inese Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Witam! Mam problem z wyborem monitora do zastosowań domowych: internet, przeglądanie zdjęć, gry, czasem film. Chciałabym nie za duży, 19-calowy, ale priorytetem jest, by nie męczył oczu. Kupiłam ostatnio Hyundai, była to decyzja, której gorzko pożałowałam. Monitor tak daje po oczach, że po dwóch godzinach mam dość. Zmniejszyłam jasność i kontrast, na ile się dało, ale i tak ma wrażenie, ze wypali mi oczy. Poniżej 15 jednostek nie da się zjechać z jasnością i kontrastem, bo kolory robią się brzydkie, szaro-bure, dziwne, bo w mojej starej Belinei czytałam strony internetowe przy jasności nawet 0 i nie było problemu z rozmyciem kolorów. Czy możecie polecić mi jakiś model, ewentualnie na co zwrócić uwagę przy kupnie monitora, by był on najbardziej przyjazny dla oczu. Oczy mam w porządku, tylko niewielką wadę wzroku, noszę okulary, z powłoką antyrefleksyjną, więc ten efekt powoduje na pewno monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Czy przesiadasz sie z CRT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaevinn Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) Pierwsze pytanie: Jaki budżet ? 800? 1000? 3000? Przede wszystkim chodzi o słowo "Przeglądanie zdjęć". Na męczenie oczu ma wpływ m.in właściwa (a raczej niewłaściwa) regulacja i parametry - kontrast, punkt czerni, bieli, jasność, itd. Edytowane 8 Lutego 2011 przez Yaevinn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inese Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Poprzednio miałam 15-calową Belineę też LCD. Kwota jaką zamierzam przeznaczyć na nowy monitor to 500 zł maksimum, matryca TN spokojnie wystarczy do moich zastosowań ( w tym do amatorskiej obróbki zdjęć). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 matryca TN spokojnie wystarczy do moich zastosowań ( w tym do amatorskiej obróbki zdjęć). Przy TN do amatorskiej obróbki to lepiej zupełnie nie obrabiać :] Na co zwracać uwagę? ... na szeroki zakres regulacji lamp. Dotknięcie regulatora kontrastu w tej klasie monitorów tylko psuje obraz (banding i inne artefakty). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksigns Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 moze poszukaj cos uzywanego na pva? samsung 173p plus bardzo przyjemny monitor :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baron Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Wystarczy TNka tym bardziej że autor wątku chce czasami pograć. Do amatorskiej obróbki zdjęć również wystarczy, nie trzeba słuchać ludzi którzy są ogarnięci magią słowa IPS. Dla większości użytkowników domowych TNka jest wystarczająca. Na dobrą i szybką SPVA od Eizo zabraknie trochę kasy. Posiadam Neca 90GX2 PRO na TN (już nieprodukowany) i wymieniłem już kilka monitorów bo żaden nie był tak łagodny dla moich oczu jak ten Nec. Zawsze do niego wracałem. Może poszukaj na rynku wtórnym, w swojej cenie powinieneś się zmieścić. Jego zaletą/wadą jest szyba na matrycy (glare). Jeżeli nie przeszkadzają Ci odbicia, nie masz źródeł światła za sobą to dzięki szybce glare (w przypadku Neca świetna powłoka OPTICLEAR) będziesz mieć głębszą czerń, dużo lepsze kolory i kontrast. Dla mnie każdy monitor z matrycą glare jest łagodniejszy dla wzroku, ma mniejszą ziarnistość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inese Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 W sprzedaży są też modele LCD mające podświetlenie 2 lampami zamiast 4, np. NEC, Yiama. Zastanawiam się, czy rzeczywiście te modele nie dają tak po oczach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 W sprzedaży są też modele LCD mające podświetlenie 2 lampami zamiast 4, np. NEC, Yiama. Zastanawiam się, czy rzeczywiście te modele nie dają tak po oczach? Raczej nie patrz na ilość tylko na pomiary jasności. ;) Jak model potrafi zejść do np. 50cd to raczej nie ma szans by być niezadowolonym ;) (np. DELL U2311H - tylko to już droższy monitor) Do amatorskiej obróbki zdjęć również wystarczy, nie trzeba słuchać ludzi którzy są ogarnięci magią słowa IPS. Nie wystarczy. Chyba że ktoś ma zerowe wymagania odnośnie efektów swojej zabawy, nie wspominając o pracy. Na TN to nawet gammę ciężko określić bo tak się na tym wszystko rozłazi (polecam samemu się przekonać i "wykryć" gammę na swojej TN w programie pixel persitence analyzer). Wyświetl sobie pomarańczowy kolor na cały ekran na monitorze TN - nie znalazłem modelu który wyświetliłby jeden kolor na całej powierzchni przy obserwacji z np. 70 cm (z powodu kątów jest ogromne przekłamanie) - ten prosty test obrazuje zmiany barw spowodowane kiepską char. kątową. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...