Skocz do zawartości
htw

ddr2 16 GB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym kupić 16 GB ramu DDR2 ( cele - Premier, Photoshop, Corel )4x4, ale trudno znaleźć w necie do kupienia chyba,że źle szukam ...

znalazłem tylko cos takiego ale nie wiem czy to coś warte ..

GOODRAM 4GB DDR2 800MHZ CL5 W JEDNEJ KOŚCI _WAWA!! (1421907673) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

Edytowane przez htw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.02.2011 o 21:08, Orgiusz napisał(a):

Powodzenia z odpaleniem 16gb na P5k Deluxe. Do Twoich celów - góra 8GB ( granica oficjalnego obsługiwania ilości pamięci ) + SSD/Raid 0 na Raptorach.

Moj komputer nie odpali wiecej niz 8 to wiem :)

Chodzi o drugi komputer :

Mobo - Asus P5Q Pro, procek własnie wymieniony na Q9650 z dwu-rdzeniowca, dysk pod scratch to Vertex 2 i został właśnie ram .... chciałbym 16 GB tylko kłopot z dostaniem na DDR2 .. ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

To nie lepiej płyte pod DDR3? Pamięci tanie i bardziej przyszłościowe, standard DDR4 jeszcze nie jest ukończony, więc zejdzie pare lat zanim zostanie wprowadzony. Pewnie przynajmniej z raz jeszcze platforme zmienisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.02.2011 o 21:16, htw napisał(a):

Moj komputer nie odpali wiecej niz 8 to wiem :)

Chodzi o drugi komputer :

Mobo - Asus P5Q Pro, procek własnie wymieniony na Q9650 z dwu-rdzeniowca, dysk pod scratch to Vertex 2 i został właśnie ram .... chciałbym 16 GB tylko kłopot z dostaniem na DDR2 .. ;/

Super pomysł. 12gb miałbyś na DDR3 z i7 920 ale lepiej było kupować Q9650 na P5Q Pro... Szczerze - pobiegaj po forach dot wymienionego softu bo wątpię żebyś zyskał masakryczną wydajność na ilości kosztem prędkości kości RAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o DDR3 to bym musiał sprzedać płytę główną, ram oraz procesor czyli cały komputer ( bo zapewne 3 maja inne wejscia niż 2 ), a nie moge sobie pozwolić na czas bez komputera ... nie uważam, żeby wyżej wymieniony kładzik był mało wydajny pod aplikacje korzystające z wielu rdzeniu na raz :

Charts, benchmarks Desktop CPU Charts 2010, Video Editing: Adobe Premiere Pro CS5

ps. po delikatnym OC powinno byc bardzo przyzwoicie

Jeśli chodzi o pomysł 16 GB jest on przemyślany i odpowiednie fora zostały zaliczone :)

Poza tym generalnie sam obserwuje co sie dzieje ze sprzetem i widze zeby mu to pomogło ..... tylko jak mowiłem nie wiem już gdzie szukac :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć Kingston 2x4GB 800MHz DDR2 Non-ECC CL 6 DIMM (KVR800D2N6K2/8G) w Morele.net

te za 1500 zł mogą być ? nie wiem czy warto dopłacać 500 zł do tych Kingstonów bo tyle to wychodzi bo generalnie firmie Godram nie wiem czy warto ufac ... ? do tego by mozna by dołożyć jakieś radiatorki ...?

Edytowane przez htw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.02.2011 o 22:55, Koz@k napisał(a):

1500zł za DDR2..... zastanów się przez chwilę nad tym co wyczyniasz bo wątpię żeby ktoś był w stanie coś sensownego doradzić.

wiem ze DDR3 tańszy i lepszy ... ale muszę brać DDR2 - niestety .. myślicie,że ten GoodRam bedzie sie nadawał ? jakoś nie mam przekonania ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.02.2011 o 23:12, Koz@k napisał(a):

GoodRam będzie ok.

w sumie gwarancja jest, wiec nawet jeśli coś sie podzieje to sie odda .. jest sens montować coś takiego na ten ram - Radiator ??

Zastanawia mnie tez czemu ten Kingstone

jest droższy o dwie stówki ..... ?

.

Edytowane przez htw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Ale przecież są płyty na 775 z DDR3. Nawet jakieś P5Q były.

Jak masz wydać tyle na RAM, to równie dobrze możesz kupić inną płyte, reszte na DDR3 (i jeszcze zostanie), a potem dodatkowy bonus za sprzedanie obecnej płyty.

To co chcesz zrobić to istne zmarnowanie pieniędzy, lepiej byś coś dzieciom w Afryce kupił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.02.2011 o 00:12, Harry Lloyd napisał(a):

Ale przecież są płyty na 775 z DDR3. Nawet jakieś P5Q były.

Jak masz wydać tyle na RAM, to równie dobrze możesz kupić inną płyte, reszte na DDR3 (i jeszcze zostanie), a potem dodatkowy bonus za sprzedanie obecnej płyty.

To co chcesz zrobić to istne zmarnowanie pieniędzy, lepiej byś coś dzieciom w Afryce kupił.

Wszystko pieknie mam odpowiednik P5Q3 tylko co z tego jesli tego w ogolnie nie ma .....

patrzylem sie tez na płyty pod core i7 i ceny sie zaczynaja od 700 zł .... ( p5q moze by za 300 poszła chociaz watpie ) ...

chociaż Asus i nawet mowia ze dostepna, chyba ze to blad ... bo generalnie jej nigdzie nie ma

kurcze faktycznie moze by sie udało .... ta płye + DDR3 i te procek co mowilem, w sumie wyszło by podobnie cenowo a ram DDR 3 1600 zamiast 800 ...

Edytowane przez htw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.02.2011 o 23:07, htw napisał(a):

wiem ze DDR3 tańszy i lepszy ... ale muszę brać DDR2 - niestety .. myślicie,że ten GoodRam bedzie sie nadawał ? jakoś nie mam przekonania ..

To już taniej będzie kupić płytę pod DDR3 i socket 775 + 16 GB ram DDR3 (pamięci za 560zł( zamiast pakować się w DDR2 (pamięci jak tu piszecie za 1500).

W dniu 9.02.2011 o 07:25, bender83 napisał(a):

Za 1800 zł masz zestaw i5-2500 + AsRock P67 PRO3 + 16GB DDR3 Goodram.

Dozbieraj te 300 zł, kup sobie taki zestaw a to co masz sprzedaj i wyjdziesz na tym o wiele lepiej (zarówno pieniężnie jak i wydajnościowo).

Też bym się wolał przesiąść na cały nowy zestaw.

ps. tylko na dzisiaj z SB jest mały problem z okazji wadliwych chipsetów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.02.2011 o 09:32, pirez napisał(a):

jeśli już to 2500k bo inaczej nie podkręcisz

kup używaną płytę p67 z dowodem zakupu - pójdziesz i wymienisz jak będą nowe

Modele bez K też podkręci ... tyle że znacznie mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.02.2011 o 09:32, pirez napisał(a):

jeśli już to 2500k bo inaczej nie podkręcisz

kup używaną płytę p67 z dowodem zakupu - pójdziesz i wymienisz jak będą nowe

Jeśli nie będzie kręcił to chyba nie ma sensu dopłacać do wersji K.

Z używanymi płytami na P67 może być problem. Na Allegro nie widzę, żadnej a nawet jak kupi, to później będzie miał problem, bo będzie musiał ją pewnie odsyłać do sprzedawcy i zostanie na ten czas bez komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez bym wolał mieć nowy komputer :) ale czasowo mnie nie stać na zabawy z Allegro, procesor kupiony i bede sie trzymał swojego ze wydajnościowo jest bardzo dobrze ( testy mowią same za siebie ).Poza tym teraz ta akcja wadliwych chispetów, pozniej sie bawic po raz kolejny w wymiane. Przekonaliście mnie do tego ze nie ma sensu kupowac nowych DDR2 tylko zmenić płytę co obsługuje DDR3 pod LGA 775 ( starą technologie wiem )i włożyć tam coś takiego - RAM

Cenowo wyjdzie to samo a wydajnościowo i jakościowo o niebo lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.02.2011 o 11:02, htw napisał(a):

procesor kupiony i bede sie trzymał swojego ze wydajnościowo jest bardzo dobrze ( testy mowią same za siebie ).

Test Core i5 2500K i Core i7 2600K - Sandy Bridge Uwolnione | PurePC.pl

http://www.anandtech.com/bench/Product/49?vs=288

W dniu 9.02.2011 o 11:02, htw napisał(a):

Poza tym teraz ta akcja wadliwych chispetów, pozniej sie bawic po raz kolejny w wymiane.

Jeśli nie używasz więcej niż 2 dysków to nie będziesz miał problemu. Jeśli używasz więcej to możesz dołożyć do czegoś z 4x SATA3.

Poza tym problem z SATA2 może nie wystąpić.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze a może warto by było kupić core i7 950 i do tego jakąś płytę główną ..... co byście polecali na 1366 w rozsądnej cenie ?? nie do końca wiem na czym polega problem z wadami Sandy Bridge .... czy inwestując w 1366 jestem skazany na potencjalne problemy, czy problemy sa tylko w najnowszych chipsetach .. ?

Edytowane przez htw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lada moment będą w sklepach poprawione płyty na 1155 http://www.purepc.pl/sprzet_pc/plyty_glowne/jutro_ruszaja_dostawy_poprawionych_ukladow_p67_i_h67.

Na twoim miejscu nie kombinował bym tylko zaczekał aż pojawią się w sklepach i brał razem z i5-2500 lib i5-2500K.

Edytowane przez bender83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecyduje sie w takim razie na Core i7 2600 albo tego z odblokowanym mnożnikiem, ile płyta może kosztować jeśli bym chciał tego z k zrobić na jakieś 4 Ghz ... ?

i lada moment można to rozumieć ze w tym tygodniu czy później ... ?

Edytowane przez htw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi