szalon Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Witam! Poszukuję kompromisu między "stacjonarnym" laptopem a netbookiem, czy właśnie coś z serii mobilne/ultramobilne, do 3500 zł Główne chodzi mi o pisanie tekstów, surfowanie po sieci, filmy hd. Rozmiar ekranu 12 - 13" i najlepiej żeby nie był połyskliwy. Nie zależy mi na napędzie optycznym, wole żeby był lżejszy. Gier raczej używał nie będę. Robiłem dotychczas mały wywiad opierając się na reckach z amazona i cnet. Wśród tony kandydatów wytypowałem o to tych szczęśliwców: 1. Asus UL30VT - tu jednak ludzie narzekają na niewygodnego touchpad'a i połyskliwy ekran 2. Sony Vaio VPC-S11G7E/B 3. Acery z serii Travelmate 4. Asus Lamborghini VX6 - design powala, ale płacić 400 zł za logo Lambo troche szkoda : P Znacie może coś lepszego w tym pułapie? Lub ma ktoś, któryś z tych lapków i jak go ocenia? Z góry dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Z tych co podałeś w rękach nie miałem tylko Sony. UL30VT - faktycznie touchpad dziwny i również uważam, że niewygodny. Ekran błyszczący - jak w każdym innym lapku z takim typem ekranu - nie gorszy nie lepszy. Reszta bardzo fajnie wykonana - alu z góry daje nadzieję na to, że lap będzie długo wyglądał jak nówka. Jeśli nie zależy Ci na graniu, poszukaj modelu UL30A - to samo bez dedykowanej grafiki, która będzie Ci zbędna, a czas pracy na baterii dłuższy (nawet 8h). Acery bardzo fajne z serii TimelineX - wykonanie podobne do Asusa, może jedynie awaryjność minimalnie większa. Na pewno lepszy gładzik, klawiatura wymaga przyzwyczajenia. W kwocie, którą podałeś dobrym wyborem jest 4820TG - jest "wszystkomający", choć na pewno będzie krócej pracował na baterii od w/w Asusa. Lambo kompletnie do mnie nie przemawia - łączy z jednej strony bardzo dobre plastiki, jak i bardzo tandetne, jak w netbooku za 700 zł - chodzi mi tutaj o srebrną obwódkę wokół klawiatury/panelu głośników - masakra jakaś. Jego skresliłbym również za krótszy czas pracy na baterii oraz dużo słabsze procki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szalon Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2011 Mhm, z tym Lambo masz racje, typowo marketingowy chwytak. Ciekawi mnie jeszcze Alienware M11X. O sprzęcie Dell'a dobre rzeczy słyszałem. Nie wiem jak w rzeczywistości ale w recenzjach wypadał przyzwoicie jeśli chodzi o wydajność. Tylko z kolei to bardziej sprzęt pod kategorie "gaming" a mi już, niejako etap gier przeszedł. Miał ktoś może ten sprzęt w rękach ? : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 Owszem Delle są przeważnie dobrze wykonane, jak również ten producent, do wielu swoich laptopów daje gwarancję Next Business Day. W skrócie chodzi o to, że w razie usterki zgłaszasz ten fakt do Della i następnego dnia zjawia się u Ciebie w domu serwisant, który na miejscu stara się usunąć awarię - bardzo fajna sprawa. Co do samego Alienware, to niestety do mnie nie przemawia- totalny przerost formy nad treścią, poza tym dużo krótszy czas pracy na baterii i dużo cięższy/grubszy od innych w tym rozmiarze. Dodatkowo wg mnie cena niewspółmiernie wysoka, do tego co oferuje. Jeśli coś z Della, to zastanów się nad serią Vostro, np. 13.3" model 3300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szalon Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 Z serii Vostro, którą podałeś ciekawy jest model 3400 - trochę większy ale w przeciwieństwie do 3300 posiada wejście HDMI. Jest też tu ekran anti-glare i nie wiem właśnie czy traktować to jako zalete czy wade? ; P Mieszane opinie są co do tego. Ostatnio wpadł mi też w oko SAMSUNG Q330... Za duży wybór jest po prostu, trudno się zdecydować oO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 Skoro zależy Ci na HDMI zobacz sobie na Vostro V130 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 Hmmm ... mam przed sobą laptopa z ekranem 13,3" i to jest już dosyć spora "tafla" ... tak na prawdę mobilnie to jest max do ~12" moim zdaniem ... a modele 10" to już zupełnie super. Oczywiście z drugiej strony mały ekran to mniejsza powierzchnia robocza ... coś za coś. Tak czy inaczej na mój gust 13,3" to już spora patelnia do noszenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...