wet17 Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2011 Witam tak jak w temacie jestem w trakcie projektowania bloku CPU i piszę z konkretnym pytaniem czy jego podstawa może mieć rozmiarów 48mm 48mm 10m procesor to e8400 w przyszłości może AMD PHENOM II X6 co o tym sądzicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2011 Chodzi ci o to, czy spód nie będzie za mały? Nie będzie. Prison ma 50x50 i przy phenomie II jest jeszcze duży zapas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wet17 Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 wielkie dzięki dzisiaj będę dzięki tobie mógł ciąć kształt :) a co sądzisz o konstrukcji frezowanej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furtek Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Czym masz zamiar to wyciąć ? (chodzi mi o środek) Czym masz zamiar to wyciąć ? (chodzi mi o środek) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Wyręczę autora: - frezarka z frezem tarczowym, - dla eXtremistów: szlifierka kątowa z odpowiednią tarczą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wet17 Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 (edytowane) kształt WATERJET wnętrze frezarka piny te najwyższe będą mieć 8mm a dno w najcieńszym miejscu 2mm Mam jeszcze pytanko co do pompki co myślicie o atman at-305 i obieg 1. pompka 2. GPU 3. CPU 4. może mobo dfi p45 5.chłodnica (NAGRZEWNICA OD GOLFA) 6 zbiornik pompa węże 10mm-12mm wewnątrz Edytowane 9 Lutego 2011 przez wet17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 A za ile byś chcial ja kupic ? Nic specjalnego to nie jest. Jej slup podnoszenia wody to tylko 1.3 m. Np. moja ma podnoszenie ok. 4m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wet17 Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 (edytowane) Niestety pompę już kupiłem powinna do mnie trafić w poniedziałek. w tedy ją przetestuje a tak z Ciekawości jaką masz pompe? Edytowane 9 Lutego 2011 przez wet17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 (edytowane) Ma w sygnie - OCZ HydroPulse 800. Atmany z tego co pamiętam były kiedyś często używane w WC, bo łatwo się je przerabiało na niezatapialne, kosztowały grosze i były ciche. Ta ma duży przepływ, ale 1,3m słup wody wrażenia nie robi. Do 2 bloków i jednej chłodnicy jednak spokojnie wystarczy. Edytowane 9 Lutego 2011 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wet17 Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 jak ją dostane zaraz ją przetestuje to napisze najwyżej dam jeszcze jedną :P a co sądzisz o tym bloku? i o kolejności przebiegu wody? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Blok powinien być ok , coś jak stary dobry prison , chodz nie bedzie tak wydajny jak najnowsze konstrukcje. Kolejność przepływu wody jest obojetna , jedynie gdy rez jest przed pompka to ułatwia to napełnianie całego układu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wet17 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 napisałem do osoby której zamówiłem pompkę może uda mi się wziąć model wyższą at-306 a jaka kontradykcja bloku była by wydajniejsza? Mile widziane przykładowe zdjęcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szu89 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 mam atmana 305 , zostal przerobiony na inline , wraz z blokiem frost2slim i 2 nagrzewnicami z corsy dzielnie radzi sobie juz przeszlo 6 lat , pompka chodzi u mnie 24h , przezyla 3 zmiany platformy poczynajac od Athlona XP , na e8400 konczac. Sprzecik jest nie do zajechania i polecam go kazdemu kto chce miec mega tani ale niezawodny naped do swojego wc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wet17 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Wielkie dzięki za odpowiedz u mnie ma on służyć na 2 3 blokach... a jakie masz temperatury na e8400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wet17 Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 (edytowane) Projekt się trochę zmienił blok będzie wyglądać w ten sposób na kartę graficzną miałem też robić ale, idzie ek-fc 9800 gx2 który już kupiłem za 80zł :) do tego węże 10mm wewnątrz pompa AT-306 zastanawiam się jeszcze nad chłodnicą i płytą główną (bloki robione samemu) :) Edytowane 1 Marca 2011 przez wet17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Jak dla mnie niepotrzebne udziwnienie. I tak z ciekawości - masz dostęp do sprzętu i sam będziesz robić, czy gdzieś dajesz do roboty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wet17 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 mam dostęp do maszyn cnc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Pierwotny projekt- lepszy. Jeśli chcesz go udoskonalać- natnij drobniejsze finy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 (edytowane) Na pewnym polskim forum Kyniek chwalił się chyba 6 lat temu, że zrobił sobie Prisona Ultra, mającego o wiele mniejsze piny od wersji pro (324 zamiast 144 pinów) Efekt? 1 stopień mniej, a w dodatku (cytat): "stępiłem 2 frezy robiąc to cudo... samo frezowanie trwało 3 dni - na raty od ok. 15:00 to 19:00 a dziś od 14:00 to 20:30...." Niby inna maszyna itd., ale imho nie warto kombinować dla tak nieznacznej różnicy ;) Edytowane 3 Marca 2011 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 @UP. Domyślam się, że "do mnie pijesz" ;-) (drobniejsze finy). Widać, że autor kombinuje by zmienić coś w swoim projekcie- jeśli już na siłę coś zmieniać (nie wnika w możliwości obróbki) to lepiej zagęścić finy niż zostawiać "bobla" w centralnej części spodu. Być może takie rozwiązania sprawdzały się w przypadku jednojajowych CPU (vide Frost)- nie wiem, nie miałem, nie testowałem. W przypadku wielojajców "drobienie" finów/lameli do "śladowych wartości" milimetra to powszechna cecha obecnych komercyjnych bloczków CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wet17 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 (edytowane) Ale dzięki temu bąblowi woda rozchodzi się po bokach, a w pierwszym projekcie woda w trafia w środek ale potem nie wiem gdzie zrobić odpływ Edytowane 9 Marca 2011 przez wet17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwd89 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2012 wybaczcie że stary temat odświeżam, możecie mi powiedzieć jakiego freza używacie do tworzenia takich małych elementów ? szczególnie te finy wewnątrz bloku. mam dostęp do maszyny weeke bp15 3s z tym ze ona jest do drewna, mam duzo frezów typowych do drewna ale one są bardzo grube. wydaje mi się że malutki frez by albo się zaraz stępił/rozpadł, chyba ze uzywacie bardzo wolnego posuwu i chyba bardzo wolnych obrotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Do tworzenia kratki w miedzi (czego wynikiem są finy / piny) używa się frezów tarczowych. No i faktycznie- przy obróbce miedzi stosuje się małe obroty i mały posuw + duuużo chłodziwa. Edytowane 30 Stycznia 2012 przez pc_max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Można też próbować tak, jak kiedyś robił DangerDen i Enzotech, czyli nie frez, a odlew precyzyjny. :D Ale pc_max ma rację, bez tarczy nie podchodź nawet do frezów "cienko-pinowych/finowych". Przypatrz się takim konstrukcjom, jak Raystorm/CPU-370/Kryos. Wszystkie wykonane tą samą techniką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Ale pc_max ma rację, bez tarczy nie podchodź nawet do frezów "cienko-pinowych/finowych". Przypatrz się takim konstrukcjom, jak Raystorm/CPU-370/Kryos. Wszystkie wykonane tą samą techniką. Nie do końca się z tym zgodzę. Raczej elektrodrążarką są wykonane.klyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwd89 Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 Jeden kolega z tego forum wykonał takie bloki: http://i47.photobucket.com/albums/f169/Misiu15go/gielda%20bloki/gpu%20cube/2.jpg powiedzcie mi jak to jest zrobione ? Wydaje się że 2 kawałki miedzi ze sobą złączone i na górę pleksa. Jeden to płytka z finami, Drugi płytka miedziana z otworem okrągłym jako druga warstwa, i trzeci top z pleksy. Dobrze myślę ? Inaczej nie naciął by frezem tarczowym finów w środku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 Tak, ta mosiężna część z otworem, była zlutowana ze miedzianym spodem z tego co pamiętam. Sam top chyba jest z poliwęglanu. Jak szukasz produkowanych rodzimych bloków, to ostały się do dziś tylko MNP od Kyńka, jeszcze prostsza konstrukcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 (edytowane) Jeden kolega z tego forum wykonał takie bloki: http://i47.photobucket.com/albums/f169/Misiu15go/gielda%20bloki/gpu%20cube/2.jpg powiedzcie mi jak to jest zrobione ? Wydaje się że 2 kawałki miedzi ze sobą złączone i na górę pleksa. Jeden to płytka z finami, Drugi płytka miedziana z otworem okrągłym jako druga warstwa, i trzeci top z pleksy. Dobrze myślę ? Inaczej nie naciął by frezem tarczowym finów w środku. Trochę pomagałem przy tych blokach i mam nadal 2 sztuki w domu ( w tym cube pro gpu nadal w kompie). Spody są z 2 kawałków miedzi lub kawałka miedzi i kawałka mosiądzu. Było z nimi sporo zabawy. Spód miedziany został stoczony w kształcie walca do wysokości ok 2mm. Potem ta część jest nacinana frezami piłkowymi. Nastepnie powstaje dopełnienie spodu zwykle mosiężne. Wytoczony otwór w środku oraz rowek pod oring. Oba kawałki są zlutowane domową metodą- topik pomiędzy i piekarnik ;) Wbrew pozorom połączenie jest trwałe i niezawodne- blok na gpu ma coś koło 4-5 lat i nie nie przecieka itp.. Na cpu miałem uproszczoną wersję. Zamiast mosiężnej przelotki to poliwęglanowy top jest wydrążony i ma miejsce na piny oraz oring. edit: trochę fotek http://imageshack.us/photo/my-images/214/img09256oq.jpg http://imageshack.us/f/214/img09275mv.jpg http://imageshack.us/photo/my-images/392/img11580bq.jpg http://img140.imageshack.us/img140/1272/img2160zg2.jpg Uprzedzę jendak,zęrpzy obecnych cenach miedzi oraz robocizny taki blok dzisiaj wyszedł by drozęj niżkupno dobrego bloku ze sklepu... Edytowane 17 Marca 2012 przez 99tomcat 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwd89 Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 hmm na swoim cnc nie dam rady użyć freza piłkowego, jedynie palcowy wchodzi w grę. Bo niby mam wrzeciono do cięcia, ale tylko po linii poziomej. A czy zamiast lutowania tych dwóch miedzianych elementów nie lepiej było zrobić top który by przykrył finy i połączył się z podstawą ? ot poprostu w topie frezować okrąg na głębokość finów. Ja chcę popróbować aby nauczyć się używać mojego kolosa do takich drobnych elementów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...