Skocz do zawartości
Wicher

Grafika, procek i plyta- zmiana LGA 775 -> 1155

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie posiadam kilkuletni juz sprzet, mianowicie:

procesor e6750 (2x 2,66Ghz)

GF 8800GTS 512

4gb ramu (Patrioty ddr2 800mhz)

plyta to Foxconn p35

zasilacz Korsarz 520W

chlodzenie Ninja scythe

Jak na pare lat uzytkowania sprzet sprawowal sie spoko, nowe gry wciaz jeszcze mi dzialaja, ale juz na maxa ich nie odpale, a przy wiekszym rozpierniczu na ekranie potrafi przyciac. Pomyslalem wiec o jakiejs modernizacji, w zasadzie karty graf. i ewentualnie procesora. Ale jak procesor to i plyta na innym sockecie, a i ram by mozna zmienic.

W kazdym razie, kwote mam max do 1200zl (ale im mniej tym lepiej), chcialbym to jakos ulepszyc. Nie ukrywam ze to komp do gier.

Postanowilem skoncentrowac sie na grafice i procku, pamiec najwyzej kiedys dokupie (no chyba ze mi mocno radzicie zmienic te Patrioty na ddr3). Z Waszych porad co do kart wyczytalem- Gtx 460 lub Radek HD6850. Mysle ze porzadna karta to podstawa, ale wiecej niz 700zl to chyba nie ma co ładowac.

Pozostaje plyta i procek. Tu jestem zupelnie zielony, w dodatku ceny ponad 600zl za procesor i5 troche mnie przerazaja. Moze dacie jakas rade? Moze jest na rynku cos dobrego i w miare taniego (cos z AMD)? Licze ze plyta to jakies 250zl (ale tez nie wiem ktora, jest ich cala masa), wiec nie za wiele na proca zostaje.

Ewentualnie moze nie zmieniac plyty, tylko procek wymienic na jakis quad na sockecie 775, np. q8400 czy cos. Co uwazacie bedzie lepszym wyjsciem?

Aha, mam monitor 22 cale i gram w 1650x1080, wiekszej rozdzielczosci mi nie potrzeba, monitor kupilem niedawno wiec niepredko zmienie na cos wiekszego.

Edytowane przez Wicher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p67- 420zl

i5 2400 - 650zl

ram - 130zl

gtx460 - 550zl

W wersji tanszej to razem 1750, czyli o 550 za duzo, nawet jak odliczyc ram to i tak 420 za drogo :(

Czy AMD nie ma jakichs tanszych odpowiednikow dla procesora i plyty?

Aha i druga sprawa, jakbym jednak sie zdecydowal na taki zestaw, ale teraz ulepszyl tylko jego czesc (a reszte za pare miesiecy)- to co bardziej mi sie oplaca zmienic najpierw- grafike (wtedy zostane na e6750) czy procesor (wtedy zostanie mi 8800 gts)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smialo zmieniaj narazie tylko grafike na gtx460 albo 6850 ale musisz podkrecic procesor na jak najwieksza czestotliwosc (jak to zrobic? Wpisz w googla "poradnik podkrecania purepc" jest tam wszystko idealnie wytlumaczone) wiec dokup np. Silentium pc fortis. W tym czasie zbieraj na zestaw z procem 2500k a gdy juz uzbierasz bedziesz mogl uzyc silentium pc fortis na nowej plycie bo jest on kompatybilny z lga 1155/1156.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w jakiej rozdzialce grasz?

W 1680x1050.

Nie sprzedajesz starych części?

Sprzedaje, ale za wiele raczej za nie nie wezme i bardziej liczylem ze juz pieniadze ze sprzedazy sie zawieraja w tym 1200.

Przy obecnych cenach i5 2500K zdecydowanie warto sięgnąć po ten procek. Dlatego pomyśl, czy nie da rady tego jakoś rozłożyć na raty. Na przykład dozbierać do grafiki później.

Mimo wszystko zmieniałbym grafę, a z procem czekal na spadek cen po buldożerku:D?

No wlasnie, co do tego sie zastanawiam, lepiej miec i5 2500k z 8800gts, czy gtx460 z podkreconym e6750? Chodzi mi glownie o takie gry jak Crysis2 czy nowy Wiedzmin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej mieć dobra kartę graficzna. Kręcony e6750 to nie jest wcale słaby procesor, zegar w zegar można go porównać z phenomem II x2.

http://www.anandtech.com/bench/Product/97?vs=59 tutaj akurat e6850 (to samo co twój e6750 tylko że wyżej taktowany) vs PII x2 550, różnica 100mhz na korzyść phenoma. Zobacz ostatnie 4 wykresy.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja bym się zastanowił:

Podsumowanie i wnioski końcowe

Nie są to jakieś wyssane z palca doniesienia. Sam moge potwierdzić. W nowszych grach dwu rdzeniowy procek średnio napędza GTX 460. Są częste spadki FPS'ów. Nawet na 8800GT miałem stałe 60 w niektórych po ustawieniu V-Sync czy limitera. A tu 40-45 co jakiś czas. Jest to dość denerwujące. Jak chcesz zaoszczędzić na platformie to radzę wziąć jakiegoś Radeona. Albo czekać z nadzieją, że dopracują sterowniki ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda to prawda, już czytałem to w dniu ukazania się, dlatego też jak najszybciej muszę się pozbyć mojego gtx 280 ; ). Sam zastanawiałem się często dlaczego na w Boardelands miałem stałe 60 fps i nagle spadek do 30-40, a użycie gpu w tym czasie wynosiło ok. 60%, podobnie w Bad Company 2- teraz już chyba odpowiedź znam. Ale kto mówi że musi kupić gtx460?

Najlepszym wyborem do 650 zł i tak jest hd5850-> patrz allegro, nowe xfx sa za 620zł.

@Devil

peace love empathy- jutro urodziny kurt'a : )

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ja się odnosiłem głównie do Twojego posta ? Sam zasugerował, że chce GTX 460 + E6750, więc mu odradziłem. W innym wypadku bym się zastanawiał. Niby radek bardziej opłacalny, ale z drugiej strony wsparce PhysX też sie może czasem przydać. Ale to już temat rzeka i można tak bez końca dyskutować. Moja rada jest niezmienna. Albo nowa platforma i dowolna grafa w cenie do 600-700 zł (cena/wydajność i możliwości) . Albo obecna platforma i może to być polecany przez Ciebie XFX 5850. Wszystko zależy od tego jakie się ma fundusze. A jak miałbym inwestować więcej to lepiej jednak sięgnąć po 2500K + jakaś dobra grafa. Peace!

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi