fenfir Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2011 Zamierzam kupić nowy komputer za ok. 4-4,5k zł z nastawieniem na ciszę. Komputer do gier, jeśli chodzi o ciszę to chciałbym uzyskać bardzo cichy lub jeśli się da niesłyszalny zestaw w idle i możliwie cichy przy obciążeniu. Chcę oprzeć zestaw o i5 2500k i GTX 570. I teraz tak: Chłodzenie na procesor -> Myślałem o sprawdzonym Scythe Mugen 2, czy coś innego polecicie? wiatrak i tak będę zmieniał, na Noiseblockera, którego mam na obecnym chłodzeniu. Płyta główna -> Chciałbym jakąś solidną konstrukcję (tak do 500-600zł), która nie będzie posiadała wiatraczków, bo na obecnym mobo mam właśnie wiatraczek, który potrafi umilić życie. Zasilacz -> Tutaj myślałem nad czymś od Seasonica, np. Seasonic M12II-620 czy Seasonic X-660 660W. Czy warto dorzucić do tego drugiego (jest pół-pasywny) biorąc pod uwagę, że cały zestaw będzie chłodzony powietrzem? Karta graficzna -> Tutaj mam największy problem, czy jest jakiś nie referent, który przynajmniej w idle jest bardzo cichy (niesłyszalny?) a pod obciążeniem nie dawał o sobie za bardzo znać?. Ewentualnie myślałem nad kupnem referenta i zmianie chłodzenia(tylko na co?), co o tym myślicie? Ram -> Wezmę chyba 2x4GB Goodrama bo cena jest zachęcająca. Obudowa -> Tutaj czekam na jakieś propozycje do 350-400zł. W tej cenie chyba znajdzie się coś porządnego? Zestaw bez napędu i dysku twardego. Czekam na rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
futurysta Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2011 Specjalistą nie jestem, ale może pomogę. Jeśli priorytetem jest cisza to bierz pół-pasywny Seasonic. Tego skubańca naprawdę w Idle nie słychać. A z obudów to polecam Fractal Design R3 - o ile oczywiście lubisz minimalistyczne podejście Szwedów do tematu projektowania. Ja lubię :) Zasugerowałbym zastanowić się nad serią 560 Ti zamiast 570. Wielu producentów wypuściło niereferencyjne konstrukcje, a karta jest bardzo podatna na podkręcanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2011 Fractal ciekawy, nawet czytałem ostatnio recenzję o nim. Co do karty to jeśli wybrałbym dobrego niereferenta czy zmienił na karcie chłodzenie (najlepiej na takie bym sam mógł dobrać wentylatory) to GTX 570 również można podkręcić, w każdym razie pomyślę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fIDoo Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2011 Jeżeli chodzi o chłodzenie ewentualnego GTX 570 to takie coś i masz cisze i wydajność w jednym: link tylko musi być wersja VR004 ta pasuje na 570-ke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2011 (edytowane) fIDoo -> Rozumiem, że jeśli zdecydowałbym się na to chłodzenie, wystarczy najtańszy referent GTX 570? A jak się ma chłodzenie na gtx 570 Accelero Xtreme Plus jeśli chodzi o ciszę z: 1. http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-n570oc-13i/ 2. GTX 570 Phantom 3. http://www.msi.com/product/vga/N570GTX-Twin-Frozr-II-OC.html Edytowane 21 Lutego 2011 przez fenfir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fIDoo Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2011 (edytowane) moim zdaniem tak, referaty z założenia różnią się naklejką, większych różnic brak ale poczekaj jeszcze na inne opinie, być może opisany właśnie Palit GTX 570 Sonic Platinium (trochę długa ta nazwa :)) będzie dobrym wyborem bez zmiany chłodzenia. jak znajdziesz referata z niezaplombowanym chłodzeniem (zdjęcie radiatora nie równa się utracie gwarancji) to bym się jednak skusił na GTX570 + Accelero i jeszcze mały test chłodzeń na gpu: tu Edytowane 21 Lutego 2011 przez fIDoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2011 Dzięki za test chłodzeń na gpu. Spodobał mi się z niego Thermalright Shaman. Tylko tak się zastanawiam, jak będzie z miejscem w budzie po zainstalowaniu niego? Z obecnego komputera będę przekładał kartę muzyczną (x-fi platinum) i nie wiem czy będzie na tyle miejsca? Może mógłby ktoś polecić mobo, na której wejdzie ww chłodzenie na gpu oraz karta muzyczna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 Mój zestaw jest w idle praktycznie niesłyszalny więc możesz sobie porównać. Największy hałas wydają teraz twarde dyski. Odpowiednikiem mojej karty będzie teraz coś z 560. Z cichych to gigus albo msi. Polecam Seasonic x-660 niesłyszalna bestia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...