Skocz do zawartości
Kszysiu

przerabianie exe na jar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pewien program (pliki serwerowe) napisane w javie. Są one zapisane w exe. Problem jest taki, że chciałbym uruchomić je na linuxie. O ile z przerobieniem na jar sobie poradzilem (winRAR rozpoznał to jako archiwum zip z modułem sfx - usunąłem moduł zmieniłem .zip na .jar i działało) o tyle nie znam opcji dodatkowych z jakimi one są uruchamiane przez ten exe... przez co "jar" nie chodzi do końca właściwie... wiecie jak to "wydostać" z tego pliku te opcje?? chodzi mi o to że jak sie uruchamia np:

java -Xmx1024M itp.

pozdrawiam

Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niby byłoby prościej, ale jest mały problem. Chce to odpalić na VPS, na serwerowym linuxie. problm jest taki że aby odpalić go bez dodatkowego okna trzeba dodać komende jeszcze jedną i wtedy włącza się w "wierszu poleceń"...

pozdrawiam

Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli udalo Ci sie wydostac samego jar'a to mozemy zalozyc, ze ten exe byl tylko opakowaniem(np. przez JSmooth). Jesli chodzi o znalezienie argumentow, z ktorymi wolany jest main to masz pare opcji:

1)pobawic sie wspomnianym JSmooth - moze da sie nim je znalezc

2)Otworzyc/wypakowac jar'a (rar'em czy mc) i spojrzec do srodka pliku MANIFEST.MF czy nie sa w nim zapisane. Jesli nie to przejrzyj pliki z koncowka .properties, tam tez moga byc te parametry. Jesli to nie pomoze to poszukaj innych plikow tekstowych ale raczej ich nie bedzie. Ostatecznym krokiem jest zajrzenie do srodka pliku klasy main'a (mozesz sprawdzic ktora to klasa w pliku MANIFEST.MF). Jesli w twoim jar'ze sa zrodla (na 99% nie) otworz odpowiedni plik .java, tam beda zapisane te parametry. W przeciwnym wypadku parametry sa ale w postaci bytecode'u skompilowanego pliku .class przez co moze byc ci je ciezko odczytac. Mozesz sobie ten plik zdekompilowac, np. jd-gui do w miare ludzkiej postaci. Jesli tam nie bedzie tych argumentow to nie mam wiecej pomyslow ;)

Lepiej sprobowac inaczej:

Jesli program przestal sie uruchamiac prawidlowo po wypakowaniu z exe do jar'a to raczej argumenty wywolania nie sa zapisane nigdzie w jar'ze. Skoro ten exe to bylo poprostu archiwum sfx, sprobuj je otworzyc jakims rar'em/zip'em - powinno sie dac podjerzec wywolanie. Sprawdzilem w winrar'ze i tam to ladnie widac.

Inna kwestia, ze moze wystarczy dodac & na koncu wywolania jar'a albo uzyc screen'a.

Edytowane przez Quad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi