Skocz do zawartości
Damian555666777

12 GB RAM vs Dysk SSD 40 GB - GRY

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Mam dylemat. Jestem posiadaczem:

Core i5 760

Gtx 460 Oc 2

DDR 3 4 GB CL9 1333 Mhz

500 GB HDD SATA II 16 MB Cache

Moje pytanie brzmi. Czy lepiej dokupić 8 GB RAM i mieć 12 GB czy kupić Dysk SSD.

Zależy mi na tym żeby gry tak nie ścinały (nie doczytywały lokacji) Odpowiada za to pamięć RAM czy dysk ? Nie tyle chodzi mi o szybsze ładowanie się tylko żeby mniej ścinało.

Kiedy będzie większa wydajność na 12 GB RAM i dysku HDD czy na 4 GB RAM i dysku SSD. Czytałem, ze WCALE NIE JEST TAK, że gry korzystają tylko z 4 GB podobno można zrobić RamDisk, a Intel zrobił test i dysk ponoć (SSD) poprawia wydajność w grach. Zaś np. Metro 2033 korzysta z 8 GB RAM tak samo jak Crysis.

Kiedy gry będą lepiej chodzić ? CO ODPOWIADA ZA DOCZYTYWANIE lokacji podczas rozgrywki ? Ram czy dysk ?

Cena dla mnie nie gra roli. Znaczy mam do wydania max 400 zł. I tk 8 GB RAM kingstona to 293 zł. a Dysk Corsair 40 GB to 400 zł. Więc dla mnie to niewielka różnica. Dysk SSD miałby mi służyć do zainstalowania tam gier które doczytyują i systemu. Czytałem że dysk 40 GB wystarczy.

Windows 7 zajmuje 18 gb, to na 2-3 gry starczy. Zresztą mogę system zostawić na HDD. Tak więc co jest lepsze. Chodzi mi o ilość klatek na sekundę. Więcej da dysk SSD czy 12 GB RAM ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jednym jak i drugim zakupie dodatkowych fps'ow nie uswiadczysz. Lepiej oszczedz pieniadze lub sprzedaj grafe i zainwestuj w lepsza.

Co do 12GB RAMU i ramdysku to tez by Ci nie pasowalo, bo musialbys za kazdym uruchomieniem komputero kopiowac do niego gre ktora odpalasz <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup 8gb i ssd, ja miałem 12gb i żadnej róznicy nie było miedzy 8 a12, teraz bede miał na dniach 16gb to zapodam fencycache i bedzie git, nie daj sobie wmówic że 4gb starcza bo nie wystarcza wiem to z doświadczenia a i jak bedziesz miał juz kupione kostki to nie zapomnij wyłaczyć pliku stronnicowania, daje lepsza płynnośc systemu i gier, brak mielenia dyskiem płynne doczytywanie poziomów, same zalety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup 8gb i ssd, ja miałem 12gb i żadnej róznicy nie było miedzy 8 a12, teraz bede miał na dniach 16gb to zapodam fencycache i bedzie git, nie daj sobie wmówic że 4gb starcza bo nie wystarcza wiem to z doświadczenia a i jak bedziesz miał juz kupione kostki to nie zapomnij wyłaczyć pliku stronnicowania, daje lepsza płynnośc systemu i gier, brak mielenia dyskiem płynne doczytywanie poziomów, same zalety

No właśnie nie mogę od razu obu :/ Albo 8 GB RAM-u albo SSD. Drugie moge dopiero za jakiś czas. Czyli te 12 GB RAM łącznie da mi więcej niż SSD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha no to swapa tam nie będę robił. Czyli wydajniejsze będzie 4 GB RAM + SSD niż 12 GB RAM i HDD bez SSD ?

CHODZI O NIEDOCZYTYWANIE LOKACJI W GRACH PODCZAS ROZGRYWKI. A przynajmniej o to, żeby nie było szatkowania takiego.

Przepraszam za linka:

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/IDF_2010_dyski_SSD_przyspieszaja_gry-30943.html

No i właśnie ? więcej RAM czy SSD ?

Edytowane przez Damian555666777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm...a jak się ustosunkujesz do tego:

,,Doświadczenia wykazały, że system Windows w pamięci SWAP lokuje najczęściej modyfikowane pliki, z których korzysta praktycznie w każdym momencie. Wyłączając obsługę pamięci wirtualnej, pliki te lokowane są w pamięci RAM. Częste odwołania do zawartości RAM i plików o szczególnej wartości dla systemu może skutecznie opóźnić nam odczyt innych danych. Jest to szczególnie uciążliwe w grach, gdzie często odwołujemy się do pamięci RAM, a tym czasem w kolejce czekają procesy systemowe. Jeżeli zauważyłeś odwrotny skutek od zamierzonego, przywróć domyślne ustawienia, kasując powyższe klucze, lub nadając im wartość: 0. Warto też wspomnieć o szczególnym wypadku, gdy naszej pamięci RAM może być nie wystarczająco do obsługi systemu i aplikacji uruchomionych w systemie

. W tym wypadku pojawi się komunikat o zbliżającym się wyczerpaniu dostępnego miejsca w pamięci. Jeżeli go zignorujemy narazimy się na krach systemu."

Cytat ze strony tweaks.pl

P.S. Szybkość doczytywania z SSD to około 250 mb/s - mimo to bedzie cieło w grach ? To po co te dyski? Są strasznie drogie w porównaniu do HDD talerzowych

To zaś z wikipedii:

,,Wielkość zakładanej partycji wymiany uzależniona jest od wielkości fizycznie dostępnej w komputerze pamięci RAM, przeważnie jest ona dwa razy większa. Przy większej niż standardowa dostępności pamięci RAM, wielkość partycji wymiany może być symboliczna (np. 100 MB). Zbytnie zmniejszenie partycji wymiany może znacząco zmniejszyć wydajność komputera, dlatego decydując się na taki zabieg, należy brać pod uwagę także potrzeby oprogramowania i przeznaczenie komputera."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dobie ddr3 nie ma żadnych opóźnień, a jak masz właczonego swapa to ci doczytuje kolejne lokacje ze swapa i jest kiszka, nie chce cie tu specjalnie przekonywać ale tak to wyglada i wiem to z wieloletniego doswiadczenia zawsze jest lepiej kupic duzo wolniejszej nawet pamieci od szybkiej ale mało, a wyłaczenienie swapa i duza ilość ramu rozwiazuje problem przycinania w grach i tyle, nie czytaj tweak.pl bo tam nie ma starej ekipy, ktora to forum tworzyła juz lepiej szukaj porad na pclabie, a najlepiej tutaj na purepc bo to takie polskie xtremesystems, jak się ma 250mb/s ssd do 18000-23000mb/s ram dodatkowo swap wykończy ten dysk (ciagłe zapisywanie sporej części dysku chyba wiesz że ssd to raczej do odczytu i na system a nie jako dysk do przewalania danych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja pclab bardzo lubię. Najczęściej tam czytam. Wielkie dzięki za poradę. Taki mały offtopic, może mnie nikt nie zba(na)nuje. Nie wiesz co się stało ze stroną e-gielda ? :( Taki słynny tygodnik komputerowy - elektro-giełda. Tam to pracowali ludzie !! Dla mnie osobiście to było jeszcze lepsze od pclab. Szczególnie artykuły Tomasza Niechaj aka ,,Focus" były takie staranne. Gdzie on teraz pracuje, powinieneś go znać to elita. Szkoda, że to upadło :/ Zawsze w niedziele latałem na giełde, zeby dostać ich gazetke hehe.

P.S. fajnie, ze rozwiałeś moje wątpliwości. Na wielu stronach kłamią, że starczy 4 GB RAM bo gry ,,nie potrafią" więcej wykorzystać. Nie wiem skąd ten stereotyp.

P.S. 2 No ja mam DDR 3 1333 MHz. Przepustowość wg wikipedii to 10,6 Gb/s czyli daje to jakieś 10854,4 Mb/s. Jest to 43 razy szybciej niż SSD. Dobrze to liczę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 4GB tez można wyłączyć plik wymiany. Gier które go wymagają jest nie wiele i zawsze do takiej można włączyć.

12GB?! Ludzie nie popadajcie w paranoje!!! 12GB do gier? Gdyby nie to że używam FancyCache to bym nie widział większej zajętości ramu niż 4GB. To jedyne sensowne zastosowanie takiej ilości pamięci. W 99% przypadków wystarcza 4GB ramu. Można dołożyć do 6 lub 8GB i użyć wspomnianego programu co upłynni działanie całego kompa.

Dysk SSD też może pomóc ale zależy od konkretnego tytułu gry, na jednych zysk jest bardzo duży a na innych niewielki lub żaden. Tak czy inaczej cały komp chodzi przyjemniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie wszystko policzyłem, że mogę dokupić to tak:

Opcja nr 1 - Dysk SSD 40 GB Corsair lub Intel (za 350-400zł.)

Opcja nr 2 - 8 GB RAM Kingston 1333 MHz CL9 (za 290 zł.) [łącznie 12 GB RAM]

Opcja nr 3 - 4 GB RAM Kingston 1333 MHz CL9 + Dysk WD Caviar 640 GB 64 MB Cache SATA III (za ok. 400 zł. łącznie)

(żeby spiąć w RAID ale kosztem tego, ze zamiast 12 GB RAM będzie 8 GB i nie wiem czy to nie za mało na

Ram Disk)

P.S. apropos RAID... Posiadam dysk SATA II ale słyszałem że interfejs SATA III jest z nim kompatybilny, więc chyba da się zrobić z tego RAID ? Poprawcie jeśli się mylę.

Inne opcje nie wchodzą w grę no chyba, że da się radę ktoś zmieścić w 400 zł. Dodam, że nie kupuję na allegro bo temu nie ufam. Zamierzam kupić w sklepie komputerowym.

A FancyCache to co to jest? Nigdzie nie mogę znaleźć definicji. Bo ramdisk to kapuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

A musisz wydać całą kasę od razu? Nie lepiej dokupić te 4 GiB, reszte kasy zostawić i kupić ten SSD gdy dozbierasz (zakładając że taki dysk ci potrzebny, dla mnie np. czas uruchamiania systemu/programów nie ma najmniejszego znaczenia)?

Wyłączenie pliku wymiany nie jest mądre, bo Windows tego nie lubi. Poza tym pamięć przepełnić bardzo łatwo, a wtedy mamy crash. Programów typu LinX też nie odpalimy ustawiając całą pamięć, a jak ciut zmniejszymy po czym uruchomimy jakiś program to również system się wysypie.

12 GiB to jednak zupełna przesada do zwykłego użytkowania czy gier, 6 GiB już w pełni wystarcza, tak więc najlepiej mieć wziąć 2x4 lub 4x2, jak się ma 1156.

FancyCache nie znam (z ciekawości poczytam co to), a plik wymiany na ramdisku to fajna sprawa, tylko czy jest soft który montuje taki dysk na stałe? Bo z tych co sprawdzałem, po restarcie znikają, więc swapa sie tak używać nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze zamiast 12 GB RAM będzie 8 GB i nie wiem czy to nie za mało na

Ram Disk)

Ja mam 6 GB i niczego nie wlaczam czy tez nei wylaczam i kazda gra chodzi plynnie nic nie przycina, nawet na starym dysku WD 640 Sata 2 bylo ok, wiec 8 GB jest w zupelnosci wystarczajaco i nie poczujesz zadnej roznicy w grach dokladajac kolejne 4 Gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A musisz wydać całą kasę od razu? Nie lepiej dokupić te 4 GiB, reszte kasy zostawić i kupić ten SSD gdy dozbierasz (zakładając że taki dysk ci potrzebny, dla mnie np. czas uruchamiania systemu/programów nie ma najmniejszego znaczenia)?

Wyłączenie pliku wymiany nie jest mądre, bo Windows tego nie lubi. Poza tym pamięć przepełnić bardzo łatwo, a wtedy mamy crash. Programów typu LinX też nie odpalimy ustawiając całą pamięć, a jak ciut zmniejszymy po czym uruchomimy jakiś program to również system się wysypie.

12 GiB to jednak zupełna przesada do zwykłego użytkowania czy gier, 6 GiB już w pełni wystarcza, tak więc najlepiej mieć wziąć 2x4 lub 4x2, jak się ma 1156.

FancyCache nie znam (z ciekawości poczytam co to), a plik wymiany na ramdisku to fajna sprawa, tylko czy jest soft który montuje taki dysk na stałe? Bo z tych co sprawdzałem, po restarcie znikają, więc swapa sie tak używać nie da.

Hmm... No ja mam 2x2 GB RAM. Czy taka konfiguracja 2x2 GB + 2x4 GB chodzi gorzej niż 4x2 GB lub 2x4 GB RAM ?

Czy kości najlepiej chodzą jak są równej wielkości czy to nie ma znaczenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damian a nie lepiej najpierw sprawdzic czy inne rozwiazania nie pomoga z tym problemem? Np. defragmentacja dysku, przeskanowanie komputera antywirusami? Samemu niedawno mialem 4gb ramu (ddr2) i jakos problemow z doczytywaniem nie mialem w grach. Dodam ze nigdy nie siedzialem na SSD.

Napisz jeszcze czy doczytki sa w kazdej grze czy tylko w niektorych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damian a nie lepiej najpierw sprawdzic czy inne rozwiazania nie pomoga z tym problemem? Np. defragmentacja dysku, przeskanowanie komputera antywirusami? Samemu niedawno mialem 4gb ramu (ddr2) i jakos problemow z doczytywaniem nie mialem w grach. Dodam ze nigdy nie siedzialem na SSD.

Napisz jeszcze czy doczytki sa w kazdej grze czy tylko w niektorych?

To dziwne.. Różnimy się tylko w zasadzie prockiem i grafą. Z tym, że GTX 470 nie jest masakrycznie szybszy od gtx 460 OC 2. Chyba że to wina procesora. Bo core i7 to już jest znacznie szybszy, ale czy core i5 z kolei jest tak słaby ? Używam TurboBoost i procek się przetaktowuje na 3,46 GHz

P.S. Mam tak od postawienia systemu. Miałem na tym kompie zarówno XP a teraz mam windows 7.

Sprawa ma się tak:

Far Cry 2 - bez TurboBoost czasem przytnie, z TurboBoost chodzi płynnie

STALKER Cień Czarnobyla - Co bym nie robił to doczytuje... Tam jest dużo terenu

Crysis - na podkręconym procku chodzi ciut lepiej ale jak biegam to czasem doczytuje zanim pojawią się nowe tekstury otoczenia

FEAR 2 - chodzi wszystko na max, zero docztywania. AA i AF

Assassin's Creed 2 - podkręcenie procka nic nie daje - docztyuje, doczytuje, doczytuje, nawet przy zmniejszonych detalach i bez AA

Mafia 2 - no tutaj to akurat wina grafiki bo mimo zaleceń producenta daję detale na max + PhysX APEX na full a zalecana jest osobna grafa na PhysX

DEAD SPACE 2 - wsio na full, zero doczytywania

Batman Arkham Asylum - bez turbo boost czasem choć rzadko doczytuje, z Turbo Boost góra 2 razy na 40 minut (przy PhysX ustawionym na CPU!)

Need for Speed Hot Pursuit - doczytuje czasem, z turbo boost chodzi bajecznie

Call of Duty Black Ops - zawsze doczytuje chyba, ze tutaj winą jest grafika, to jeszcze sprawdze na nizszych detalach

Metro 2033 - komputerowy killer, tutaj się nie rozpisuje, musiałbym chyba wszystko nowe kupić do tej gry

STALKER Zew Prypeci - zawsze doczytuje i z turboboost jak i bez

Hmm chyba faktycznie SSD się nie opłaca. Może postawię pytanie jeszcze ianczej.

Może najlepiej dokupić drugi taki sam dysk SAMSUNG 500 GB 16 MB cache SATA II za 150 zł. i do tego 4 GB RAM ? (łącznie 8 GB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może najlepiej dokupić drugi taki sam dysk SAMSUNG 500 GB 16 MB cache SATA II za 150 zł. i do tego 4 GB RAM ? (łącznie 8 GB)

Ja bym poszedl w to rozwiazanie :wink: Samemu gralem jeszcze w Crysisa na q9650 i tylko na poczatku (przez jakies 3-4sekundy) doczytywaly sie tekstury. Ale jeszcze mzoe zdefragmentuj dysk lub sprobuj postawic na nowo system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... mnie głównie chodzi o takie coś

12 GB RAM + HDD - Assassin's Creed II mimo braku dysku SSD nic nie doczytuje podczas rozgrywki, wszystkie dane dysk HDD wysyła do RAM, a SWAP jest wyłączony, przez co gra nie doczytuje danych ! Wszystko chodzi extra !

czy

4 GB RAM + SSD (z grą Assassin's Creed II) + HDD - Assassin's Creed II chodzi płynnie, nie widać doczytywania, dysk SSD zastąpił dodatkowe 8 GB RAM !

Który schemat jest realny ? Oczywiście ta gra ro może być 64 bitowy Crysis albo Metro 2033 - te gry korzystają z więcej niz 4 GB RAM !!!

I powiedźmy, ze taki Crysis i Metro 2033 doczytuje - czy 12 GB RAM sprawi, że nie bedzie cieło w trakcie gry podczas doczytywania tekstur ?

To wypowiedź Intel:

,,Liczba detali i tekstur wyświetlanych w produkcjach korzystających z potężnych silników 3D jest zbyt duża, aby w całości zmieścić się w pamięci podręcznej karty graficznej, a nawet w całej pamięci operacyjnej. Mało kto bowiem jest w stanie pozwolić sobie na 12GB RAMu - taką wartość oszacowali pracownicy koncernu. "

,,Podczas rozgrywki, silnik gry nieustannie analizuje położenie kamery oraz widoczną część mapy i próbuje przewidzieć, które tekstury należy załadować do pamięci. Jeśli ta operacja się powiedzie, potrzebne dane zostaną przesłane strumieniowo. Jeśli nie, znaczną ilość informacji trzeba będzie w jednej chwili wczytać z dysku, co objawia się dość znaczącym spadkiem płynności. Gracze mogą wówczas zaobserwować chwilowe zatrzymaniem aplikacji. "

No to 12 giga RAM-u czy dysk SSD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o jakim systemie w tym Tweaku czy czymś tam pisali. Ale na Windows 7 to jakieś brednie. Mam 6 giga ramu. 32bit Win 7 Pro. System widzi 3.25, na pozostałych 2.75 mam ram disk ze zrzutem i wczytaniem z obrazu z HDD przy wyłączaniu/włączaniu PC. Na tym ram dysku jest 2.5 gigowy plik pagefile. Zgodnie z jakimś poradnikiem w internecie przeprowadziłem badania. Przez jakiś tydzień czasu Windows monitorował odczyty/zapisy w swatcie (aka pagefilu) oraz rozmiar, a dokładniej wykorzystanie swata bo był na stałe utworzony o min/max rozmiarze 2.5GB.

Przez tydzień max liczba odczytów nie przekraczała nawet 10ciu. Zapisów było mniej niż 10. Wielkość przekroczyła 300MB tylko 2 razy jak uruchomiłem Aiona i Prywatny serwer do niego co zjadło ponad 2 giga ramu i Windows zaczął pożytkować swat. Innymi słowy wykorzystanie tego pagefila było praktycznie znikome. Teraz po przesiadce na 64bit wersje tego Windowsa nie mam aktualnie ramdisku już, a swat jest klasycznie na partycji systemowej zredukowany do 512MB (Bo poniżej 400 Windows buntował się, że nie będzie w stanie robić zrzutów w przypadku awarii).

Sam zastanawiam się co jest lepszym rozwiązaniem dla gier, duża liczba ramu, czy SSD. Czy gry faktycznie widząc 12 Giga ramu zaczną pakować do niego więcej danych zawczasu by zredukować doczyty? Któż to wie.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, wyłączyłem zupełnie plik wymiany i ciekawe czy windows się zbuntuje, a zobacz co jest napisane tutaj:

Źródło - gameplay.pl

,,Wszystko zmienił DirectX 10 (i przyszła wersja DirectX 11). Przy tych wersjach DirectX, Windows XP już nie wystarcza. Musimy przesiąść się więc na Windows 7. Nie jest to żadna kara gdyż Windows 7 jest prawdopodobnie najlepszym na potrzeby gier systemem Microsoftu jaki powstał. Problemem jest natomiast fakt że zajmuje on więcej pamięci RAM niż XP. Stąd wsadzamy 8 GB i instalujemy wersję 64 bitową Windows 7 aby tą pamięć wykorzystać. Standardowe aplikacje nadal zamykają się w swoich magicznych 32 bitowych 2 GB RAM ale zostaje nam jeszcze sporo miejsca w pamięci na sam system i wszystkie programy i biblioteki pracujące w tle.

Dodatkowo nasza karta graficzna potrafi wykorzystać nieużywane obszary pamięci RAM do przetrzymywania tekstur do gier. 8GB na prawdę się nie marnuje przynamniej przy tych najbardziej zaawansowanych grach."

tu zaś z innego źródła:

,,Liczba detali i tekstur wyświetlanych w produkcjach korzystających z potężnych silników 3D jest zbyt duża, aby w całości zmieścić się w pamięci podręcznej karty graficznej, a nawet w całej pamięci operacyjnej. Mało kto bowiem jest w stanie pozwolić sobie na 12GB RAMu - taką wartość oszacowali pracownicy koncernu. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Co do używania RAM-u na tekstury, to coś w tym jest. GTA IV i Epizody na dwóch ostatnich patchach robią to bardzo intensywnie, 4 GiB RAM-u z teksturami na High zapełnione jest błyskawicznie, i bez swapa nie można grać bo gra się wiesza. Nie miałem jeszcze okazji testować na więcej niż 4 GiB (obecnie nie mam do tego kompa), ale za jakiś czas na pewno to zrobię, bo jak złożę kompa to gier to już z 8 GiB.

Plik .exe niby jest 32-bitowy, ale na okładce widnieje "optimized for 64-bit", a skoro gra zapełnia cały RAM (1.2 GiB zajęte przed jej uruchomieniem), to znaczy że umie wykorzystać więcej niż 2 GiB.

Wydaje mi sie że 12 GiB to jednak mocna przesada. Jak pisałem wcześniej, proponuje kupić jedną rzecz teraz (SSD lub 8 GiB), a do drugiej dozbierać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skłaniam się bardziej ku pamięci RAM, a co do GTA IV to może przy 8 GB ram można grać bez SWAP-A. Może po prostu bez swapa za szybko zapycha te 4 GB pamięci i dla tego się wiesza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi