Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz, ale to nie to :(. Mam ustawiona karte na AGP w Integrated pheripherals i AGP x8 Support tez jest Enabled. Nadal czekam na pomysly. Dodatkowo skutkiem ubocznym moich kombinacji ze sterownikami stala sie niemoznosc przelaczenia ekranu na TV przez S-Video. Diabli wiedza co sie pokombinowalo. Moze ktos ma inny pomysl na ustawienie AGP x8??

Pozdrawiam

Mnie to wyglada na konflikt sprzętowy. Masz wszytkie dodatkowe śledzie do płyty zamontowane??

Sprawdź w "informacje o systemie" zasoby sprzętowe zakładkę konflikty/udostepnianie.

prosze również innych topicowych forumowiczów o sprawdzenie i potwierdzenie, czy w tej zakładce nie powinno byc pusto??

No wiec u mnie to wyglada tak

http://www.piotrgow.webpark.pl/konflikty.jpg

http://www.piotrgow.webpark.pl/dma.jpg

Wymuszony sprzęt - pusto

http://www.piotrgow.webpark.pl/przerwania.jpg

http://www.piotrgow.webpark.pl/pamiec.jpg

Nie bardzo wiem o co chodzi z tymi dodatkowymi sledziami, na PCI mam tylko Live!, co moze powodowac konflikt? myszka, klawiatura? :roll:[/size]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz, ale to nie to . Mam ustawiona karte na AGP w Integrated pheripherals i AGP x8 Support tez jest Enabled. Nadal czekam na pomysly. Dodatkowo skutkiem ubocznym moich kombinacji ze sterownikami stala sie niemoznosc przelaczenia ekranu na TV przez S-Video. Diabli wiedza co sie pokombinowalo. Moze ktos ma inny pomysl na ustawienie AGP x8??

1. Ustaw w biosie takie ustawienia, na których chcesz pracować (wyłączone szybkie zapiswywanie jest warunkiem koniecznym do grania na high w Richard Burns Rally na kartach r9600 wszystkich typów).

2. Uruchom windę. Start->Uruchom-> wpisujesz Smartgart i ok.

3. W oknie dokonujesz zmiany tak aby odpowiadały tym z biosu.

4. Restart kompa.

5. Potwierdzasz ustawienia.

aha u mnie na omegach przy pkt. 2 po kliknięciu ok nie działo się nic. na zwykłych catalystach jest wszystko ok.

Co do TV to trzeba zwracać uwagę na poprawne odinstalowanie sterowników karty graf. Dla omeg: panel sterowania->dodaj usuń programy-> usuwasz sterowniki Atix.x(omega drivers xx.xx.xx) - to te na górze listy, tych z dołu nie ruszasz! Robisz restart, ale windę odpalasz w trybie awaryjnym (F8). start->wszystkie programy->omega drivers->driver cleaner, a nastsępnie start->wszystkie programy->omega drivers->uninstal omega drivers. Restartujesz kompa i instalujesz stery jakie chcesz.

Edit:

rymer: jeśli nie masz flopa to zainstaluj sobie program Aus Update, ściągniesz go z netu, jest także na płycie ze sterownikami do płyty. Co do biosu to niewiele osób posiada Twoją wersję płyty. Bios zawsze można ściągnąć zfleszować i sprawdzić czy to coś dało. Z tego co pamiętam to Pcmax ma wersję -E i także walczył z biosami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki bios będzie najlepszy do tej płyty ??? teraz mam 1011 i zastanawiam się nad nowszym czy nie wgrać. bezpiecznie jest wgrywac bios spod windowsa za pomocą programu asusa ???

logika mowi ze im cos nowszego tym lepszego :D wgraj sobie 1013 spod windy nie radze z dosa mialem problemy; najlepsza metoda to sformatowac dyskietke wgrac samego biosa na nią i przy starcie kompa wcisnac alt+F2 wpisac nazwe biosa ; enter poczekac i po sprawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz, ale to nie to . Mam ustawiona karte na AGP w Integrated pheripherals i AGP x8 Support tez jest Enabled. Nadal czekam na pomysly. Dodatkowo skutkiem ubocznym moich kombinacji ze sterownikami stala sie niemoznosc przelaczenia ekranu na TV przez S-Video. Diabli wiedza co sie pokombinowalo. Moze ktos ma inny pomysl na ustawienie AGP x8??

1. Ustaw w biosie takie ustawienia, na których chcesz pracować (wyłączone szybkie zapiswywanie jest warunkiem koniecznym do grania na high w Richard Burns Rally na kartach r9600 wszystkich typów).

2. Uruchom windę. Start->Uruchom-> wpisujesz Smartgart i ok.

3. W oknie dokonujesz zmiany tak aby odpowiadały tym z biosu.

4. Restart kompa.

5. Potwierdzasz ustawienia.

[ciach]

W koncu zaskoczylo i mam x8 :D , ale co z tego jak odpalam 3dmark01 i w standartowym tescie wychodzi mi wynik 4k z kawalkiem :cry: , a jeden z kolegow ma w sygnaturce ponad 15k. Inna sprawa, to np w nfsu2 grafa chodzi tak jakby zwalniala i przyspieszala, nie chodzi mi o to, ze to jest pokaz slajdow tylko takie dziwne zwalnianie i przyspieszanie przesuwania ekranu. Cos tu musi byc nie tak, tylko co :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W koncu zaskoczylo i mam x8 :D , ale co z tego jak odpalam 3dmark01 i w standartowym tescie wychodzi mi wynik 4k z kawalkiem :cry: , a jeden z kolegow ma w sygnaturce ponad 15k. Inna sprawa, to np w nfsu2 grafa chodzi tak jakby zwalniala i przyspieszala, nie chodzi mi o to, ze to jest pokaz slajdow tylko takie dziwne zwalnianie i przyspieszanie przesuwania ekranu. Cos tu musi byc nie tak, tylko co :?:

formata zrob to zawsze pomaga :D zainstaluj naajnowsze stery

zmien timingi ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze karta sie zwalila:?:

zwalila, ale nie do konca? jak to sprawdzic czyms miarodajnym?

a'propos formata, to raczej staram sie nie zasmiecac systemu bzdetami i nie sadze, zeby to byla przyczyna problemu, ale na koncu jak juz sie zdesperuje to na pewno to zrobie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy ktoś ma takie pamięci 2x512MB Hynix HYMD264646B8J-D43 AA-A na płycie Asus A7N8X 2.0 Deluxe?

Albo ogólniej: czy ktoś ma 2x512 MB Huynixa w dual channel z A7N8X 2.0?

Jak jest Wasza opinia o takiej konfiguracji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki bios będzie najlepszy do tej płyty ??? teraz mam 1011 i zastanawiam się nad nowszym czy nie wgrać. bezpiecznie jest wgrywac bios spod windowsa za pomocą programu asusa ???

Ja po zmianie 1011 na 1012 musiałem instalować system na nowo.

Lepiej przygotuj sobię na wszelki wypadek dyskietkę z aktualną wersją biosu.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam pewien problem który chciałem opisać bo jakoś niemogłem nic znaleść na ten temat a więc jestem w posiadaniu płyty A7N8X-E Deluxe procesor barton 2600 i pamięci samsunga M368L3223ETM-CCC 2x256 CL3

na poczatku miałem win98 ustawiłem fsb na 200 x 11 i otrzymałem @3200+ i wszystko chodziło cacy testy gry itp. nawet podkręcałem fsb do 220 i było ok!!!!! z win98 zrezygnowałem bo obniża wydajność za stary system i zainstalowałem winXP i także byo wszystko ok!!! az do momentu instalacji service pack 1 xp nie chciał sie uruchamiać tuż przed wejsciem na pulpit komp sie resetował i tak w kółko do momentu jak sie zoriętowałem o co chodzi i obniżyłem mnożnik do 10.5 @3000+ i wtedy wszystko leci idealnie żeby było @3200+ to z kolei musze fsb troszke obniżyć ok. 195 co jest powodem w xp sp1 lub xp sp2 bo sp2 też instalowałem nie moge dostać tych parametrów fsb200@3200?? mam najnowszy bios 1013 jest tam coś własnie o samsungach w winXP czy to wina pamięci ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

dzieki za odpowiedzi napięcie procka podnosiłem do 1.7v i xp sie uruchamiał ale w prime95 go wywaliło niechce przesadzić z tym napięciem natomiast tak jak pisałem wczesniej na xp bez sp1 lub sp2 chodził cacy wszystkie testy bezbłędnie!!! niewiem co robić chyba wymienie panięci na cl2.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam problem z którym nie moge sobie poradzić. Zmieniłem płyte z epoxa 8K7A9I na którym mój barton 2500+ szedł bez problemu na FSB 180 (słaby zaasilacz)z pamięcią TwinMos 256/400, więc postanowiłem zmienić płyte, zasilacz i dołożyc kostke pamięci. Wybrałem A7N8X, Chieftec 360W, i drugiego TwinMos'a 256/400. Po złożeniu wszystkiego do kupy zdziwiłem się gdy po 15 s ustawień w biosie komputer nagle się zwiesił. Myślałem może że coś wcisnąlem, ale gdy problem się powtórzył troszke się zdenerowałem. Postanowiłem więc nie "grzebać" i odpalic wszystko na ustwieniach fabrycznych. Włączyłem Prime i wywaliło błąd po czym komp się wyłączył. Zmieniłem więc pamięci z duala na singla. Odziwo prime nic nie znalazł test trwał tylko koło 1h (max temp. 47C) myślałem ze wszystko jest już OK gdy następnego dnia po włączniu kompa były 3 resety i shutdown.

Przeczytałem że ta płyta nie chce obsługiwać tych pamięci? Czy jest na to jakiś sposób?

Ustawienia:

Athlon 2500+ (11x166) 1,65V - zablokowany mnożnik

Pamięci TwinMos 2x256 PC3200 - chodzą w 166, 2,6V - 2,5 3 3 8

Płyta Asus A7N8X 2.0 - Bios orginalny nie flashowany 1010

Zasilacz Chieftec 1136H (360W)

Grafa FX 5200 128/128 - zauważyłem ze jest bardzo gorąca ale nic sie nie działo nawet przy 4 godzinnej grze w NFS U2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, POMOCY!

Dokupilem drugi identyczny dysk Seagate 120GB 8mb 7.200 ATA po to by polaczyc w macierz RAID0. Po czym dowiedzialem sie ze Raid na naszych plytach dziala tylko z SATA. Pomyslalem trudno i kupilem Raida na PCI[mint sil0860]. I co?? Po zrobieniu macierzy, po automatycznym przegraniu plikow instalacyjnych windowsa XP przy ponownym uruchamianiu komputera podczas instalacji winXP, instalator nie moze odczytac plikow zgranych na dysk.

Pytanie:

- czy nasza plyta nie lubi kontrolerow RAID ATA

- czy moze ja cos zle robie

- czy moze zly kontroler wstawilem.. ??

Bo na pewno zwalilem ze nie doczytalem ze nie mamy RAIDa pod ATA... Ehhhh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asycnchto?? tracimy wdajnosc! wlasnie w amd jest wazna synchorizniacaj i wysokie fsb

no ale jak chcesz testowac co ci nieidzie na fsb 200 to lepiej przeprimowac system asynchroniczny [wiadomo pamiec wtedy szybciej sie sypnie ;)] niz synchroniczny [wtedy na dwoje babka wrozyla] :P tylko w tym sensie polecalem asynchronicznosc :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś potrzebuje to zamieszczam link do stronki z biosami ubera pod nasze mobo http://homepage.ntlworld.com/michael.mcclay/  

ps. robił ktoś może R628mod na wersji deluxe, bo mnie jakoś się nie udało  :(

cos sa one nieaktualne

zobacz moj opis!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@adamkce

1,7 V dla procka to naprawde nic....... moj chodzi na 2,4GHZ i na 1,85V na box radiatorku ma w granicach 48-55C i nic mu nie jest....

zwieksz napiecie jeszcze o troche np na 1,75 i nie cykorz....co do pamieci .. ustaw je recznie na 2,5-3-3-7 walnij im tez 2,7V i ciesz sie ze wszystko chodzi.......i jeszcze jedno pytanko poprzednio jak wszystko byBo oki to tez miales ten sam bios......???

@_MaRiO ..Ciebie tyczy sie to samo....jak podnosisz powyzej 180 to cl zmienia ci sie na 3 i kiszka.....ustaw recznie pamieci na 2,5-3-3-7 przy 180 czy jak tam chcesz 190,200? popodnos napiecia i ma chodzic!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś potrzebuje to zamieszczam link do stronki z biosami ubera pod nasze mobo http://homepage.ntlworld.com/michael.mcclay/  

ps. robił ktoś może R628mod na wersji deluxe, bo mnie jakoś się nie udało  :(

cos sa one nieaktualne

zobacz moj opis!

A znasz może stronkę na której są aktualniejsze biosy ubera pod wersję deluxe ?

Jak możesz to zamieść link - chętnie skorzystam.

A tak poza tematem to ma ktoś jakiś sensowny opis modowania wersji deluxe - bo nigdzie nie mogę znaleźć :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosach ubera odblokowanych jest sporo funkcji które w normalnym biosie są zablokowane przez asusa- m.in większa możliwość regulacji napięć na ram, gpu, chipset (chociaż to bodajże działa tylko w wersji deluxe), większa możliwość regulacji obrotów wentylatora na procku, ustawień zarządzanie energią, ustawień dysków i coś tam jeszcze. Jak ściągniesz taki bios to zazwyczaj masz dołączony jest do niego plik tekstowy w którym wszystko jest opisane.

Ja pod deluxe miałem poprzednio wersję 1008 Ubera - przepustowość pamięci była większa w porównaniu ze standardowym biosem i możliwości oc też trochę większe, tak więc generalnie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...