Skocz do zawartości
Trax

switch / hub . siec na ok. 50 kompów ....

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w jednej firmie połaczyć 3 pomieszczenia w każdym po 15 stanowisk w sumie ok. 45 stanowisk w sieć...

- Główny kable idzie z miejskiej sieci, poprzez główny hub także przesył jest spory.

- Kompy używane do pracy biurowej.

- w takiej posatci ta sieć raczej pozostanie, bardziej nie bedzie rozbudowywana.. czyli 3 pomieszczenia po 15 stanowisk..

1. Czy dobrym rozwiązaniem będzie :

siec miejska <-> switch <-> 3 x hub ???

2. Sprzet jakiej firmy (z tych lepszych) polecacie... ?

Zależy mi na stabilności bardziej niz szybkości połaczeń...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) sieć miejska <-> switch/router (np. softwareowy/linux) dla kontroli <-> 3x switch.

2) 3com?

To że na końcu będa 3x switche znacznie zwiększy przesył i stabilnośc sieci? Warto dołożyć kilka stów więcej? NIe będzie problemów z tym aby kompy widziały się w sieci?

hmm 3 com to "mercedes" :) a cos z innej (czyt. tańszej firmy) firmy? może D-link??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie się dowiedziałem że ma być w sumie 95 kompów podłaczonych a nie 45 ..

Tak to obecnie widze..

sieć miejska<-> w serwerowni szafa na 19" z dwoma switchami po 48portów nastepnie kable puszczone do pomieszczeń w rynienkach , w pomieszczeniach gniazda..

Mam tylko dylemat bo musze podac ceny sprzetu; ile na to maja przygotowac.. Ma to być stabilne i dośc szybkie..

Patrzyłem na ceny CISCO (bo takie maja w drugiej siedzibie firmy ale niestety ceny sa ok 5000$ - 1000$ za switch 48 portowy..

Jaki zamiennik tańszy mozecie zaproponowac??

Co sądzicie o tych:

D-LINK

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2636

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1561

3com..

Mam tutaj dylemat sa dwa rodzaje switchy Superstack i Office...

http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=331

Który polecacie dobrze aby miał jak najwiecej portów.

LG

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4612

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz oszczedzic kase to kup dlibnka bo maja niezly sprzet jak chcesz miec super sprzet i szpanowac ;) - to bierz 3 coma ale ja wziol bym dlinka , w 3comie zaczyna sie powoli placic coraz wiecej za firme niz jakosc - zupelnie podobnie jak z intelami jest (pentium) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak.... jezeli chcesz miec naprawde extra siec, to CISCO, jak troche gorsza (ale tez spoko :D) to 3COM, a jezeli chcesz oszczedzic kase i miec sie ktora bedzie dzialac to dlink...... ja bym bral 3COM'a, ale to Twoj wybor....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszytko robija sie o to ile pieniedzy chcesz lub mozesz wylozyc. Jezeli zakup drozszego pojdzie wylacznie w koszty zleceniodawcy biez cisco jesli drozszy sprzet oznacza mniejszy zysk biez 3coma lub d-lina. Z doswiadczenia powiem niemialem wiekszych problemow z zadna z tych firm. Natomiast nie jestem pewny czy dobrym rozwiazaniem jest zastosowanie jedynie dwoch koncentratorow. Pamietaj wszystko moze sie zepsuc i jak padnie takie cos to stracisz polowe sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosowanie Catalystow na taka siec przypomina wyciaganie armaty do zabicia mrowki. Nie ma sensu inwestowac w sprzet za kilka tysiecy jesli i tak monitoring, VPN, stackowalnosc etc pozostana niewykorzystane. D-LINK to niezla firma - mialem kilka sztuk hub'ow i switchy 16sto i 24 portowych w tym 2 zarzadzalne i nie przez rok jedyny problem to taki ze w jednym poszedl jeden z 3 wentylatorow. Pozaty ani jednego zwisu zadnych problemow. Zaoszczedzone pieniadze lepiej juz wydac na porzadne sieciowki (czytaj Intela)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lubmich: to dosyc stary model. Plus jak to zawsze z 3com'em - dozywotnia gwarancja. Ale intel ma jedna wielka zalete - doskonale sterowniki pod unices bo pisane przez gosci z intela. PRzy duzym ruchu sterowniki do 3Coma w 2.4.19 mialy dziwna tendencie to sciagania calego systemu na /dev/drzewo

przynajmniej pod unices intel powodowal zdecydowanie mniejszy cpu usage niz 3com (o realtekach nie wspominajac)

Suma sumarum jesli mialbym kase bral bym w pierwszej kolejnosci Intel, potem 3 COM, a potem juz ganz egal bo cala reszta jest na realtrekach i rozni sie conajwyzej umiejscowieniem i iloscia diod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi