Skocz do zawartości
maple

Komputer pod: AutoCad 2D, Office, Internet, czasem jakiś film

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Piszę tego post-a ze starego kompa; mulącego się, głośnego, niemal dziesięcioletniego z drobnymi modernizacjami. Tymczasem i chcę, i trochę zmuszony jestem do zmiany profilu swojej działalności. Nowe zajęcie wymaga ode mnie pracy w AutoCad-zie 2D i standardowo Word, Excel, Access. Stąd prośba o pomoc w zakupie jednostki centralnej pod: AutoCad, pakiet Office, Internet. Byłoby dobrze, gdybym mógł czasem obejrzeć jakiś film. Na początek podepnę pod nią stary monitor EIZO 17`; z czasem, jeśli tylko mój pomysł na życie "zafunkcjonuje", wymienię go na 22/24`. Prócz tego, by komputer był zoptymalizowany pod moje potrzeby zależy mi bardzo na tym by był możliwie jak najcichszy (bezgłośny?).

Kiedyś, jak nie miałem komputera, wiedziałem o nich relatywnie dużo. Teraz z racji wieku, lenistwa i rozwoju technologii - zostałem w tyle. Stąd moja do Was prośba o ocenę zestawu i ew. uwagi.

Procesor: Intel Xeon X3430 /2.4GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ 730 zł

Płyta główna: DFI LanParty DK /intel P55/ 369 zł

Wentylator: Zalman CNPS10X Performa 149 zł

Pamięć RAM: GoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 279 zł

Dysk twardy 1: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 139 zł

Dysk twardy 2: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 139 zł

Karta graficzna: PowerColor Radeon HD4670 SCS3 1024MB DDR3 /128bit/ DVI/HDMI 279 zł

Nagrywarka DVD: Samsung SH-S222A ATA100 (black) 99 zł

Karta sieciowa: Pentagram HorNet /PCI/ 20 zł

Obudowa: Antec Gamer Three Hundred (bez zasilacza) 260 zł

Zasilacz: Seasonic S12II-520 520W 80 Plus Bronze 285 zł

System Operacyjny: Microsoft Windows 7 Professional OEM 64Bit PL 490 zł

Ceny z www.esc.pl (Razem: 3 238 PLN - trochę sporo wyszło)

A może lepsza bylaby ta obudowa: Fractal Design Define R3 Titanium Grey 375 zł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście założył bym Scythe Ninja 2 + jakiś wentylator 800RPM. ( noiceblocker ?

Nie zintegrowaną sieciówkę bym sobie odpuścił.

Zastanawiam się nad zmianą xenona na phenoma x6 ale nie wiem jak on w cadzie się zachowuję. Ale zgadując że ten xeon jest zbudowany z procesorów icore powinien być wydajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście brałbym jeden dysk zamiast dwóch,czyli Samsung F3 1TB(będzie ciszej niż dwa), karta grafiki Radeon HD5670(zawsze nowsza seria i DX11). Możesz też poczekać na poprawione płyty na P67 i wtedy nowa platforma(jeśli masz więcej pieniędzy),polecam Antec Gamer Three Hundred, mam tą obudowę dłuższy już czas i jestem bardzo zadowolony. Reszta ok. No i jak pisze wyżej kolega, zrezygnowałbym z karty sieciowej.

Edytowane przez kondi24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą kartą sieciową (dodatkową) - przesadziłem.

Sugestie związane z HDD (jednym) i kartą graficzną postaram się uwzględnić o tyle, o ile będzie ona dostępna w esc (narazie jej nie ma, a chcę uniknąć samodzielnej instalacji). Chyba że zaproponujecie jakąś inną.

Co do obudowy - obydwie podobają mi się (niestety dla mnie ma to znaczenie). Twoje (kondi24) pozytywne doświadczenia zachęcają do jej kupna. Ale... czy jest cicho? Nie szukam sterylnej ciszy, niemniej jednak wchodząc do pokoju nie chciałbym słyszeć, tak jak teraz, dość głośnego szumu pracującego kompa.

Za dotychczasowe posty - dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze możesz wyposażyć się w maty wyciszające, są nie zykle łatwe do montażu. Wyklejenie ścianek zdejmowalnych dało by już dbd efekt jeżeli seryjna obudowa by okazała się zbyt przenikliwa dla dźwięków ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Antec Gamer Three Hundred według mnie zapewnia ciszę(oczywiście przy ustawieniu obrotów wentylatorów w obudowie na najniższy poziom), ewentualnie można dokupić lepsze wentylatory. Generalnie to polecam samodzielne złożenie kompa lub pomoc jakiegoś znajomego, który się na tym zna jeśli nie czujesz się na siłach. Jeśli komputer zostanie wysłany w całości to jest narażony na uszkodzenie, no i kompy podobno są często składane byle jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W gry nie grasz, a lepszą kartą do zastosowań autoCADA będzie nvidia z serii Quadro

w aplikacjach CADowskich na pewno bedzie sie sprawowac lepiej. Swoja droga czesc profesjonalnych aplikacji nawet nie ruszy "zwyklej" karty graficznej (np RealView w SolidWorksie)

Edytowane przez Maqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja również zamierzam kupić komputer pod AutoCad / 3dsmax (do 2000 bez obudowy, klawiatury, myszki i monitora. Oczywiście jestem w stanie dołożyć jeszcze trochę, gdyby wydajność bardzo wzrosła). Serdecznie proszę o opinie na temat poniższego konfigu:

1. Intel Core™ i5-650 (3.2 GHz, 4 MB Cache, 2.5 GT/s) BOX [PR-INCI5-INT-011] 649 zł

2. Asus P7H55-M LE SI [PL-1156-ASU-036] 289 zł

3. GeForce with CUDA GTX 550Ti MSI 1GB 2xDVI & mHDMI (PCI-E) Cyclone II [GR-GFP-MSI-129] 569 zł

4. Kingston DDR3 2x 4GB 1333MHz CL9 [RD-DDR3133-KNG-015] 329 zł

5. Seagate 500 GB Barracuda 7200.12 (16MB, Serial ATA III) [HD-35-SEA-251] 159,90 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie kup coś innego...

Prock i5 2500k o ile podkręcasz , ten co wygrałeś ma tylko 2 rdzenie i jest na starej podstawce

Odpowiednią płyte

Grafike na HD6850 czy GTX 460 1GB - o ile wogoóle taka potrzebna do tego jest

Ram na Goodram 1333 cl9 2x 4GB można dostać za ok 280 pln

No i dysk na samsunga F3 500GB są szybsze oraz mniej awaryjne od seagatów

sklep polecam : proline.pl czy morele.net ewentualnie techplanet.pl

Edytowane przez Maciem
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.05.2011 o 13:34, Maciem napisał(a):

Zdecydowanie kup coś innego...

Prock i5 2500k o ile podkręcasz , ten co wygrałeś ma tylko 2 rdzenie i jest na starej podstawce

Odpowiednią płyte

Grafike na HD6850 czy GTX 460 1GB - o ile wogoóle taka potrzebna do tego jest

Ram na Goodram 1333 cl9 2x 4GB można dostać za ok 280 pln

No i dysk na samsunga F3 500GB są szybsze oraz mniej awaryjne od seagatów

sklep polecam : proline.pl czy morele.net ewentualnie techplanet.pl

Procek, jasne, już zmieniłem na i5 2500k, chociaż zastanawiam się, czy nie lepiej zainwestować w i7 2600K? Czuć różnicę?

Co masz na myśli mówiąc odpowiednią płytę?

dlaczego Grafikę zmieniać? W sumie zastanawiałem się nad jakąś konkretnie pod tego typu programy, czyli FireGL, lub Quadro, z tym, że nie wiem którą, a i ceny podobno większe...

Czy ten ram różni się tylko ceną?

Dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiednia płyta , czyli gdy będziesz podkracał to cos na p67 a gdy nie to wystarczy tańszy h67

Grafike zmienić ponieważ HD6850 oraz GTX460 1GB są wydajniejsze od gTX550Ti a różnica w cenie bardzo mała.

Tak główna różnica to cena .

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.05.2011 o 10:11, Maciem napisał(a):

Odpowiednia płyta , czyli gdy będziesz podkracał to cos na p67 a gdy nie to wystarczy tańszy h67

Grafike zmienić ponieważ HD6850 oraz GTX460 1GB są wydajniejsze od gTX550Ti a różnica w cenie bardzo mała.

Tak główna różnica to cena .

Jako iż jestem trochę zielony w tym temacie, czy jesteś w stanie doradzić mi konkretnie jaki model płyty głównej wybrać, do poniższego zestawu? Zaznaczam, że raczej nie będę podkręcał procesorów (chyba, że cena płyty nie będzie znacznie większa, to może się pokuszę). Proszę o dokładniejszą nazwę, gdyż p67, czy h67 raczej nic mi nie mówi... A oto zestaw, który prawdopodobnie kupię:

Procesor: i5 2500k

Ram: 2x Goodram 1333 cl9 2x 4GB lub Kingston DDR3 2x 4GB 1333MHz CL9

Grafika: HD6850 lub GTX 460 1GB

Dysk: Samsung F3 500GB

PS. Czy polecisz też może jakiś dobry zasilacz?

Raz jeszcze serdecznie dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AsRock p67 Pro3 wystarczy , nawet do OC.Jak nie musi mieć odpinanych kabli to może być XFX Core 450/550 albo taniej Tacens Radix IV/Aerocool E80-xxx 500w a jak powinien mieć odpinane kable to Seasonic M12II / XFX XXX czy Tacens Valeo III

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi