Skocz do zawartości
maciekmokap

RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić 16GB RAMU nie pytajcie po co i dlaczego i czy wykorzystam, po prostu chcę kupić, na ten cel mam 500-600 zł, co mogę kupić w takiej kasie ? Opcja 4x4 GB. Intel x3440 @ 4.0 20x200. Jeśli będzie taniej niż cena podana przeze mnie to miło.

Edytowane przez maciekmokap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Szybsze pamięci absolutnie nic nie dają, chyba że w benchmarkach. Nawet w pardziej pro zastosowaniach różnice są minimalne, na pewno nie warte takiej ceny.

Do tego przy czterech kostkach może nie być tak łatwo o wysokie taktowanie i niskie timingi.

Lepiej dołożyć do czegokolwiek innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Nie wiem czy takie zwykłe pamięci się kręcą. Pewnie trzeba by dać 1200, tylko to wcale nie będzie wolniej niż na 1333, zwłaszcza że samo podkręcenie BCLK (Uncore) podbija troche wydajność kontrolera. Poszukaj sobie artykułów gdzie to porównują, w temacie o Sandy Bridge był test wszelkich konfiguracji, i od 1333 do 2133 praktyczna różnica była żadna.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra panowie, potrzebna pomoc, prawdopodobnie znalazłem klienta na moja starą konfigurację socketu 1156:

x3440

MSI GD80

8GB ram G.Skill eco

GTX470 Gigabyte

Dostane za to 2600-2700 zł + mam swoje 300 zł, czyli 2900 lub 3000

Chciałbym w tej cenie złożyć coś na Sandy Bridge, które będzie poddane maxymalnemu OC na powietrzu (CZy mugen 2 pasuje do 1155 ?) Intel i5 2500k, chciałbym też żeby kartą graficzną była GTX570 oraz jeśli się uda to 16GB ramu.

Czyli procek na pewno Intel i5 2500k SB

mobo- ? jaka marka i żeby w miare wyposazone to było.

grafa - GTX570, ale jakiej marki (również będzie kręcona)

RAM, 16 GB lub 8, najlepiej na poziomie moich obecnych g skilli

Proszę o szybką pomoc ! Z góry dzięki panowie.

Edytowane przez maciekmokap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi