Goofy Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Muszę skasować dane poprzez zastąpienie danej poprzedniej poprzez następna. Fragment kodu z którym się borykam. void kasuj() { i=0;i==0; printf("n Ktora pozycje kasowac = "); scanf("%i",&i); bazka_od.istnieje=0;// zmiana w obiekcie , wartosci rekordu .istnieje for (;;){ ofstream plik(nazwa,ios::out); // bazka_od.istnieje=0; i++; dokłeanie w tym miejscu nie wiem jak zapisac aby danej i-1 przypisac wartość danej nastepnej. bazka_od[i-1].id==bazka_od.id; bazka_od[i-1].producent==bazka_od.producent; bazka_od[i-1].model==bazka_od.model; bazka_od[i-1].gwarancja==bazka_od.gwarancja; // wpis do pliku calego obiektu plik.write((char*) bazka_od , INDEX* sizeof(dane)); //zapis do pliku uaktualnionej bazy plik.close(); if (i>=a)break; } Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 void kasuj() { i=0;i==0; Co to?? :o ;) Jak rozumiem chesz usunac jedna linjke z pliku i "cofnac" wszystkie nastepne? Sugerowalbym otworzenie osobno pliku do odczytu i osobno do zapisu (dla uproszczenia). Do linjki ktora usuwasz przepisujesz linia po linii, potem odczytujac jedna pomijasz (ta usuwana) i reszte znowu copy&paste do konca pliku, na koncu kasujesz plik zrodlowy, zmieniasz nazwe tego tymczasowego (do ktorego zapisywales) na orginalna i masz ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goofy Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 A mógłbyś to jakoś bardziej przybliżyć najlepiej pare lini kodu :) bo jestem początkującym "programistą" i nie wiem jak. "gdyby budowniczowie budowali budowle tak jak programiści piszą programy to jeden dzięcioł mógłby zniszczyć cała cywilizację w jeden dzień". Więc proszę o pomoc zanim coś się stanie :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 stary sam kombinuj. FiDO Ci powiedzial co i jak. teraz Ty to napisz w C++ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Dokladnie.. ja napewno nie bede za Ciebie robil zadan, nawet gdybym mial na to czas (a nie mam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goofy Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 dzieki za pomoc już sie udało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...