mathis Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 Witam! Posiadam płytę główną DFI BLOOD IRON P35-T2RL Ostatnio zakupiłem do niej pamięci 4x1GB. Po wielu testach okazało się że jedno z gniazd RAMu (to najbliżej procesora) pracuje nieprawidłowo tzn. na pamieci musi być podniesione napiecie do 1.925V - na standardowych 1.80V komputer nie wstaje nie zależnie czy ustawie domyślne 800 MHz czy jakąś inną czestotliwość. W innych gnizadch pamieci działają bezproblemowo. Mam w zwiazkuz tym pytanie czy płyta już na złom czy da się coś z tym zrobić? Może ktoś miał podobny przypadek i rozwiązał go bez wymiany płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2011 Któryś kondensator wokół slotów ramu nie jest wybrzuszony, wylany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathis Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2011 Któryś kondensator wokół slotów ramu nie jest wybrzuszony, wylany? nie kondensatory w porządku... znalazłem gdzie tkwi problem: jeden pin w gnieździe jest odchylony i nie styka z RAMem. Niestety przygiąć się go nie da bo sprężynuje. Wcisnąłem tam trochę izolacji z cienkiego przewodu ale po pewnym czasie znowu zaczęło sypać błędami. Podejrzewam że temperatura podskoczyła i izolacja chyba zrobiła się miekka i pin stracił styk z pamięcią. Muszę wykombinować coś twardszego ale żeby nie zrobiło zwarcia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...