Skocz do zawartości
Radek

Barracuda 7200.7 Performance Mode

Rekomendowane odpowiedzi

W ubiegłą sobotę stałem się posiadaczem takiego cacka, konkretniej wersję 80 GB. :) Po przesiadce zpadniętego 30 GB Quantum FireBall SE (7200 RPM 2MB Cache ATA100) jestem zaskoczony w niektórych przypadkach nawet 50 procentowym wzorstem wydajności. :)

Ale nie o to tu chodzi. Interesuje mnie kwestia, czy dysk, o którym nawiązuję w temacie posiada takie coś jak "Performance mode" na kształt B4 i B5. :) Jeżeli tak, to w jaki sposób go uaktywnić?

Wszelkie sugestie mile widziane. ;)

Thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie o to tu chodzi. Interesuje mnie kwestia, czy dysk, o którym nawiązuję w temacie posiada takie coś jak "Performance mode" na kształt B4 i B5. :) Jeżeli tak, to w jaki sposób go uaktywnić?

Wszelkie sugestie mile widziane. ;)

Thx.

Hmmm ja zauwazylem cos takiego, bo mam taki sam dysk (jeszcze) i samsunga Pume 7200. HDTach-em sprawdzilem sobie czas dostepu, o dziwo w samsungu byl lepszy. No i wygrzebalem taki programik do ustawianiu szybkosci ruchu glowicy, wiec samsung mial ustawiony na maxa, przez co glowica w nim chodzi szybciej ale i glosniej. Barracuda natomiast na dziendobry ma ustawiony na minimum. Oczywiscie w ramach eksperymentu ustawilem na maxa w barracudzie. Wtedy czas dostepu "rybki" byl lepszy niz w samsungu, ale i halas generowany przez glowice wzrosl do poziomu samsunga.

Nie wiem czy o to Ci chodzilo, ale zawsze mozna jeszcze troche zwiekszyc wydajnosc barracudy.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wygrzebalem taki programik do ustawianiu szybkosci ruchu glowicy

Pozdro

daj linka albo jakas nazwe tego progsa. tez kce sie nim pobawic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro

Ja również poprosze. Jezeli nie masz tego gdzie wrzucić to podeślij na maila a ja udostępnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro

Ja również poprosze. Jezeli nie masz tego gdzie wrzucić to podeślij na maila a ja udostępnie.

o ja tekże proszę o takowy programik. Myślałem, że przełączanie trybów jest tylko w maxtorach. Ale z tego wynika, że źle myślałem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro

Programik sie nazywa "hdd acoustic manager"

linka podesle jak wroce z pracy do domu

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro

oto link

ftp://panorama.wcss.wroc.pl/pub/pc/sac/ut...sk/hddacman.zip

a jak cos, to http://plikoskop.pl i wpisac hddacman.zip

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze co prosze  :wink: 

...wracajac do tematu, ja tam jakims programista nie jestem, ale zdecydowanie musze zaprotestowac, program jest pisany pod okienka i juz...

Zgadza sie, dokladnie pod serie win9x.

Ktos pytal, czy to bezpieczne dla dysku, TAK - bezpieczne, mialem w ten sposob przyciszonego maxtora 40gb i smiga do tej pory u kumpla i nic mu sie nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro mowa o b 7200.7 to sie podczepie z pytaniem:

mam b7200.7 80GB no i nie wiem czy to normalne ale ten dysk po prostu SLYCHAC i to calkiem calkiem! Mam tez bIV 60GB i jest po prostu nieslyszalna...o co chodzi?Ponoc b7200.7 to nowa nazwa dla BV ktoora z kolei jest rozwinieciem BIV....

czy mozna to ewentualnie jakos zareklamowac czy tak ma byc ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam b7200.7 80GB no i nie wiem czy to normalne ale ten dysk po prostu SLYCHAC i to calkiem calkiem! Mam tez bIV 60GB i jest po prostu nieslyszalna...o co chodzi?Ponoc b7200.7 to nowa nazwa dla BV ktoora z kolei jest rozwinieciem BIV....

Z tego co kiedys tam wyczytalem, to B7200.7 jest glosniejsza o 2dBa, ruch glowicy rzeczywiscie jest glosniejszy w porownaniu do B-V.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co kiedys tam wyczytalem, to B7200.7 jest glosniejsza o 2dBa, ruch glowicy rzeczywiscie jest glosniejszy w porownaniu do B-V.

Pozdro

bar IV ma po prostu wyciszenie od dołu gąbkowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro

bar IV ma po prostu wyciszenie od dołu gąbkowe.

hmmm nie wydaje mi sie, zeby ta gabeczka za duzo dawala wyciszenia... bo BV mialem puszczona bez tej blaski z gabeczka, bo nawiew chlodnego powietrza mialem od dolu i duzej roznicy nie zauwazylem.

Pozdro :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ubiegłą sobotę stałem się posiadaczem takiego cacka, konkretniej wersję 80 GB. :) Po przesiadce zpadniętego 30 GB Quantum FireBall SE (7200 RPM 2MB Cache ATA100) jestem zaskoczony w niektórych przypadkach nawet 50 procentowym wzorstem wydajności. :)

Ale nie o to tu chodzi. Interesuje mnie kwestia, czy dysk, o którym nawiązuję w temacie iada takie coś jak "Performance mode" na kształt B4 i B5. :) Jeżeli tak, to w jaki sposób go uaktywnić?

przepraszam a co to? :) i jak to uaktywnic w IV ???[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczepie sie pod temat i zapytam czy wie ktos cos o tym dysku:

Samsung Voyager 80 GB SP8004H (7200)

czas dostępu 8.9 ms, cache 2MB, Ultra DMA/100, 7.200,SSB, ImpactGuard, NoiseGuard, SMART, MTBF 500.000

Bo nosze sie z zamiarem kupienia go ale niejestem pewny - niby cena taka sama jak za baracude ale tutaj mam 3 lata gwarancji, wiec co radzicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawiłem sobie Barracude V 80GB i jest głośniejsza od IV 40GB. Coś mi tu śmierdzi tylko nie wiem co: Seagate czy sklep który mi to sprzedał bo chyba nowszy dysk powinien być lepszy czyli w tym wypadku mniej słyszalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawiłem sobie Barracude V 80GB i jest głośniejsza od IV 40GB. Coś mi tu śmierdzi tylko nie wiem co: Seagate czy sklep który mi to sprzedał bo chyba nowszy dysk powinien być lepszy czyli w tym wypadku mniej słyszalny.

błąd! nowsza baraccuda (7200.7) znaczy tyle samo co szybsza i odrobine glosniejsza!

jesli jednak masz na mysli zwykla (czyt. stara) baraccude V to rzeczywiscie dziwne, bo mialem okazje sie z nia zapoznac i jest bezglosna!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczepie sie pod temat i zapytam czy wie ktos cos o tym dysku:

Samsung Voyager 80 GB SP8004H (7200)

czas dostępu 8.9 ms, cache 2MB, Ultra DMA/100, 7.200,SSB, ImpactGuard, NoiseGuard, SMART, MTBF 500.000

Symbol SP8004H to seria PUMA i chodzi bardzo ladnie, mniej sie grzeje niz Rybka 5 czy 7200.7. Troche wolniejszy transfer, ale za to czas dostepu jest lepszy.

The choise is your :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...