Skocz do zawartości
pomodoro

Monitor dla rodziców do 400 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio rodzice poprosili mnie o pomoc w wyborze nowego monitora. Wcześniej mieli kineskopowe 17' firmy MAG, a następnie Samsung. Teraz przyszła pora na LCD.

Rodzice mają ok. 50 lat, z komputera korzystają do przeglądania internetu i pracy w programach biurowych. Gry i filmy nie są istotne.

I tutaj pojawiają się pytania:

1. Jaka przekątna? Większe monitory mają wyższą rozdzielczość przez co tekst jest mniejszy. Wiadomo, że wzrok w takim wieku już nie taki sam jak kiedyś i obawiam się, że może to być spory minus. Myślę, że wystarczy spokojnie 19 cali, ale może większy byłby lepszy? No i format 4:3 czy lepsza będzie panorama?

2. LCD czy LED oraz matryca (SPV itd.) - czy będzie to robiło jakąś większą różnicę przy wyżej wymienionych zastosowaniach? Może nie warto dopłacać?

Bardzo dobrze jeśli monitor okazałby się tańszy niż 400 zł. Wtedy zostanie jeszcze pieniędzy na dokupienie RAMU co byłoby również dobrą alternatywą. No chyba, że w tej kwestii nie ma co oszczędzać bo np. negatywnie wpływa to na wzrok.

Liczę na waszą pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez pomodoro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko

Jeśli chodzi o wielkość tekstu w natywnej rozdzielczości monitora to tutaj nie powinieneś kierować się rozdzielczością co wielkością plamki monitora. Przykład:

22" monitor i rozdzielczość 1680x1050 wielkość plamki 0,282 mm

22" minitor i rozdzielczość 1920x1080 wielkość plamki 0,248 mm

W przypadku 22" i Full HD na tej samej "powierzchni" upchnięte jest więcej punktów w konsekwencji wyświetlany domyślnie tekst jest mniejszy niż przy rozdzielczości 1680x1050. Sam osobiście preferuję plamkę 0,282 bo mniejsza zdecydowanie mi nie odpowiada i męczy, przynajmniej moje, oczy.

Dodatkowo weź pod uwagę że skoro rodzice używają monitor raczej do neta to zawsze w przeglądarce można powiększyć wyświetlany tekst i będzie komfortowo, to samo w programach biurowych..

Co do wielkości to wg mnie 19" to absolutne minimum, za duży np. 24" z kolei może przeszkadzać (tak jest w przypadku mojej dziewczyny) więc wg mnie najbardziej optymalne wydaje się 22" z rozdzielczością 1680x1050.

Co do jakości to jeśli ma to być tylko do neta i pracy biurowej to nie wydawał bym strasznie dużo na monitor..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi