Skocz do zawartości
K!Kos

Monitor 21,5-23 do 650 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, również poszukuje monitora do "absolutny max" 650zł. Przez ostatni tydzień naczytałem się recenzji, opisów, porównań, przeglądałem również forum ale dalej kompletnie nie wiem co wybrać. Szukam oczywiście tnki ~22 cale. Czy mógłby ktoś podać 1, tylko 1 monitor w tej kwocie, który jest na dzień dzisiejszy najlepszy do szybkich fps, i ma najlepsze parametry obrazu (w tej kwocie), oczywiście przyjmując, że lepsze parametry obrazu są ważniejsze od np. braku złącza hdmi. Na forum polecane są monitory lcd które swoją premierę miały juz 2 latka temu. Czyli mam rozumieć że przez ten czas nic się nie zmieniło w tnkach, pomijając ledy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Merlin85

Tak zgadzam się to ciekawy model, który posiada dużą szybkość reakcji, a jego obraz jest przejrzysty i wyraźny przez co jakość jest zdecydowanie wyższa niż w przypadku monitorów LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zgadzam się to ciekawy model, który posiada dużą szybkość reakcji, a jego obraz jest przejrzysty i wyraźny przez co jakość jest zdecydowanie wyższa niż w przypadku monitorów LCD.

Jak dotąd Twoje wszystkie posty na forum sprowadzają się do wychwalania pod niebiosa monitora LG, w formie marketingowego bełkotu, a z jego parametrami nie mają nic wspólnego. Warto zwrócić uwagę, że sam nie wiesz o czym piszesz, bo omawiany przez Ciebie monitor to LCD z podświetleniem LED-owym, a nie żaden monitor LED.

Jeżeli dla Ciebie obraz na TN-ce za 600 zł jest "przejrzysty i wyraźny"; "odwzorowane są najdrobniejsze szczegóły", to ja wysiadam.

Edytowane przez Yaevinn
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Merlin85

ledowy monitor hmmm, jak ktoś siedzi w monitorach to używa skrótów myślowych, jak byś się znał to byś wiedział o co chodzi i nie pisał takich idiotycznych uwag. Jak ci coś gościu leży na wątrobie to nie wyżywaj się na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ledowy monitor hmmm, jak ktoś siedzi w monitorach to używa skrótów myślowych, jak byś się znał to byś wiedział o co chodzi i nie pisał takich idiotycznych uwag. Jak ci coś gościu leży na wątrobie to nie wyżywaj się na forum.

Tyle że to co napisałeś, czyli:

to są bzdury.

... wiesz co w kwestii "wyrazistości" zmienia LED wzgl. CCFL ? - jedno wielkie kaka (czyt.:nic nie zmienia ... ani w kwestii liniowości gammy/detali w cieniach, ani w kwestii prędkości matrycy ciekłokrystalicznej {czasu reakcji}). .... i z tego powodu pisanie że "(...)jakość jest wyższa niż w przypadku LCD" to bredzenie.

A koledze Yaevinn leży na wątrobie to, że przypominasz sprzedawczyka/naganiacza/marketingowca z LG.

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy tu jakąś szopkę odstawiacie, nie rozumiem co wnoszą wasze wypowiedzi do tematu, jak na te 650zł to ta matryca, tego monitora jest dobra i wyraźnie odzwierciedla obraz,

co do różnicy podświetleń, jeżeli wy nie rozróżniacie podświetlenia led od tego świetlówkowego to.... przecież diody led szybciej można wygasić, przez co jest większy kontrast dynamiczny, co daje wrażenie lepszego czasu reakcji na zmiany dynamiczne (przejścia skrajnych kolorów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy tu jakąś szopkę odstawiacie, nie rozumiem co wnoszą wasze wypowiedzi do tematu, jak na te 650zł to ta matryca, tego monitora jest dobra i wyraźnie odzwierciedla obraz,

Jak na te 650zł to ta matryca jest całkowicie przeciętna i tak odzwierciedla obraz jak inne modele oparte na tej matrycy :]

co do różnicy podświetleń, jeżeli wy nie rozróżniacie podświetlenia led od tego świetlówkowego to.... przecież diody led szybciej można wygasić, przez co jest większy kontrast dynamiczny, co daje wrażenie lepszego czasu reakcji na zmiany dynamiczne (przejścia skrajnych kolorów)

Nie używam kontrastu dynamicznego bo mniej widać w cieniach/ciemnych scenach (lampy są przygaszane w ciemniejszych scenach co paradoksalnie może co najwyżej ... utrudnić grę) ... no i to przesadnie rażące światło w chwilach max rozświetlenia też w sumie bardziej przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli mam porownywać monitory to może lepiej kupić dobrego zwykłego LCD LG W2361V-PF niż jakie podświetlanie leda E2260V-PN. Jeżeli chodzi o zwykłe ledy to chyba też bardziej to pic marketingowy niż poprawa jakości(chyba,ze jakis drogi). Dlatego pewnie wybiore LG W2361V-PF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie używam kontrastu dynamicznego bo mniej widać w cieniach/ciemnych scenach (lampy są przygaszane w ciemniejszych scenach co paradoksalnie może co najwyżej ... utrudnić grę) ... no i to przesadnie rażące światło w chwilach max rozświetlenia też w sumie bardziej przeszkadza.

mi się podobają podświetlenia led, nawet w latarce mam diody led, wkłada się do niej 4 paluszki i całe wakacje mi przetrzymała. Jak za bardzo Ci wali po oczach to możesz przecież przyciemnić jasność podświetlenia.

Może to kwestia gustu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak za bardzo Ci wali po oczach to możesz przecież przyciemnić jasność podświetlenia.

Lub jeszcze prościej - mogę wyłączyć "kontrast dynamiczny" (więcej będzie widać w ciemnych scenach, a jasne nie będą razić ... a kontrast pozostaje ten sam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi