estetykę kosztem np wydajności.

Budżet do 1000zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nowe:

Jak zależy nam na 2GB ram:

MSI Wind U135 N455 2G 250G BT 6 cell srebrny +ETUI (1449577551) - Aukcje internetowe Allegro

Jak zgodzimy się na 1GB ram ale w zamian Windows7 + usb 3.0:

Eee PC 1015PD N455 250GB BT/USB 3.0 10h Win7 +ETUI (1431153681) - Aukcje internetowe Allegro

Ogółem z nowych dorwać z mocniejszym Atomem i tak będzie ciężko, 2GB ram to max w serii;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows 7 .. wole chyba XP. O atomach wiele złego się słyszy. Nie ma innych procesorów? A co z niewielkimi laptopami?

Jak wygląda sprawa z rozbudowywaniem netbooków? Można dokupić ram i wsadzić? Albo większy dysk później.

Co myślisz o tym?:

http://allegro.pl/acer-5720zg-t2310-15-4-1gb-120gb-dvd-gf8400-vhp-i1437376073.html

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co złego słyszałeś o atomie? Poza dość umiarkowaną wydajnością? Po sprzęcie który pobiera ok 20-30W z wyświetlaczem spodziewasz się wydajności mocnego quada?

Do i3 musisz dołożyć dwukrotnie więcej.

W konkurencji 7 starter vs. XP popieram wybór XP.

Ps Forum nie jest przeznaczone do dyskusji o wyborze: laptopów, myszek i klawiatur, monitorów, tunerów TV itp

edit: co do acera, ten gf8400 jest dość gorącym układem, przekłada się to na czas pracy na baterii oraz na awaryjność. Luty pod chipem graficznym puszczały u znacznie wyżej notowanych producentów niż Acer, min. Dell.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie można pisać na forum komputerowym o laptopach czy monitorach, a można ogłaszać oferty sprzedaży ubrań czy samochodów?

O atomach słyszałem, że są wolne. Nie wiem czego się spodziewam, nie chce po prostu kupić bubla.

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto Ci natłukł takich głupot, że nie można pisać na tym forum o laptopach czy monitorach? Są odpowiednie działy i w nich się porusza przypisaną im problematykę. Nie wiem z czym masz problem.

Określ może bliżej co ma się mieścić w ramach uniwersalnych zastosowań.

Atom z www, mp3, divx, office daje radę. Oczywiście, że chciałoby się aby był szybszy. Jadnak za i3 w 12 calach trzeba dać dużo więcej.

Poniższe jest nagłówkiem działu co kupić, to nie moje słowa jak coś. Jednak wypada się stosować.

Forum nie jest przeznaczone do dyskusji o wyborze: laptopów, myszek i klawiatur, monitorów, tunerów TV itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówie o i3. Ale ponoc w urzadzeiach mobilnych w cenie okolo 1000zl mozna dostac procesor 2-3x szybsyz od atoma.

W ogole jakas nagonka w tym topicu. Nie znam się, proszę o wskazanie dobrych nieduzych urządzeń mobilnych w cenie do 1000zł (bez smartfonów ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, wynika z tego, że to ja robię te nagonkę...

Zdecyduj się, ma to być tylko urządzenie mobilne (post 7) czy mały komputerek przenośny (post 1). Mobilny będzie lapek z matrycą 15 cali, przez mały komputerek rozumiem coś 10, maź 12 cali. W używanym lapku 15 cali znajdziesz pewnie znacznie szybszy procesor niż atom. Nie określiłeś czy może być używany. Z nowych urządzeń to chyba tylko atom do 1000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi