Skocz do zawartości
multibox

Problem z Pentagram Cerberus i Era Blueconnect Huawei e 122

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

pierwszy raz w życiu na forum wiec wybaczcie jeśli coś zrobię nieprofesjonalnie :)

Proszę o pomoc

Parę miesięcy temu kopiłem w era blueconnect (Huawei e122) było ok bo mialem tylko 1 komputer

teraz mam jeszcze 2 laptopy oj i żony

chciałem je podłączyć do internetu bez ciągłego przepinania modemu dlatego kupiłem router pentagram cerbereus P 6367

Niestety po podłączaniu huawei do cerberusa i skonfigurowaniu nie mam internetu

Konfiguracja która zastosowałem (niestety nie ma możliwości wyboru konfiguracji dla blueconnec z menu)

oto kilka konfiguracji które próbowałem

1)--------

ISP: Other

Pin: prawidlowy

APN: erainternet

Dial: *99# lub *99***1#

Username: erainternet

Password: erainternet

2)--------

APN: internet

Username: brak

Password: bra

3)--------

APN: erainternet

Username: erainternet

Password: blueconnect

zawsze z tym samym rezultatem - niebieska dioda na modemie mruga(w opcji bezpośredniego podłączenia modemu do komputera dioda świeci bez mrugania) - brak internetu na komputerze

Nie wiem czy to problem z kompatybilnością modemu z huawei i cerberusa czy konfiguracja a może jeszcze coś innego

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj, jak ty chcesz podłączyc modem GSM(Huawei) - który służy do łączenia się z internetem tak jak telefon, a routerem WiFI - to są dwie różne technologie - chyba że ja czegoś nie rozumiem. Powinieneś podłączyć się za pomocą karty WiFi - albo kablem Ethernet.

PS Nie mogę znaleźć informacji czy Huawei obsługuję WiFi 802.11 b / g , ale chyba nie obsługuję. Jeśli jednak obsługuję to spróbuj się połączyć za pomocą standardowego narzędzia do wykrywania sieci WiFi (w XP, Viscie, Win 7 - powinno to się pojawić jako ikona obok zegara - w momencie gdy komputer wykryje że ma podłączoną kartę wifi i zainstalowane sterowniki).

PS2, laptopy mają już wbudowaną kartę wifi (przyjmuję że to laptopy z ostatnich 8 lat, bo starsze mogą nei mieć) - tak więc jeśli masz skonfigurowanego cerberusa to powinieneś móc się podłączyć

PS3 - moja wina , teraz widze o co chodzi, cerberus 6367 ma mozliwosć dostarczania internetu z komórki - z sieci 3G/4G - http://monitoruj.pl/cctv/4564-pentagram_%5Bp_6367%5D_cerberus_router_dsl_3g-4g_150mb.html

Edytowane przez Thomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi