michalinio Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2011 Witam, Jak mozna zmienić date w Excelu z 17.02.2011 na 2011-02-17. Nie chodzi mi o zmianę ręczną, ale o zmianę za pomoca formuły bo z reguły mam jednorazowo do zmiany ok 50 dat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2011 Nie wiem jak w MSO, ale w OOCalc można zrobić tak: Zaznaczasz wybrane pola (kolumnę), prawy myszy, [Formatuj komórki..] i wybieramy: Kategoria: Data, Format: 1999-12-31 Ewentualnie wpisujemy w pozycji "Kod formatu" takie coś: YYYY-MM-DD Dajemy [OK] i zrobione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalinio Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2011 Własnie z MS Excel nie idzie tego zrobic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2011 (edytowane) Patrzę teraz w Excel 2007 i jeżeli początkowo wklepywałeś daty w format 'Ogólny' to bez pomocy jakiegoś skryptu nie da się tego zrobić automatycznie - żeby to zautomatyzować trzeba by przejrzeć Visual Basic Scripts - Microsoft Excel VBScript Script samples i wydaję mi się że szybciej można zmienić te 50 dat ręcznie niż stworzyć skrypt - no chyba że codziennie trzeba będzie to robić. Edytowane 17 Lutego 2011 przez Thomas 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2011 Robiłem takie coś niedawno. Trochę obejściowo, ale działa. Zakładając że Twoja data jest w komórce A1 wstawiasz formuły w B1 =FRAGMENT.TEKSTU(A1;7;4) w C1 =FRAGMENT.TEKSTU(A1;4;2) w D1 =FRAGMENT.TEKSTU(A1;1;2) w E1 =ZŁĄCZ.TEKSTY(B1;"-";C1;"-";D1) teraz tylko przeciągnąć i gotowe 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalinio Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 wielkie dzieki o coś takiego mi chodziło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 Można by się pokusić i połączenie formuł w jedną - powinno działać: =ZŁĄCZ.TEKSTY(FRAGMENT.TEKSTU(A1;7;4);"-";FRAGMENT.TEKSTU(A1;4;2);"-";FRAGMENT.TEKSTU(A1;1;2)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...