Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.

Używa ktoś z was jakiegoś sprzętu do odbioru telewizji cyfrowej na swoim kompie?

Chciałbym kupić coś co pozwoliło by na odbiór DVB z mpeg4.

Priorytetem jest cena/jakość. Na allegro są tunery na PCI po 22PLN... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używałem Pinnacle HybridTV Pro USB Stick (wtedy około 270zł) z anteną Telmoru (z wbudowanym wzmacniaczem, łączny zysk około 28dB przy niezłym SWR). Bardzo dobrze się sprawował. Niestety zaraz potem wyłączono w Krakowie testową emisję DVB-T :/ Musisz mieć dobrą antenę, antenki dołączone do karty nadają się wyłącznie jako przycisk do papieru. Chińszczyzna często ma problemy z Win7, złe doświadczenia miałem z tunerami Technisat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego nie kupuj, daruj sobie takie karty.

Szukaj cos na USB w podobnych cenach mozna uzywki dobre wyrwac, lub na PCI Pinnacle to fantastyczny sprzet.

Jesli chcesz cos na przyszlosc poluj na Pinnacle 7010ix karta kombajn:

Dwa tunery analogowe, dwa DVB-T, dwa DVB-S, dwa radio FM

Do tego pilot...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co się pchać w coś na USB?

Co do karty ... z pinnacle miałem złe doświadczenia (lepszy już technisat ... akurat miałem tuner sat pinnacle i ww. technisat). Pinnacle uaktualnia sterowniki raz na ruski rok a i tak rewelacyjne nie są. Pomijając to że pinnacle jest relatywnie drogi to jeszcze mi się zepsuł (powiedzmy że miałem pecha .... ??).

Z drugiej strony czasy się zmieniają a np. PINNACLE 7010iX wygląda dosyć zachęcająco (tani ... szczególnie jak na pinnacle, na PCI-E, sterowniki zgodnie z opisem do win 7 i vista są).

Jeśli chcesz wewnętrzną to na PCI-E, bo w przeciwnym wypadku zaraz będziesz jojczał, że nie masz gdzie wsadzić w nowym PC.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co? USB jest praktyczniejsze, mozna wszedzie wlozyc nawet do laptopa kiedys.

Ja na Pinnacle nie narzekam mialem trzy karty pinnacle wszystkie swietnie dzialaly, w koncu kupilem 7010ix juz dlugo na niej siedze.

Karta bardzo fajna tylko szkoda, ze s2 nie wspiera.

Cena faktycznie niska, za tyle bym swojej nie sprzedal, juz wole ja sobie zostawic na zapas (TT3600-S2) w drodze :)

Pinnacle nie jest wcale drogi, kiedys 300i, swietna karta, niesamowita czulosc glowicy, a kupilem ja za 25zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego nie kupuj, daruj sobie takie karty.

Miałeś kiedyś coś takiego?

Z drugiej strony czasy się zmieniają a np. PINNACLE 7010iX wygląda dosyć zachęcająco (tani ... szczególnie jak na pinnacle, na PCI-E, sterowniki zgodnie z opisem do win 7 i vista są).

Zgodzę się, ciekawa propozycja ten 7010iX

Czy ktoś może orientuje się jak ten tuner działa z alternatywnym softem?

Jeśli chcesz wewnętrzną to na PCI-E, bo w przeciwnym wypadku zaraz będziesz jojczał, że nie masz gdzie wsadzić w nowym PC.

Wolałbym chyba na USB ale już sam nie wiem.

Ten Pinnacle jest w całkiem rozsądnej cenie ok. 100 PLN tyle samo co tunery na USB z tym że dostajemy gratis sporo dodatków typu DVB-S.

Co daje to że mam dwa tunery w jednym? Mogę odtwarzać dwa kanały na raz :) (pewnie chodzi o nagrywanie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak znam przypadki, ze podobne karty niezbyt dzialaly, poza tym zadnego supportu powaznego itp.

Zdecydowanie odradzam ta z pierwszego postu jak rowniez kombajny w cenie 40zl (dzialaja tylko na niektorych plytach)

Jesli chodzi o 7010iX to z czystymm sumieniem moge polecic ta karte.

Dziala na niej masa softu, wszystko co potrzeba, ma stery BDA wiec polece to co uzywam od lat:

SkyView

Zdecydowanie najlepszy soft do DVB-T i DVB-S :)

Dwa tunery daja dokladnie taka mozliwosc, ze jeden kanal ogladasz, a drugi nagrywasz, ja co prawda w DVB-T tego nie uzywam ale przy DVB-S sie przydaje, do jednego wejscia mam podpiety konwerter z Hotbird do drugiego Astra, nie trzeba zadnych DiseqC itp.

Dobry tuner DVB-T na USB kupisz taniej, znajomy ostatnio dorwal Pinnacla za 30zl z wysylka, wiec albo sledzic i czekac albo brac 7010 jak zalezy Ci na DVB-S :)

(zawsze to plus na przyszlosc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ostatnio ciężko trafić taki stick za 30 PLN na alledrogo.

Trzeba będzie inwestnąć w 7010iX. Oferuje dużo za przystępną cenę.

edit: teoretycznie karta zadziała w slocie PCI-E x8 lub x16 (tym od grafiki)?

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi