ANalfabeta Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 Potrzebuje router do Neostrady i mam na oku D-Linka 604 i 804V. Mam więc pytanie. Co daje VPN (Virtual Private Network jak sądze) w codziennej pracy ?? Zależy mi na przekierowywaniu portów i nic więcej. Czy VPN ma coś z tym wspólnego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davidD Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 VPN jest wykorzystywany przede wszystkim przez firmy. Polega to na tym, że pracownik, łącząc się porzez internet z głównym serwerem firmy, wygląda tak, jakby był w LANie. Więc dla ciebie raczej nie przydatne :wink: Ja ma Dlinka di-604 - jak na tą cenę jest naprawdę dobry, ma dużo przydatnych ustawień, pracuje stabilnie, mały, tylko strasznie się grzeje :wink:. Ma przekierowywanie portów, routing, serwery wirtualne, serwer DHCP, weryfikację userów przez MAC. Następna dość przydatna funkcja - automatyczne uaktualnianie dynamicznego DNSa - różnych dostawców. Ogólnie spox routerek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 A czy na tym routerze da się przydzielić stałe IP ??, a nie przez DHCP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davidD Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 Tak - albo ręczne albo przez DHCP, po adresie MAC karty sieciowej - wszystko konfiguruje się automatycznie: ip, maska, dnsy, gateway; bardzo wygodne :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[S)zkieleto(R] Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 na dlink z nowym firmvare 1.80 nawet da sie zrobić zmienne IP uzytkownikom w LAN z dzierżawą ustawianą na czas od 1h do 1week a takze firewall z ustawianiem na czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...