Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

i myślicie, że wszystkie problemy związane z max oc to tylko zasilanie proca?? bo przecież bios można zmodować, chipset jest taki sam jak w abicie, 4-bitowy mnożnik nie ma tutaj znaczenia, to że nie można dać b.dużego napięcia też nie powinno mnieć aż tak dużego znaczenia bo przyrost oc nie jest proporcjonalny do napięcia.

korzystał ktoś z jakiś modów na płycie????

1271072[/snapback]

napisalem w przykladzie ze moj d600 cghodzil na 1100 przy 1,75V a u kumpla na 950 przy1,85V... tu nie chodzi modowanie do tego stopnia by spawc procka na 2,3V a chipa na 2V... tu chodzi o to ze plyta sama w sobie jest tak skonstruowana (jej elementy zasilajace) ze robi zbut duze opory czyli straty ... jesli masz chlodzenie wodne w kompie to sprobój sobie zainstalowa przewody o srednicy 4x mniejszej i odpowiedz sobie na pytanie czy zwiekszanie mocy pompki skutecznie schlodzi twego kompa.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, OC to będzie DZIŚ. Wczoraj byłem ledwo żywy, tak więc tylko komp do kupy złożyłem i sys'a. Obawiam się tylko jednego - czy nie trafiłem na proca-katastrofę.

hehehe .... no wiem nie chciales zapeszac........ widzac napiecie rdzenia wiem ze nie powiedziales jeszcze ostatniego slowa..... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak procek nie jest zły.... :lol: Bootuje do 2730 na 1,55V. Ale stabilny nie jest. Więcej napięcia nie dam. Za duże ryzyko.

Stabilnie mam 2640 na 1,5V i tyle starczy. Płyta ma ogromne możliwości. Dla bajeru sprawdzałem HTT 360-370 i bez problemu. Pamięci też rządzą - 300 na 2,5-4-4-11 przy.... 2,6V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak procek nie jest zły.... :lol: Bootuje do 2730 na 1,55V. Ale stabilny nie jest. Więcej napięcia nie dam. Za duże ryzyko.

Stabilnie mam 2640 na 1,5V i tyle starczy. Płyta ma ogromne możliwości. Dla bajeru sprawdzałem HTT 360-370 i bez problemu. Pamięci też rządzą - 300 na 2,5-4-4-11 przy.... 2,6V.

1276419[/snapback]

Hanu niezły wypas !

Kiedy będziesz miał nową grafę i na co się w końcu zdecydowałeś ?..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

na wstępie powiem że nie mogę wszystkich postów przeczytać bo mi wiesza się komp

Posiadałem:

ASUS A7N8X-E DELUXE + karta WIFI bios 1011

Barton 2500@3200 ------ stabilnie pod prime 16 godzin

2x256 Twinmos Twister cl-2

Seagate Sata 120 GB

Ati 9700 pro

DVD liteon

DVD-RW 812@832 liteon

Pentagram cu 80

Tuner tv winfast Xp 2000 Expert

3 dodatkowe wiatraki

i na koniec CHieftec 360 W

Wymieniłem na raz (to chyba mój błąd) procka na XP 2500 mobile, pamiątki na GEIL 2x512 cl-2,5 i dołożyłem

HDD Seagate 160 GB SATA +NCQ

objawy= hdd co jakiś czas mi pika (jakiś miniaturowy ma głośniczek czy co ?) - a może to mobo ?

prime wywala błąd po 1 sekundzie nawet przy ustawieniu default - 14 x 133 ????????? a w teście z mniejszym sprawdzanie pamięci po ok. 30 sekundach ??????

napięcie pamięci płyta daje minimum od 2,6 V , a kości mają zakres 2,5-2,7 - tu chyba nic się nie dziej

natomias bartem Mobile powinien chodzić na 1,45V a w tej płytce minimalne to 1,55V ????

widziałem nowy bios na stronce i nie wiem czy on coś by pomógł - dodano nowe procki i poprawiono błąd na ddr 400 samsung

poradźcie mi coś :mur:

Edytowane przez Adixo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na płytce -e działa nTune i/lub cpumsr?

Bo na "zwykłej" deluxe mi nie działają - nTune krzyczy nvsuoem.ini is corrupted i sugeruje reinstalację (która oczywiście nie pomaga - zresztą ta płytka, w przeciwieństwie do -e nie ma certyfikatu nV). Cpumsr za to zawiesza kompa przy zmianie czegokolwiek (nawet taktowania w dół).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę bardzo zły jesli nie będzie 30k :mrgreen:

1278106[/snapback]

procek wypas.....ale by miec na ATi 30K to niestety grafa musi naparzac sporo ponad XT PE..... no ale nie chialem nikogo denerwowac......napewno bedzie duzo ponad 6800U..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek wypas.....ale by miec na ATi 30K to niestety grafa musi naparzac sporo ponad XT PE..... no ale nie chialem nikogo denerwowac......napewno bedzie duzo ponad 6800U..... :)

1279396[/snapback]

2001 jest mocno uzalezniony od procka więc tu będę szukał marków......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś zna link do strony Asus gdzie podają certyfikowane kości pamięci dla A7N8X-E-DELUXE

szukam już z pół godziny i nie mogę znaleźć  :mur:

1279913[/snapback]

na samym dole tej strony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na samym dole 1279982[/snapback]

Wielkie dzięki - lista trochę krótka :?

Kupiłem Geil 2x512 cl 2,5 i nie chce mi współpracować :sad:

Jakie dobre pamięci 2x512 możecie mi polecić do tej płyty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki - lista trochę krótka  :?

Kupiłem Geil 2x512 cl 2,5 i nie chce mi współpracować  :sad:

Jakie dobre pamięci 2x512 możecie mi polecić do tej płyty ?

1280085[/snapback]

to zależy czy chcesz przekraczać granicę 400 Mhz czy taka Ci wystarczy. Jeśli tak to możesz sobie kupić kingstony3200 na kościach samsunga z biosem 1013 chodzą bez problemu do 410 mhz (sam takie mam pomimo tego, że w faq napisano, że są z nimi problemy). Jeśli chcesz kręcić wyżej to słyszałem pochlebne opinie o kingstonach hyperx533 - sam ich nie testowałem. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na razie ustawiłem 220x11 na mobilnym bartonie 2500 i kościach twister 2x256 cl-2

myślę o granicy 2500 mhz - czyli szukam dobrych kości

A co powiesz o kingston hyperX 2x512 pc-3200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógł by mi ktoś powiedzieć o co chodzi w najnowszym biosie (do asusa a7n8x-e deluxe(1013) z tymi funkcjami????

# Patch new Samsung DDR400 DRAM to fix enter WinXP problem

# Fixed Speech IC detect abnormal for CPU overclocking

szukałem na google ale coś nie zabardzo mi wyszło. Na polskich stronach nic (jakąś czeską wyświetliło) a po angielsku zabardzo nie czaje tych wszystkich nazw związanych z kompem) PLZ HELP unsure.gif dry.gif unsure.gif (założyłem topik ale nikt nie kwapił się do odpowiedzi)(zapomniałem że jest ten) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wyszukuj

sprawdź moje posty w tym topicu. wyjaśniałem to wcześniej.

na razie ustawiłem 220x11 na mobilnym bartonie 2500 i kościach twister 2x256 cl-2

myślę o granicy 2500 mhz - czyli szukam dobrych kości

A co powiesz o kingston hyperX 2x512 pc-3200

1280162[/snapback]

mam wrażenie, że będzie git ale na 100% to będziesz wiedział jak je wstawisz do kompa. Do kręcenia powyżej 400Mhz lepsze by były PC-533 ale te o których mówisz też sobie powinny poradzić.

Umów się po prostu ze sprzedawcą, że w razie co oddasz za dwa dni. Na pewno się zgodzi. Jak będziesz mial problem to daj znać, dam Ci namiar gdzie będziesz mógł się tak umówić.

Napisz co wybrałeś i czy dobrze trafiłeś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wrażenie, że będzie git ale na 100% to będziesz wiedział jak je wstawisz do kompa. Do kręcenia powyżej 400Mhz lepsze by były PC-533 ale te o których mówisz też sobie powinny poradzić.

Umów się po prostu ze sprzedawcą, że w razie co oddasz za dwa dni. Na pewno się zgodzi. Jak będziesz mial problem to daj znać, dam Ci namiar gdzie będziesz mógł się tak umówić.

Napisz co wybrałeś i czy dobrze trafiłeś...

1282470[/snapback]

W sobotę będę na Batorego i je wymienię

co wezmę jeszcze nie wiem - zobaczę

jak potestuje czy chodzą to napisze

Dzięki za pomoc :wink:

Edytowane przez Adixo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć mam znowu pare pytań a mianowicie 2.

1) Czy jeżeli mam zamiar zmienić bios asus updatem. Mam teraz wersje 1011 a chce zmienić na 1013 to musze najpierw załadować 1012???? Bo słyszałem, że asus update tylko updatuje????

2) Czy jeżeli podczas podkręcania fsb 205-206 w prime 95 wyskakuje mi error to jeżeli zwiększę napięcie na pamięci to error zniknie ????

Jak chcecie mi powiedzieć, że to już było to przynajmniej dajcie link albo powiedzcie która strona jeżeli było w tym topiku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Czy jeżeli mam zamiar zmienić bios asus updatem. Mam teraz wersje 1011 a chce zmienić na 1013 to musze najpierw załadować 1012???? Bo słyszałem, że asus update tylko updatuje????

Co do update biosu... lepiej zrób to z poziomu awdflesh... na pierwszej stronce tego tematu jest napisane jak to zrobić.

2) Czy jeżeli podczas podkręcania fsb 205-206 w prime 95 wyskakuje mi error to jeżeli zwiększę napięcie na pamięci to error zniknie ????

Może zniknąć, ale nie musi... poluzuj timingi na początek... jak to nic nie da zwiększ napięcie (nie ma się o co bać... do 2.9V możesz śmiało dawać bez strachu o grzanie się).

Jeśli błąd będzie dalej występował to zwiększ napięcie na procesorze... w sumie możesz od tego zacząć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patol czy mógł byś mi ujawnić jak u ciebie stoi fsb i mnożnik???? :D

Z tym awd flashem to nie zabardzo. NIe mam stacji dyskietek (znaczy mam ale jak ją podłączam to pokazuje mi że jest niesformatowana i ręcznie muszę ją sformatować ale nie wiem jak mam widowsa XP PRO)

Co to jest rota dysku????

a i czy do tych 2,9 na pamięciach to moge dawać bez radiatorów????

Edytowane przez wyszukuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patol czy mógł byś mi ujawnić jak u ciebie stoi fsb i mnożnik???? :D

Na procku z podpisu mam stabilne 204x12.5x1.85V... max na nim to 206x12.5x1.85V... niestety zablokowany mnożnik

Na pożyczonym Barton'ie (też zablokowany mnożnik) 11x230x1.85V... ale to już cpu sięskończył bo na NF7S na tyle samo poszedł.

a i czy do tych 2,9 na pamięciach to moge dawać bez radiatorów????

No ja u siebie dałem wszystko na max. czyli 2.9V fsb 230 (3-3-3-9)... pamięci były tylko ciepłe... a mam Kingston'a PC3200 CL3.

No i oczywiście bez żadnych radiatorków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... formatowanie dyskietki... Mój komputer --> Stacja dyskietek 3,5 --> PrawyPrzyciskMyszy --> Formatuj i lecisz z koksem.

Nie wiem czy to Ci chodzi :D

A potem to musisz poszukać dyskietki startowej win98/win95

A co to są rota dysku to nie mam pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...