Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

DJWITUS: To topic dotyczący sprzętu, dokładniej A7N8X a nie chłodzenia wodą. Takich topików było wiele w dziale chłodzenie wodne. Poszukaj tam, jest wiele podobnych pytań do Twoich.

Moja uwaga. Nawt jeśli kupisz wszystko w sklepach, to i tak będziesz coś musiał przyciąć, wyciąć, wywiercić. Jeżeli nie masz zdolności w tym kierunku i/lub/albo narzędzi - to jeszcze się zastanów. I zanim cokolwiek kupisz wszystko sobie zmierz, dopasuj, rozrysuj - żeby się później nie okazało, że chłodnica nie mieści się do obudowy, bloczki ze względu na np: kondensatory nie dają się założyć itp .....

wiem ... po prostu kcialem poznac opinie posiadaczy WC ... :lol: a co do zdolnosci i mozliwosci ... hahah wszystko w warsztacie stoi ... tokarka frezarka szlifierka wiertatka stolowa dlutownica... wszytsko jest tylko czasu zapiź............... nie ma... od 6-15-17 w robocie to mam juz dosc po poludniu ... a na dodatek remon mieszkania wlasnie sie konczy i teraz fachowcow juz prawie nie ma to musze sam zaiwaniac..... ale thx za rade.... prawde mwiac ze sprzetu ktory wypisalem to napewno pomke kupuje ... chlodnice mam juz... no i obudowe chyba ale sie zastanawiam bo mam starego BICTOWERA blaszaka i moze bede go musial dobrze adoptowac i modyfikowac... a .... najbardziej mnie interesuje jaki blok kupic na CPU MB i GPU.....??? :?: :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)  najbardziej mnie interesuje jaki blok kupic na CPU MB i GPU.....??? :?:  :idea:

Ok, niech Ci będzie.

Zakładam, że mowa o WC do sprzętu z Twojego podpisu (wszystko z mcs.pc.pl).

Proc:

* Uriel Multi (po sprawdzeniu czy wejdzie na naszą płytę -> mail do Mate'a)

* ewentualnie jakiś XEM - choć moim zdaniem przerost formy nad treścią i zbyt niekorzystny stosunek możliwości do ceny w porównaniu z Uriel

Grafa:

* Abadon GPU ze złączkami kątowymi dobranymi do grubości węży

* lub Atria GPU

NB:

* Atira NB

Wszystkie bloczki mają zapas wydajności, więc obsłużą mocniejsze "grzejniczki" np: 9800 czy X800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możecie mi powiedzieć o co chodzi z moimi napięciami, są chyba za wysokie?

+12V 12,608

+5V 5,053

+3,3V 3,408

Dodam że wcześniej miałem Chiefteca 360W i napięcia były podobne.

Czy może to być wina płyty głównej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DJWITUS nie lepiej kupic zasilacz Tagan 480W ?

No siemka:)

Ano pewnie ze lepiej ....

ale darowanemu koniu nie patrzy sie w zeby......:) :lol: otrzymalem go od pwenego sklepu za free ... za dlugoletnia wspolprace i wiele zlecen... takze sie nie zastanawialem...

A co moge powiedziec ta 380 jest bardzo cool ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem.Nie zdarzyło się to juz pierwszy raz.Otóż mam skaner Plustek 1248U no i wszystko chodziło pięknie.Aż do czasu kiedy przeyszła burza.Musiałem wyłączyć kompa , zasilanie.No i jak włączyłe to wchodząc do windy wykrywa mi urządzenie USB Device zamiast od razu Plustek :/

Gdy podaję stery,komp ich nie przyjmuje.Nie wiem co jest ale pamietam ze kiedys też mi się tak stało ale potem jakoś to zrobiłem tylko jak ?? :)

Przekładałem skaner na rózne usb ale nic nie idzie :/

Pomóżcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy oplaca sie zmienic asusa a7n8x na plyte DFI?

Jezeli zalezy ci na pozadnym OC to chyba warto. Jednak z ASUSem jest chyba mniej problemow niz z DFI. Poczytaj topic o LanParty i zobaczysz co ta plyta wyprawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam u siebie taki problem od dłuższego czasu, że lekko drga mi ekran w dolnych krawędziach ekranu, np. gdy scrolluję forum to boczne krawędzie przeglądarki lekko falują. Piszczą mi też cewki obok socketa, kiedy komp jest bardziej obciążony. Zmiana zasilacza nic nie pomogła. Zauważyłem jednak jedną ciekawą rzecz. Otóż gdy jest uruchomiony jakiś program w tle, np. DC++ i w tym czasie dysk pracuje (kiedy odświeża listę shared folder) to ekran przestaje drgać gdy scrolluję forum i piszczenie cewek również ustępuje (cewki piszczą też gdy na ekranie wyświetlane są jakichś większych rozmiarów foty lub jakaś inna grafika). Cewki piszczą coraz bardziej gdy zwiększam Fsb. Zastanawia mnie to że może to przez ten dysk (barrka 7 80gb).. Chociaż na poprzednich płytach (GA-7N400, K7N2 Delta-L) ten problem z drganiem obrazu nie występował. Więc moje pytanie brzmi, czy jest możliwe, żeby Hdd gryzł się z tą mobo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam u siebie taki problem od dłuższego czasu, że lekko drga mi ekran w dolnych krawędziach ekranu, np. gdy scrolluję forum to boczne krawędzie przeglądarki lekko falują. Piszczą mi też cewki obok socketa, kiedy komp jest bardziej obciążony. Zmiana zasilacza nic nie pomogła. Zauważyłem jednak jedną ciekawą rzecz. Otóż gdy jest uruchomiony jakiś program w tle, np. DC++ i w tym czasie dysk pracuje (kiedy odświeża listę shared folder) to ekran przestaje drgać gdy scrolluję forum i piszczenie cewek również ustępuje (cewki piszczą też gdy na ekranie wyświetlane są jakichś większych rozmiarów foty lub jakaś inna grafika). Cewki piszczą coraz bardziej gdy zwiększam Fsb. Zastanawia mnie to że może to przez ten dysk (barrka 7 80gb).. Chociaż na poprzednich płytach (GA-7N400, K7N2 Delta-L) ten problem z drganiem obrazu nie występował. Więc moje pytanie brzmi, czy jest możliwe, żeby Hdd gryzł się z tą mobo?

Hmmm.... ja moze specjalista nie jestem ... od migania ... ale mam pytanko masz w poblizu glosniki??? ... moja zona jak sprzata to zawsze creativy podsuwa do monita... a potem krzyczy ze monitor(EIZO - orginal nie zadna podruba gieldowa) sie psuje bo cosik miga :? skacza dziwne kolorki :( .... i dziwic sie.... 8O

jak odsune glosniczki wylacze monit na 5 minutek ale przedtem go rozmagnesuje all wraca do porzadku....

sprawdz moze podobnie jest u ciebie a szukasz winy w MOBO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam do was posiadacze asuska 2 pytanka

po pierwsze czy to normalne, ze pamiec nie chciala mi dzialac stabilnie jako 400 w pierwszym banku(na przeroznych timingach), natomiast w 3 banku dziala bez problemu(w drugim nie wiem bo nie sprawdzalem)?

natomiast druga sprawa: co oznacza jak prime po okolo 2,5 godz zawiesza kompa(tzn wiem ze cos jest nie tak, ale czemu nie wyrzuci bledu, tylko poprostu zawiesza kompa i wtedy reset)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm.... ja moze specjalista nie jestem ... od migania ... ale mam pytanko masz w poblizu glosniki??? ... moja zona jak sprzata to zawsze creativy podsuwa do monita... a potem krzyczy ze monitor(EIZO - orginal nie zadna podruba gieldowa) sie psuje bo cosik miga :? skacza dziwne kolorki :( .... i dziwic sie.... 8O

jak odsune glosniczki wylacze monit na 5 minutek ale przedtem go rozmagnesuje all wraca do porzadku....

sprawdz moze podobnie jest u ciebie a szukasz winy w MOBO

Nie, to nie jest problem konfliktu między monitorem a głośnikami. Bo gdyby tak było to i na poprzednich MB-sach (Gigabyte 7N400, MSI K7N2 Delta-L) byłoby tak samo. Ekran nie drga w ten sposób że faluje, tylko podczas np. scrollowania forum minimalnie się odchyla - jest to widoczne w dolnych krawędziach ekranu. Niby nic takiego strasznego ale denerwujące, zważywszy na to że na poprzednich płytach tak nie było... No i jeszcze to piszczenie cewek. O tych cewkach już dużo razy czytałem na różnych forach. Działo się to i na EpoX'ach i na Soltek'ach... Ale jedno jest pewne - tak się dziać nie powinno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy to jest normalne dla biosu 1008 dla Deluxa z PCB 2.0, ze w zakladce gdzie zawsze pokazywalo obroty wiatrakow nic nie pokazuje??? - znaczy pokazuje ale dla wszystkich trzech - 0 i kolorek jak dla opcji nieaktywnych :( W windzie pokazuje OK.

Chyba ze ja nie wiem gdzie to uaktywnic, bo mi po upgradzie wszystko wrocilo do defaulta.

Czy jest gdzies w sieci dokladny opis po Polsku lub Angielsku wszystkich opcji dla tego biosu, bo sporo tam nowosci??

Bardziej zalezy mi na odpowiedzi na pierwsza czesc, ale na druga tez nie zawadzi - pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka tak naprawde jest różnicq między rev 1.xx a rev 2.xx ?

Mam płytę ASUS A7N8X-E Deluxe i tak samo jak przedmówcom w programach wypisuje mi rev 2.xx podczas gdy miedzy PCI mam rev 1.01

nigdzie nie potrafie znaleźć

dzięki z góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie jest taka że porónując rev1.xx i 2 ma sie na myśłi modele płyt a7n8x bez E i chodzi o różnice w chipie rev1.xx na Spp a2.0 na spp (Ultra400) a nie z E która jest tylko w rev 1.xx i opiera sie na U400.czy coś w tym stylu.......kiedy to było i ile razy przez czyjeś lenistwo można do tego wracać........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, ale trawie wasze forum już od 3 dni i jeszcze nie trafiłem na kawałek o rev'ach, a jak sie wrzuci w szukajke "+A7N8X +rev" to wyszukuje wszystko bo ... prawie kazdy w swoich podpisach ma coś o rev'ach :/ Ktoś może powiedzieć przeciez masz tutaj dział piękny o ASUSiku ... no tak PIĘKNE 172 strony :) a zanim ktokolwiek to strawi to potrwa. Kipkowi też dziekuje za troche bełkotliwą odpowiedź ale powiedzmy że może być :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest banalna:

Dotychczasowe wersje A7N8X-X:

rev. 1.01 ( chipset nForce 2-400 z jednkanałowym kontrolerem pamięci, wsparcie FSB 200)

Dotychczasowe wersje A7N8X/A7N8X Deluxe:

rev. 1.03, 1.04, 1.06 ( ze starą wersją chipsetu nForce 2)

rev. 2.0 ( z nową wersją chipsetu nForce 2 S/ST oficjalnie wspierającego FSB 200)

Dotychczasowe wersje A7N8X-E

rev. 1.01 ( wzbogacona wersja chipsetu nForce2 ST - Ultra400, wsparcie FSB200)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm a jest juz officjalny uber 1008 bo ostatnio widzialem tylko bete??

Narazie jest tylko beta.

bilas=> mam pytanko... ?? (wiem ze bylo to moze juz gdzesik na forum ... ale naprawde nie mam czasu teraz na czytanie... prosze o wybaczenie:) :) :D ktory biosik jest najlepszy do OC??? podobno UBER1004?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotychczasowe wersje A7N8X-E

rev. 1.01 ( wzbogacona wersja chipsetu nForce2 ST - Ultra400, wsparcie FSB200)

Kolego Hanu ... normalnie "całuję pierścień" chodziło mi konkretnie A7N8X-E bo mam własnie rev 1.01 a wszyscy pisza o rev 2.0 i myślałem że mnie wydymali w sklepie ... ale ok

tnx jeszcze raz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...