Skocz do zawartości
pistolero

xp zapętla się podczas uruchamiania explorer.exe

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Dziś podczas pracy przywiesił mi się komp. Po resecie już nie udało mi się go odpalić. Dochodzi do momentu ładowania pulpitu, ikony pojawiają sie na 2 sek i znikają. Zostaje czysta tapeta, po kilku sek znów wskakują ikony ale po 0,5 sek znikają i tak w kółko. Pasek zadań nie pojawia się. Mogę odpalić menedżera zadań i w procesach widać, że explorer.exe odpala się ale po kilku sek znika i historia taka jak z ikonami czyli zapętla się. Jeśli wystarczająco długo klikam w m. urządzeń plik->uruchom->explorer.exe to za którymś razem odpala się okno eksploratora windows. Niektóre progsy mogę odpalić, inne nie (combofix nie), nie ma netu. W trybie awaryjnym jest to samo. Przeinstalować spod xp nie da się, sypie błędami o niemożliwości skopiowania pliku z cd (za każdym razem inny plik).

Pierwszy raz widzę coś takiego, jakieś opcje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej kolejności sprawdź pamięci za pomocą goldmemory i/lub memtest86+. Zobacz też czy nie ma wybrzuszonych kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej.

Edytowane przez kfgz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej kolejności sprawdź pamięci za pomocą goldmemory i/lub memtest86+.

To zrobiłem na początku, jest ok.

Zobacz też czy nie ma wybrzuszonych kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej.

Też już sprawdzałem, ok. Chociaż trochę bym się zdziwił gdyby padły polimery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sprawdź dysk przy pomocy MHDD (bootwanie z CD/pen).

2. Podłącz dysk do innego kompa i przeskanuj jakimś dobrym antywirusem - np AVG, Avira, cokolwiek znanego.

3. Jak podłączysz już dysk do innego kompa, to zrób screena zakładki "Health" w HD Tune.

http://www.dobreprogramy.pl/HD-Tune,Program,Windows,12177.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sprawdź dysk przy pomocy MHDD (bootwanie z CD/pen).

2. Podłącz dysk do innego kompa i przeskanuj jakimś dobrym antywirusem - np AVG, Avira, cokolwiek znanego.

3. Jak podłączysz już dysk do innego kompa, to zrób screena zakładki "Health" w HD Tune.

http://www.dobreprogramy.pl/HD-Tune,Program,Windows,12177.html

1. Zapuściłem skan (rozumiem, że o to chodziło, ja zawsze używałem TestDisk) chociaż robię to regularnie i na hd nigdy nic nie było.

2. Sprawdzałem wczoraj, czysto.

3. Na razie niemożliwe

Edytowane przez pistolero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TestDisk jest do odzyskiwania partycji i systemu plików. MHDD jest do skanowania powierzchni.

Racja, nie nabijajmy postów. Nadal czekam na pomoc.

update

Temat rozwiązany - wiry. Tylko nie bardzo wiem skąd. Można zamknąć i dzięki za pomoc.

Edytowane przez pistolero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi