Skocz do zawartości
goliath

Problem z przekierowaniem portów

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wygląda tak:

Router: D-Link DI-524

Laptop na Windows 7 Professional (org) podpięty przez wifi.

Desktop na Windows XP Professional (org) podpięty skrętką.

W związku z tym, że stacjonarka działa praktycznie 24/dobę chciałem na niej to czy tamto ściągać.

Więc przydzieliłem na routerze statyczne adresy IP i na stacjonarkę (sprawdzałem z 10 razy, jest tak ustawiona) ustawiłem strefę zdemilitaryzowaną.

W momencie, gdy na niej włączam uTorrenta (aktualnie 2.2) to widzę komunikat o braku połączeń przychodzących (żółty trójkąt) i internet na tym komputerze zaczyna niemiłosiernie zamulać (nie idzie otworzyć żadnej strony), a ściaga jak krew z nosa.

W tym samym czasie na laptopie internet działa jak ta lala. Odpalam uTorrenta (też 2.2) i widzę zielone kółeczko (wszystko OK z konf.), transfer aż miło i z przeglądarki też da się bez problemu korzystać. Sprawdzenie otwartości portu uT też daje wynik pozytywny (w przeciwieństwie do stacjonarki).

Tu jeszcze screen z laptopa, ukazujący konfigurację IP i DMZ.

Dołączona grafika

Oba urządzenia korzystają z ESET Smart Security, ale nawet wyłączenie zapory nie zmienia stanu rzeczy.

Przychodzą mi na myśl dwa powody takiego stanu rzeczy:

1. win7 steruje routerem :lol2:

2. mam gdzieś coś przestawione w XP i nie umiem tego znaleźć.

3. Coś jest nie tak w ustawieniach routera, ale on jest tak prosty, że cięzko coś tam zepsuć <_<

Any ideas?

@update:

A jednak WIn7 sam otworzył sobie port na routerze na potrzeby uTorrenta:

Dołączona grafika

Ale to dalej nie wyjaśnia dlaczego nie mogę otworzyć portu dla stacjonarki. A tego co pokazałem wyżej w ustawieniach portów na routerze nie widać.

Edytowane przez goliath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi