Zwolas Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 (edytowane) Witam. Ostatnio zmieniłem procesor na używany q9550 i mam poważny problem z temp. Gdy w biosie cpu volatge ustawione jest na auto w cpu-z pokazuje mi vcore 1.10V. i temp. w stresie nie przekracza 65*C. Ale jak już ustawie w biosie na normal w cpu-z mam 1.2V to w stresie orthosem dochodzi nawet 77*C, a OCCT muszę już po 4 min wyłączyć bo temp. dochodzi do 80*C najcieplejszego z rdzeni (w spoczynku temp najcieplejszego z rdzeni to 40*C). Jeżeli wyłączę kontrolę systemu nad wentylatorem i bedzię sie kręcił cały czas z max. obrotami to temperatura w orthosie nie przekracza 71*C. Wiem że im wyższe napięcie to wyższa temp. tylko dlaczego tak jest skoro ten procesor powinien pracować na 1.2V? Chłodzenie boxowe. Zakładałem już parę razy nakładając pastę wg różnych instrukcji jakie znalazłem w internecie. Nawet zakładałem radiator od starego e8400, bo myślałem że może zapinki za słabo trzymają, bez rezulatatu. Po zdjęciu radiatora wygląda że pasta sie dobrze odciska, wiec wykluczam krzywy procek, albo radiator. Dodam jeszcze, że jak ustawiłem vcore na 1.05 to w stresie temp. wynosiła 54*C, ale to chyba oczywiste. Mam cztery pytania: Czy jeżeli zmienię radiator na coś porządniejszego to będzie dobrze z temperaturami? Jak powinno być ustawione w biosie cpu voltage, na auto czy manual? Czy jeżeli napięcie jest 1.10 to wpływa to na wydajność procesora? Czy możliwe, że procesor jest uszkodzony, albo przegrzany po OC? Sprzęt: Q9550 HD5850 Tagan 600W geil 2x2gb ep31-ds3l Edytowane 16 Lutego 2011 przez Zwolas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 (edytowane) Pewnie masz cieplejszą rewizję. Ustaw ręcznie najniższe napięcie, na którym procesor działa stabilnie (0.9-1v powinno wystarczyć). Wydajność nie zmaleje ale po zmianie napięć sprawdź stabilność occt lub linxem. Na lepszym chłodzeniu temp będzie niższa (standardowe chłodzenie nie zachwyca). Edytowane 16 Lutego 2011 przez sw1ssst Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Masz zamiar podkręcać procesor? Kup chłodzenie z prawdziwego zdarzenia. Nie masz zamiaru podkręcać? Cpu pracuje na 1.05V? to zostaw go na takim napięciu i ciesz się, że wolniej Ci cyferki na liczniku kWh przeskakują. Jak CPU pracuje stabilnie przy obniżonym napięciu to tylko dobrze o nim świadczy. Niższe napięcie nie wpływa na wydajność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Ta płyta do kręcenia quada się nie nadaje, więc chłodzenie bym zostawił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Core 2 Quad - Q9300 / Q9450 / Q9550 / QX9650 / QX9770 - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...