Skocz do zawartości
Blaszanka

Dwie pary głośników na panelu tylnym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam wolnostojące głośniczki komputerowe Logitecha 2.0 i wzmacniacz Kenwooda KA-5040R wraz z czterema kolumnami (można powiedzieć 2.0 / 4.0).

Wszystko ładnie gra jak należy lecz za każdym razem muszę zmieniać te nieszczęsne "czińcze" z tyłu komputera, co nie jest łatwe ani komfortowe bo tak się składa że mam takie meble i tak ułożony sprzęt że ciężko grzebać tam z tyłu obudowy... chciałem komputerowe głośniki podłączyć do panelu przedniego lecz tu jest zaś problem z meblami i dostępem do tego panelu, a jak już wyciągnę cały komputer to świruje sterownik co chwile lub jakiś czas wykrywa-niewykrywa sprzętu... odłączony... podłączony.. odłączony...

Więc została mi ostatnia najlepsza opcja podłączyć wszystko do panelu tylnego... komputerowe pod przednie głośniki (zielony), wzmacniacz pod tylne głośniki (czarny) i tu zaczęło się godzinne kombinowanie i problem... ustawiłem konfiguracje kwadrafoniczną, naciskając każdy głośnik po kolei w programie Realtek głoś (trylyly z oprogramowania Realteka) wydobywa się każdego, jest stereo, każdy głośnik działa ale puszczając czy to film czy muzykę grają tylko te co są podłączone do zielonego gniazdka...

Moje pytanie brzmi co jest do jasnej cholery? co zrobić? jak to ustawić? pomocy!

Windows 7 Ultimate 64bitowy, najnowsze sterowniki prosto od producenta, sprzęt sprawny, kable również, płyta główna to ASUS M3A78 PRO.

Dodam że odinstalowałem całkowicie stare sterowniki i wgrałem najnowsze na nowo - żadnych zmian.

Zdjęcia ustawień i wszystkiego co związane z dźwiękiem:

ImageShack� - Online Photo and Video Hosting

Edytowane przez Blaszanka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu doszedłem co i jak, w Media Player Classic Home Cinema wystarczy w mapowaniu kanałów dokooptować dwa tylne głośniki do kanałów 1 i 2 (czyli stereo 2.0 lub też stworzyć sobie 4 kanały...) - dzięki czemu w wszystkich filmach będzie grało na przednich (zielone wejście) i na tylnych (czarne wejście).

-> Screen co i jak <-

Foobar2000 też nie jest żadnym problemem, wystarczy w zakładce DSP Manager uaktywnić wtyczkę (jest bodajże już standardowo i nie trzeba ściągać) 'Convert stereo to 4 channels', jeśli komuś nie działa warto pobrać inna wtyczkę 'Channel Mixer' - dzieki czemu w wszystkich mpkach będą grały wszelkie głośniki, kolumny na zielonym i czarnym wejściu z tyłu komputera.

-> Screen co i jak <-

Ważne!

- W Realteku musi być ustawiona konfiguracja Kwadrafoniczna dla dwóch par głośników, kolumn.

- Nie znalazłem sposobu na gry... chodź szczerze przyznam że niewiele próbowałem bo jest mi taka konfiguracja do gier zupełnie niepotrzebna.

- Dodatkowo gdy w Realteku ustawimy te same strumienie dla panelu tylnego i przedniego możemy dokooptować w przedni panel słuchawki.

Mam nadzieje że komuś przyda się ten wątek :wink:

Edytowane przez Blaszanka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi