Skocz do zawartości
Memphis89

Laptop do 1500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam laptopa w cenie do około 1500 zł.

Ma to być prezent urodzinowy dla ojca. Tata będzie korzystał głownie z programów biurowych, z internetu, czasami oglądnie jakiś film.

Mile widziana, a nawet bardzo ważna jest możliwość podłączenia komputera z telewizorem w celu oglądania filmów (najlepiej przez złącze HDMI).

Laptop może mieć zintegrowany układ graficzny - mniej się grzeje i dłużej trzyma bateria?

Czy laptop ze zintegrowaną grafiką można podłączyć kablem HDMI i oglądać filmy bez problemu czy mogą być problemy z wydajnością?

Wybrałem na chwilę obecną takie modele laptopów:

HIT Asus K50IE K50 T3300 2GB 320GB GF310M HDMI LED (1431156609) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

Laptop Asus X52N K52N 2.3GHz 2GB 320GB HD4200 HDMI (1437518105) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

Oba mają gwarancję w trybie door-to-door.

Faktycznie wygląda to w ten sposób, że w razie awarii dzwonie i sami przyjeżdżają po laptopa?

Długo trwa taka procedura? Płaci się coś za to dodatkowo?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

]]]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Notebook MSI CX605-059XPL - Notebooki, laptopy - Sklep internetowy Agito.pl

to bedzie lepsza propozycja. hdmi jest wiec filmy hd pojda nawet bez zajakniecia. tu masz lepszy procek od tyc dwoch. karta starczy do podstawowych zadan :) lepiej miec grafike, nie duzo ciagnie wiecej pradu. a mozna odgladac filmy hd na tv i zagrac w jakas starsza gierke :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OKAZJA! Laptop Asus K52F K52 P6200 3GB 320GB HDMI (1443553925) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

1469zł

Nowsze platforma (P6200 + 3GB DDR3), HDMI ma, zintegrowany układ graficzny (zewnętrzna grafa w tym przypadku zbędna);

Jakość wykonania podobna co MSI/lepsza;

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zintegrowany układ graficzny (zewnętrzna grafa w tym przypadku zbędna);

Nie do końca ogarniam. W każdym laptopie jest wbudowana grafika, więc po co pisanie "zewnętrzna zbędna"?

Słowo "zintegrowana" informuje (przynajmniej mnie), że w przypadku padnięcia grafiki, czeka mnie wymiana całej płyty głównej, bo nie da się jej odpiąć, czy łatwo wylutować. A to przy końcu gwarancji zaowocowałoby zapewne wylądowaniem komputera w koszu, zamiast szukaniem pasującej karty gdzieś na allegro/ebay.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą zewn. grafą chodziło mu o to, że skoro ma HDMI to spokojnie filmy HD 1080p obejrzysz i niepotrzebna Ci dedykowana grafika. Każda grafika w laptopie jest zintegrowana. Ale występuje jeszcze taki termin jak "dedykowana" - która posiada dla przykładu własną pamięć RAM.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli bez dedykowanej karty też da się bez problemu oglądać filmy HD na TV?

Jeszcze takie pytanko mam. Laptopy te są sprzedawane bez systemu operacyjnego. Czy da się na nich zainstalować win XP nie tracąc gwarancji?

Pytam ponieważ kiedyś kupowałem lapka i nie dało się zainstalować XP bo brakowało sterowników. Jak się zapytałem sprzedawcy to powiedział, że dogrywając te sterowniki traci się gwarancję. Poza tym teraz dołączają sterowniki z lapkiem tylko do win 7:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli bez dedykowanej karty też da się bez problemu oglądać filmy HD na TV?

Jeszcze takie pytanko mam. Laptopy te są sprzedawane bez systemu operacyjnego. Czy da się na nich zainstalować win XP nie tracąc gwarancji?

Pytam ponieważ kiedyś kupowałem lapka i nie dało się zainstalować XP bo brakowało sterowników. Jak się zapytałem sprzedawcy to powiedział, że dogrywając te sterowniki traci się gwarancję. Poza tym teraz dołączają sterowniki z lapkiem tylko do win 7:/

TAk da się, gwarancje masz zawsze tylko na sprzęt. Tak można oglądać filmy HD, bo mają one sprzętowe wspomaganie. Dedykowane są do gier głównie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli bez dedykowanej karty też da się bez problemu oglądać filmy HD na TV?

Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale..

Te najtańsze Radki oraz Intele (z oznaczeniem "HD") są zintegrowane (w sensie: współdzielona pamięć), ale filmy powinny na nich bez problemu chodzić, tak?

Laptopy te są sprzedawane bez systemu operacyjnego. Czy da się na nich zainstalować win XP nie tracąc gwarancji?

Gwarancja jest na sprzęt (i tylko na sprzęt), więc czy będzie tam DOS, XP, W7, Linux czy nawet BeOS, to nie ma znaczenia.

Pytam ponieważ kiedyś kupowałem lapka i nie dało się zainstalować XP bo brakowało sterowników.

Nic nowego. Niektóre firmy z jakiegoś magicznego powodu wybrały Vistę zamiast XP i instalacja XP na niektórych starszych sprzętach wymaga szukania/dobierania sterowników w Sieci, podczas gdy stery do Visty leżą na stronie producenta i nikt ich nie chce. ;]

Zainstalować się zawsze powinno dać - kwestia tylko cierpliwości i dokładności w doborze sterowników. Wyjątkiem mogą być płyty oparte o jakieś niszowe chipsety.

Jak się zapytałem sprzedawcy to powiedział, że dogrywając te sterowniki traci się gwarancję.

Pierwsze słyszę. Producent musiałby być naprawdę upierdliwy.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale..

Te najtańsze Radki oraz Intele (z oznaczeniem "HD") są zintegrowane (w sensie: współdzielona pamięć), ale filmy powinny na nich bez problemu chodzić, tak?

Tak, to oznaczenie HD = sprzętowe wspomaganie filmów HD 720/1080p. Co nie oznacza oczywiście, że mają HDMI wszystkie :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to został tylko problem z systemem operacyjnym. Zapytałem się sprzedawcy czy da się zainstalować XP bez utraty gwarancji i otrzymałem taką odpowiedź:

Witam serdecznie,

również i powyższy model jest dostępny w naszej ofercie w wersji z systemem operacyjnym Windows 7 (link poniżej):

Asus X52N K52N 2.3GHz 2G 320 HD4200 HDMI Windows 7 (1437518288) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

Model ten posiada wsparcie w postaci sterowników wyłącznie dla systemu Windows 7. System Windows XP w zdecydowanej większości modeli nie będzie już obsługiwany. W razie pytań, wątpliwości służymy pomocą.

Zapraszamy

Pozdrawiam

Nadal nie odpowiedział mi jak to wygląda z gwarancją. Wygląda na to, że dodatkowo będę musiał dać 350 zł za system :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie odpowiedział mi jak to wygląda z gwarancją. Wygląda na to, że dodatkowo będę musiał dać 350 zł za system :/

Może być problem z zainstalowaniem systemu, ale to nie ma nic do gwarancji.

Aby zainstalować XP, będzie potrzeba spreparowania płyty ze sterownikami do AHCI (integracja sterowników z płytą XP za pomocą np. nlite) lub instalacja w trybie IDE (przestawić w biosie).

Przed zakupem sprawdź na stronie producenta, czy oferuje do pobrania sterowniki do XP dla danego modelu laptopa.

Mimo to warto przejść na win 7, będzie dłużej trzymać na baterii.

Edytowane przez host
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płacić ponad 300 zł za system do laptopa, który ma służyć do podstawowych czynności - średnio mi się taka opcja podoba. Znajomy mówił, żeby pomyśleć o linuxie. Powiedział, że nie ma aż takich problemów ze sterownikami i ogólnie z obsługą systemu. Mam tylko nadzieje, że tacie przypadnie do gustu taka opcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz większa liczba lapków nie wspiera XP, co więcej nawet mając trochę wiedzy i samozaparcia nie da się tego systemu zainstalować - np. wszystkie laptopy z grafiką hybrydową działają tylko pod Siódemką. Na XP działa tylko integra od Intela....

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi