Ericssonkrk Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 Witam! Zaczynam zatem od sprzętu który wyprowadza mnie z równowagi więc kolejno.. Mobo: DFI NF4 SLI-DR (na płycie oznaczeń brak nie wiedzieć czemu ale z ID płyty z Everesta znalazłem jaka to płyta) Procesor : AMD Athlon 64 X2 3800+ - ADA3800DAA5BV Ram: OCZ OCZ4001024ELDCPE-K (2x512MB timingi 2-3-2-5) Grafika a zależy co wsadzę ;D od jakiegoś podstawowego ATI X300 do bodajrze 6800 czy 8600 :D sam nie wiem akurat tą kwestią się nie interesowałem, bo to co mnie denerwuje nie jest zależne od użytej grafiki. Zasilacz ANTEC SP-450 Opis problemu: Problem z zainstalowaniem systemu operacyjnego z rodziny Windows (XP, Vista, Seven)... Ubuntu z płyty chodzi co bym nie robił i ramu też widzi tyle ile jest faktycznie ;) Jednakże chcę windę więc: Na dzień dobry ustawiłem timingi, dałem ramom takie napięcie jak mają mieć czyli 2.8 (zamiast defaultowego 2.6) skoro mam 2 kości mają pracować w DUALU więc do pomarańczowych slotów wsadziłem podpiąłem dysk napęd i dawaj... Instalator XP - zatrzymuje się przy ' Instalator sprawdza konfigurację sprzętowa ' czy jakoś tak zaraz na początku. Instalator Vista - zawias w momencie gdy ma się wpisać klucz, BSOD Instalator Seven - Początkowo nie chciał w ogóle działać teraz udało mi się zainstalować SevenUltimate64bit ale... o ile w BIOS'ie system widzi 1024MB to system Windows Seven z uporem maniaka twierdzi że ' Zainstalowana pamięć RAM 2.00GB (dostępne 1,00GB). No ale cóż działa (powiedzmy) Więc teraz pytanie następujące: Pamiątki wsadzone w banki pomarańczowe 2&4 działają w DUALU... Jak wsadzę 1 ram do slotu 2 działa jako Single Channel ale przy dołóżeniu 2 kości drze się na starcie: ' System is runing in Single Channel Mode when you plug dimm module in Dimm1 Please instal 2 ram modules into DIMM 2&4 for dual channel operation F1 to continue Del to enter setup' ( OS nadal widzi 2GB ramu mimo 2 kości po 512MB) :hmm: W którejś kombinacji ramów 1-3 czy 2-3 płyta w ogóle nie wstaje... No więc Panowie (może i Panie również z nami) jak to to zmusić do sensownej współpracy Czy jest opcja puścić te 2 kości ram jako 'nie w dualu' czyli jako SC oraz co z zrobić z tym fantem wykrywania 2x wiecej ramu w 7mce. Pozdrawiam serdecznie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...