htw Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Witam, poszukuje dobrej do lekkiego OC płyty głównej. Procesor który sie tam znajdzie to Q9650 ( podobno wszystkie to G0 ... ? ) i chciałbym go skręcić do około 3.5 Ghz ( chłodzenie alternatywne ). Do niego chciałbym dołożyć ramu DDR3 około 16 GB ( 16000 ) np takie coś Klik. Jaką byście Panowie polecili płyte główną do 450 zł .... ? Chodzi mi o produkty dostępne bo szukałem trochę i wiekoszść wartosciowych produktów juz poprostu nie ma w sprzedaży, a nawet na allegro choćby np taki Asus P5Q3 .... Jest np taka jedna - Asus P5P43TD PRO z tym, że sam nie wiem czy warto kupować bo opinie są podzielone ....chyba, że się mylę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirez Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 P5P43TD na pewno nie da rady. sekcja zasilania się roztopi. DFI LANPARTY DK P45-T3RSB PLUS DDR3 SKLEP FV (1432607926) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy to + ta o której piszesz to chyba jedne z nielicznych płyt które obsługują 16GB na lga775 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 ta DFI niczego sobie, podoba mi sie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Posiadam wspomnianego Asusa P5P43TD PRO, kopiłem go "przypadkiem" procek socket 775 plus pamięci DDR 3 leżały nieużywane i szukałem płyty która obsłuży oba podzespoły. (jeszcze jeden warunek obowiązkowy RAID 0) Płytka do lekkiego OC nadaje się jak najbardziej q9300 pracuje na 3,0 z domyślnych 2,5 GHZ. Wady jakie znalazłem to niemożność mocnego OC, maksymalne FSB do jakiego doszłem to 418Mhz oraz port SATA numer 5 jest zablokowany przez kartę graficzną :) @pirez o co chodzi z topiącą się sekcją zasilania we wspomnianej płycie z PRO jest 12 fazowa i polimerowe kondensatory , bez o której Ty myślisz jest tylko cztero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirez Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 @pirez o co chodzi z topiącą się sekcją zasilania we wspomnianej płycie z PRO jest 12 fazowa i polimerowe kondensatory , bez o której Ty myślisz jest tylko cztero chodzi o to co napisałeś zresztą w wcześniej o słabym OC. po ustawieniu procka na 1.5V i 3,8Ghz sekcja osiągnęłaby zawrotną temperaturę 300 stopni i luty by się rozjechały - ale nie zrobi tego bo płyta padnie kiedy sekcja podejdzie już do 100 stopni. Kompletny brak radiatorów - podkręcenie do 4Ghz na takiej płycie e8400 jest niemożliwe (jeśli ma być włączony dłużej niż 10 minut) - a co dopiero przy q9650 .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...