Radek Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 W ubiegłą sobotę stałem się posiadaczem takiego cacka, konkretniej wersję 80 GB. :) Po przesiadce zpadniętego 30 GB Quantum FireBall SE (7200 RPM 2MB Cache ATA100) jestem zaskoczony w niektórych przypadkach nawet 50 procentowym wzorstem wydajności. :) Ale nie o to tu chodzi. Interesuje mnie kwestia, czy dysk, o którym nawiązuję w temacie posiada takie coś jak "Performance mode" na kształt B4 i B5. :) Jeżeli tak, to w jaki sposób go uaktywnić? Wszelkie sugestie mile widziane. ;) Thx. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablor Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 Ale nie o to tu chodzi. Interesuje mnie kwestia, czy dysk, o którym nawiązuję w temacie posiada takie coś jak "Performance mode" na kształt B4 i B5. :) Jeżeli tak, to w jaki sposób go uaktywnić? Wszelkie sugestie mile widziane. ;) Thx. Hmmm ja zauwazylem cos takiego, bo mam taki sam dysk (jeszcze) i samsunga Pume 7200. HDTach-em sprawdzilem sobie czas dostepu, o dziwo w samsungu byl lepszy. No i wygrzebalem taki programik do ustawianiu szybkosci ruchu glowicy, wiec samsung mial ustawiony na maxa, przez co glowica w nim chodzi szybciej ale i glosniej. Barracuda natomiast na dziendobry ma ustawiony na minimum. Oczywiscie w ramach eksperymentu ustawilem na maxa w barracudzie. Wtedy czas dostepu "rybki" byl lepszy niz w samsungu, ale i halas generowany przez glowice wzrosl do poziomu samsunga. Nie wiem czy o to Ci chodzilo, ale zawsze mozna jeszcze troche zwiekszyc wydajnosc barracudy. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaryx Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 No i wygrzebalem taki programik do ustawianiu szybkosci ruchu glowicy Pozdro daj linka albo jakas nazwe tego progsa. tez kce sie nim pobawic :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 No i wygrzebalem taki programik do ustawianiu szybkosci ruchu glowicy Pozdro daj linka albo jakas nazwe tego progsa. tez kce sie nim pobawic :) Ja również poprosze. Jezeli nie masz tego gdzie wrzucić to podeślij na maila a ja udostępnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 No i wygrzebalem taki programik do ustawianiu szybkosci ruchu glowicy Pozdro daj linka albo jakas nazwe tego progsa. tez kce sie nim pobawic :) Ja również poprosze. Jezeli nie masz tego gdzie wrzucić to podeślij na maila a ja udostępnie. o ja tekże proszę o takowy programik. Myślałem, że przełączanie trybów jest tylko w maxtorach. Ale z tego wynika, że źle myślałem.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablor Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 No i wygrzebalem taki programik do ustawianiu szybkosci ruchu glowicy Pozdro daj linka albo jakas nazwe tego progsa. tez kce sie nim pobawic :) Ja również poprosze. Jezeli nie masz tego gdzie wrzucić to podeślij na maila a ja udostępnie. Programik sie nazywa "hdd acoustic manager" linka podesle jak wroce z pracy do domu Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablor Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 No i wygrzebalem taki programik do ustawianiu szybkosci ruchu glowicy Pozdro daj linka albo jakas nazwe tego progsa. tez kce sie nim pobawic :) oto link ftp://panorama.wcss.wroc.pl/pub/pc/sac/ut...sk/hddacman.zip a jak cos, to http://plikoskop.pl i wpisac hddacman.zip Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 pytanie czy ten soft jest bezpieczny dla samego hdd :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 kurcze progam nie dziala pod windows xp i pewnie pod 2000 tez :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 Manial, a wez ty sie uspokoj ;) Co ma do tego system ? Pzreciez t się ustawia w dosie. A oza tym xp ma ą ztaką renomę mało funkjonalnego systemu? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 ze co prosze :wink: ...wracajac do tematu, ja tam jakims programista nie jestem, ale zdecydowanie musze zaprotestowac, program jest pisany pod okienka i juz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablor Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 ze co prosze :wink: ...wracajac do tematu, ja tam jakims programista nie jestem, ale zdecydowanie musze zaprotestowac, program jest pisany pod okienka i juz... Zgadza sie, dokladnie pod serie win9x. Ktos pytal, czy to bezpieczne dla dysku, TAK - bezpieczne, mialem w ten sposob przyciszonego maxtora 40gb i smiga do tej pory u kumpla i nic mu sie nie dzieje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChomiK Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 skoro mowa o b 7200.7 to sie podczepie z pytaniem: mam b7200.7 80GB no i nie wiem czy to normalne ale ten dysk po prostu SLYCHAC i to calkiem calkiem! Mam tez bIV 60GB i jest po prostu nieslyszalna...o co chodzi?Ponoc b7200.7 to nowa nazwa dla BV ktoora z kolei jest rozwinieciem BIV.... czy mozna to ewentualnie jakos zareklamowac czy tak ma byc ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
floyd Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 to ja się też dopisze do tego topica potrzebuje podobnego progsa byle działał na w2k z góry dziękuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablor Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 skoro mowa o b 7200.7 to sie podczepie z pytaniem: mam b7200.7 80GB no i nie wiem czy to normalne ale ten dysk po prostu SLYCHAC i to calkiem calkiem! Mam tez bIV 60GB i jest po prostu nieslyszalna...o co chodzi?Ponoc b7200.7 to nowa nazwa dla BV ktoora z kolei jest rozwinieciem BIV.... czy mozna to ewentualnie jakos zareklamowac czy tak ma byc ?? Z tego co kiedys tam wyczytalem, to B7200.7 jest glosniejsza o 2dBa, ruch glowicy rzeczywiscie jest glosniejszy w porownaniu do B-V. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 Sprawdze co da sie z tego wydusic... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 skoro mowa o b 7200.7 to sie podczepie z pytaniem: mam b7200.7 80GB no i nie wiem czy to normalne ale ten dysk po prostu SLYCHAC i to calkiem calkiem! Mam tez bIV 60GB i jest po prostu nieslyszalna...o co chodzi?Ponoc b7200.7 to nowa nazwa dla BV ktoora z kolei jest rozwinieciem BIV.... czy mozna to ewentualnie jakos zareklamowac czy tak ma byc ?? Z tego co kiedys tam wyczytalem, to B7200.7 jest glosniejsza o 2dBa, ruch glowicy rzeczywiscie jest glosniejszy w porownaniu do B-V. Pozdro bar IV ma po prostu wyciszenie od dołu gąbkowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablor Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 skoro mowa o b 7200.7 to sie podczepie z pytaniem: mam b7200.7 80GB no i nie wiem czy to normalne ale ten dysk po prostu SLYCHAC i to calkiem calkiem! Mam tez bIV 60GB i jest po prostu nieslyszalna...o co chodzi?Ponoc b7200.7 to nowa nazwa dla BV ktoora z kolei jest rozwinieciem BIV.... czy mozna to ewentualnie jakos zareklamowac czy tak ma byc ?? Z tego co kiedys tam wyczytalem, to B7200.7 jest glosniejsza o 2dBa, ruch glowicy rzeczywiscie jest glosniejszy w porownaniu do B-V. Pozdro bar IV ma po prostu wyciszenie od dołu gąbkowe. hmmm nie wydaje mi sie, zeby ta gabeczka za duzo dawala wyciszenia... bo BV mialem puszczona bez tej blaski z gabeczka, bo nawiew chlodnego powietrza mialem od dolu i duzej roznicy nie zauwazylem. Pozdro :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 bo Ci wiatrak zagluszal hehe :-) obserwuje i czekam na cos pod xpe :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablor Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 bo Ci wiatrak zagluszal hehe :-) obserwuje i czekam na cos pod xpe :-) hehehehe wiatrak na lozysku slizgowym na +5V to strasznie zaglusza, oj normalnie, az uszy bola <lol> :lol: :D Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 spox :-) mam dobry humnor to sie drocze nie ? :-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 W ubiegłą sobotę stałem się posiadaczem takiego cacka, konkretniej wersję 80 GB. :) Po przesiadce zpadniętego 30 GB Quantum FireBall SE (7200 RPM 2MB Cache ATA100) jestem zaskoczony w niektórych przypadkach nawet 50 procentowym wzorstem wydajności. :) Ale nie o to tu chodzi. Interesuje mnie kwestia, czy dysk, o którym nawiązuję w temacie iada takie coś jak "Performance mode" na kształt B4 i B5. :) Jeżeli tak, to w jaki sposób go uaktywnić? przepraszam a co to? :) i jak to uaktywnic w IV ???[/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doberman Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 witam... widze ze sie malo ktos postaral i wrzucam line do wersjii H.A.M pod xp:))) no to rwac... http://www.softlinks.ru/download/file.php?fileID=1384 pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiKeR Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Podczepie sie pod temat i zapytam czy wie ktos cos o tym dysku: Samsung Voyager 80 GB SP8004H (7200) czas dostępu 8.9 ms, cache 2MB, Ultra DMA/100, 7.200,SSB, ImpactGuard, NoiseGuard, SMART, MTBF 500.000 Bo nosze sie z zamiarem kupienia go ale niejestem pewny - niby cena taka sama jak za baracude ale tutaj mam 3 lata gwarancji, wiec co radzicie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grow Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 jakos mi to nadal nie chce chodzic pod XP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guwer Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Sprawiłem sobie Barracude V 80GB i jest głośniejsza od IV 40GB. Coś mi tu śmierdzi tylko nie wiem co: Seagate czy sklep który mi to sprzedał bo chyba nowszy dysk powinien być lepszy czyli w tym wypadku mniej słyszalny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Sprawiłem sobie Barracude V 80GB i jest głośniejsza od IV 40GB. Coś mi tu śmierdzi tylko nie wiem co: Seagate czy sklep który mi to sprzedał bo chyba nowszy dysk powinien być lepszy czyli w tym wypadku mniej słyszalny.błąd! nowsza baraccuda (7200.7) znaczy tyle samo co szybsza i odrobine glosniejsza! jesli jednak masz na mysli zwykla (czyt. stara) baraccude V to rzeczywiscie dziwne, bo mialem okazje sie z nia zapoznac i jest bezglosna! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guwer Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Wyraźnie pisze że to jest barracuda V. W hdd acustic manager mam na minimum ustawione. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablor Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Podczepie sie pod temat i zapytam czy wie ktos cos o tym dysku: Samsung Voyager 80 GB SP8004H (7200) czas dostępu 8.9 ms, cache 2MB, Ultra DMA/100, 7.200,SSB, ImpactGuard, NoiseGuard, SMART, MTBF 500.000 Symbol SP8004H to seria PUMA i chodzi bardzo ladnie, mniej sie grzeje niz Rybka 5 czy 7200.7. Troche wolniejszy transfer, ale za to czas dostepu jest lepszy. The choise is your :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grow Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 ciekawostka: ibm-dtla-305030 potratkowany ustawieniem acoustic mode na 191 chodzi tak samo cicho jak baracuda IV na 128. To cale wyciszenie barakud to widac wylacznie trik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...