Skocz do zawartości
Multimax

Problem z GOODRAM PRO 2000 CL8 3x2 GB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mały problem z tymi pamięciami. Pracują tylko przy częstotliwości efektywnej 1600 MHz (stabilnie), niestety przy następnej częstotliwości (1866 MHz) zawieszają cały komputer do około 2 min. po rozruchu lub uruchomienia np. Superpi i nie jest ważne jakie daje im napięcie (w biosie ustawiam prawie wszystko ręcznie - oprócz UNCORE, które nie przekracza 4000) O ustawieniu 2000 MHz w ogóle nie ma mowy.

Wczoraj zacząłem testować każdy moduł osobno i pierwsza kość działa stabilnie dla częstotliwości 1866 MHz (v1,7) oraz 2000 MHz (v1,75) dla 8-8-8-28 Wszystkie programy uruchamiają się prawidłowo, Memtest86+ 4.1 po 3 h nie pokazał żadnych błędów i Superpi dla 32M nie zawieszał kompa jak to jest w trybie trzy kanałowym.

Pozostałe dwie sztuki sprawdziłem oczywiście w tym samym slocie i takimi samymi ustawieniami, ale w tych przypadkach pracują tylko stabilnie do efektywnej częstotliwości 1600 MHz, zwiększenie napięcia nic nie dało. Co dziwnie to zapuszczony Memtest (1866 MHz)dla jednej pamięci na noc zawiesił się po 4h 57min. ale nie pokazał żadnych błędów. Zmniejszyłem dzisiaj rano częstotliwość na 1600MHz i po pracy sprawdzę czy sypnie błędami.

Procesora w ogóle nie podkręcam.

Co sądzicie, jest podstawa do reklamacji?

Jedna pamięć działa poprawnie, pozostałe tylko do 1600MHz, ale Memtest nie pokazał jeszcze żadnego błędu.

No chyba, że ja wyciągam złe wnioski.

Bazowe podzespoły:

Intel Core i7 950 3,07GHz

Asrock X58 Extreme6 (bios v. 1.4)

GOODRAM PRO 2000 CL8 3x2 GB

3 dyski twarde (w tym 1 ssd)

zasilacz 850W

GeForce GTX 480 Zotac

Windows 7 Ultimate PL 64bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz możliwość sprawdzenia pamięci na innym komputerze to uważam że warto, ale ja bym chyba od razu poszedł do reklamacji.

W końcu za te częstotliwość przyszło zapłacić dość słono w porównaniu do np. 1333.

A co o tym sadzę: kiedyś kolega kupił KINMAX 2x2GB 1066 DDR2 które przy 1030 już nie potrafiły wczytać windy. Najwyraźniej niektórzy producenci zeszli z jakości. Może im się to nawet kalkulować. Jeden Ty na 10 się odezwie i poprosi o wymianę, a pozostali może nawet nie będą wiedzieć że coś jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy kości nie powinny się same ustawić w odpowiedniej częstotliwości??

Przecież mają wpisy SPD które płyta główna powinna rozpoznać jako domyślny profil i załadować odpowiednie napięcia, szyny itd.

Skąd to wiesz, kto ci tak powiedział ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi