Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

ram ustawisz na by spd i bedzie chodzil na 200mhz. Czy podczas oc zwiekszales napiecie rdzenia cpu??  Zwieksz napiecie rdzenia o 0,025 i ustwa fsb 200 synchronicznie. Jezeli chcesz wiedziec co cie hamuje, ustwa asynchrnicznie pamiec na 200 a cpu na ( mobile mialy 133  <_<  )  133, jezeli wstanie to ram cie nie hamuje.

A tak na marginesie jest cos takiego jak FAQ dla uczacych sie oc, przeczytaj a bedziesz wiekszosc wiedzial.

1304417[/snapback]

Dzieki za odp.

Tak tez zrobilem i poszlo (CPU 133 , a RAM 200)

Jak ustawie CPU na wiecej jak 182 to przy windzie restart (RAM synchro)

Napicie na CPU podnioslem o 0,025 tez wywala.

Jak mialem niedawno RAM 2x256 333MHz Samsunga do doszedlem chyba do 190MHz(380MHz)

Co mozna jeszcze?

Aha zasilacz ModeCom 300GTF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mozna jeszcze?

Aha zasilacz ModeCom 300GTF

1306021[/snapback]

kup lepszy zasilacz :wink: , mozesz jeszcze sprawdzac z jeszcze wekszym napieceim, tzn zwieksz z 1,45 majpierw na 1,47V jezeli nie ruszy to usatw 1,5V, jeeli nadal nie ruszy to ustaw 1,525 , wtedy powinien juz rusyzc

TYLKO NIE ROB TEGO NA TYM ZASILACZU, KUP NAJPIERW LEPSZY PRAWDZIWY ZASIALCZ.

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup lepszy zasilacz  :wink: , mozesz jeszcze sprawdzac z jeszcze wekszym napieceim, tzn zwieksz z 1,45 majpierw na 1,47V jezeli nie ruszy to usatw 1,5V, jeeli nadal nie ruszy to ustaw 1,525 , wtedy powinien juz rusyzc

TYLKO NIE ROB TEGO NA TYM ZASILACZU, KUP NAJPIERW LEPSZY PRAWDZIWY ZASIALCZ.

1306261[/snapback]

A co do napiecia to u mnie na plycie minimum to chyba 1,575

Tak ponoc jest. Mam na pewno Mobilnego (AQYHA 1,45) ale plyta daje mu takie napiecie.

A zasilacz...

Na pewno nie jest najgorszy (Rubikon lub Codegen -> tragedia) ,ale przydal by sie lepszy np. Chieftec DF-360

Edytowane przez doubleube

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się

Trzeba przeczytać instrukcję do płyty

Jeśli nie ma się na to czasu, trzeba uważnie patrzeć co jest wyświetlane na ekranie. A jak wół po starcie biosu płyty zgłasza się drugi bios, bios kontrolera sata właśnie, trzeba wejść odpowiednią kombinacją klawiszy (na ekranie będzie wyświetlone jaką) do niego. Ale niestety trzeba będzie wcześniej zajrzeć do instrukcji, przynajmniej na stronę z opisanymi zworkami lyty głównej, bo kontroler sata włącza się zworką właśnie .....

1305541[/snapback]

zworka i wszystko na plycie jest wlaczone, dodatkowy bios sie wlacza, ale chcialem sie dowiedziec czy w glownym biosie da sie widziec dysk sata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zworka i wszystko na plycie jest wlaczone, dodatkowy bios sie wlacza, ale chcialem sie dowiedziec czy w glownym biosie da sie widziec dysk sata.

Nie da się.

SATA na tej płycie to oddzielny kontroler ze swoim biosem. Nie jest zintegrowany z chipsetem płyty głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się.

SATA na tej płycie to oddzielny kontroler ze swoim biosem. Nie jest zintegrowany z chipsetem płyty głównej.

1306346[/snapback]

a jeszcze mam takie pytanie, mam problem, bo po zainstalowaniu systemu i wszystkich sterow do plyty glownej cos mi nie chca dzialac MP3 i niektore divixy, moze ktos sie spotkal z podobnym problemem i wie jak go rozwiazac, dodam, ze wszystkich kodekow probowalem i nic nie pomoglo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może te niektóre nie  są w divixie tylko Xvidzie ????

1306410[/snapback]

instalowalem wszystkie kodeki do divixow, xwidow i mkv(matroska) i nic, ale zeby mp3 nie chodzilo to dziwne dla mnie.

Asus A7N8X-E Deluxe + WI-FI (BIOS 1013)

AMD Barton 2.5@3.2(2200Mhz)

GOOD RAM 3x512 DDR400 (PC3200) Dual Channel

BUILT BY ATI Radeon 9700 Pro 325/620 (2,8ns)

Segate Barracuda 80GB SATA 8mb

DVD-R Pioneer

DVD-RW+/- DL ASUS DRW 1604P

Chieftec 360W

Cooler Thermaltake Volcano 7+,

system Windows 2000+Sp4 i wszystkia aktualne laty oraz zabezpieczenbia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze mam takie pytanie, mam problem, bo po zainstalowaniu systemu i wszystkich sterow do plyty glownej cos mi nie chca dzialac MP3 i niektore divixy, moze ktos sie spotkal z podobnym problemem i wie jak go rozwiazac, dodam, ze wszystkich kodekow probowalem i nic nie pomoglo.

To jest temat o płycie głównej a nie o kodekach!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

instalowalem wszystkie kodeki do divixow, xwidow i mkv(matroska) i nic, ale zeby mp3 nie chodzilo to dziwne dla mnie.

Asus A7N8X-E Deluxe + WI-FI (BIOS 1013)

AMD Barton 2.5@3.2(2200Mhz)

GOOD RAM 3x512 DDR400 (PC3200) Dual Channel

BUILT BY ATI Radeon 9700 Pro 325/620 (2,8ns)

Segate Barracuda 80GB SATA 8mb

DVD-R Pioneer

DVD-RW+/- DL ASUS DRW 1604P

Chieftec 360W

Cooler Thermaltake Volcano 7+,

system Windows 2000+Sp4 i wszystkia aktualne laty oraz zabezpieczenbia.

1306419[/snapback]

Nie jestem pewien ale gdzieś czytałem, że te płyty główne najkompatybilniej chodzą na widowsie xp, z innymi mogą być problemu (nie muszą). Z góry mówie że nie wiem czy to prawda!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heja mam problem z płytką asusa a7n8x deluxe. problem nie jest banalny - nie moge zainstalować XP. Przeczytajcie do końca to sami sie przekonacie ze cieżko to naprawić. zaczne od początku. wcześniej mialem już zainstalowanego XP. pewnego dnia komp zaczął się mulić i to bardzo. przy częściach jakie mam jest to troche niemożliwe (athlon 2.6, 2x 512 Mb pc3200 cl3 Ramu, zalsilacz 420W, grafa radeon 9600 XT 128M i maxtroek 160GB). zwykłe przesunięcie okna trwało około minuty. wiec pomyślałem ze zrobie formata. niestety nie dało sie - nie wiem dlaczego. poszedłem do kumpla sformatować, przychodze do siebie i chcialem wgrać winde. nie da rady. niby wszystko ok. wkładam płytke ona tam zaczyna się kręcić. potem wyskakuje to niebieskie okno instalacji, to w kórym pisze żeby wcisnąć F2 i F6 (pewnie wiecie które) nic nie wciskam - czekam, coś tam sie robi, jakieś "do debugera jądra" (standart) potem wyskakuje czarne okno (standart) z migającą poziomą białą kreseczką na czarnym tle w górnym lewym rogu monitora, no i standardowo po chwili POWINIEN nastąpić rozruch CD-ROMu i POWINNY zacząć kopiować sie pliki itd. U MNIE TA KRESECZKA NA CZARNYM TLE MIGA W NIESKOŃCZONOĆ. poprostu tyle. PODKREŚLAM: sprawdzane było wszystko i wszystko działa poprawnie!!! (oprócz tej płyty? niemożliwe!)

ale na tym nie konieć. dalem kompa do znajomego któremu udalo się zainstalować win98. przerobił pliki z NTFS na FAT32 oczywiście chodizlo jak należy. widac wszystkie pliki, można kopiować i wsio robić. ale ja chce mieć XP. co zrobić? biosa mam najnowszego, zworkami sie bawilem na dziesiątki może nawet setki kombinacji. Dalej nic. niby płyta ma zabezpieczenia ale nie umiem ich obejść. podkreślam wszystko działa. ale jak zainstalować XP? prosze o powazne porady. z góry dizeki

Edytowane przez hexamoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozycz od kogos cd-rom albo lepeij nagrywarke i podlacz ja na innej tasmie niz twardy dysk. U mnie czasem tez tak bylo ale to byla bardzo porysowanej plyty od xp :sad: poprobuj pare razy jak miga ta kreseczka to restart kompa i tak w kolko. Windows ma dziwne pomysly czasem i nie zaskakuje instalka za 1 razem. Pokombinuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heja mam problem z płytką asusa a7n8x deluxe. problem nie jest banalny...

Jeżeli porada miba nie pomoże, to:

Zapuść sobie program do testowania pamięci RAM (memtest), a jak nic nie wykarze, to twardego dysku (najlepiej HDD regenerator, to od razu bad sectory usówa, ale trwa to długo). Potem zobacz, czy procek ci się nie przegrzewa - albo najlepiej od razu :-P

Jeżeli system zaczął ci się tak mulić, to wątpię, żeby to była wina windowsa to są objawy jak coś się zepsuje - właśnie RAM, proc, dysk - najtrudniej jest sprawdzić płytę główną... Jeżeli coś kręciłeś, to odkręć z powrotem do defaultów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość LordBoski

Miałem to samo ale jeszcze na starym kompie (durek 1300). Pomogła tylko zmiana slotu pamieci!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej nic nie pomaga. windows 98 sie instaluje normalnie a XP nie rusza. dzieki za sugestie, ale jak bedziecie mieć jeszcze pomysły to piszcie. jeszcze raz podkreślam że tu chodzi o jakąś blokade której nie umiem obejść, bo dysk, kości pamięci i nagrywarka DVD są w porządku, bo zamieniałem wszystko, nawet zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...

Czytam ten topic i czytam, dotarłem do 70 strony i kupa - nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Jeżeli ktoś wie na której stronie jest, to proszę jedynie cynk, a ja nie będe zawracał głowy..

Otóż:

Mam ASUS A7N8X-E Deluxe, bios 1013 i nawet gdy sciągne ini od tej płyty do programu Motherboard Monitor 5, to za cholere nie pokazuje mi temp. z diody (pokazuje 0*C). Czy da się coś z tym fantem zrobić? Co dokładnie przestawić, aby można było wykonać odczyt?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ASUS A7N8X-E Deluxe, bios 1013 i nawet gdy sciągne ini od tej płyty do programu Motherboard Monitor 5, to za cholere nie pokazuje mi temp. z diody (pokazuje 0*C). Czy da się coś z tym fantem zrobić? Co dokładnie przestawić, aby można było wykonać odczyt?

Nic się nie da zrobić... wersja A7N8X-E Deluxe nie ma odczytu z diody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wlasnie ze ma :P

LM75 $ 48 pokazuje 0*C

LM75 $ 49 pokazuje diode proca :P

1315113[/snapback]

możesz zapodać jakiegoś screana gdzie są te opcje w mbm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wlasnie ze ma

LM75 $ 48 pokazuje 0*C

LM75 $ 49 pokazuje diode proca .

1314447[/snapback]

witam

wersja A7N8X-E Deluxe nie ma odczytu z diody procka, poczytaj sobie na innych stronach

a te Twoje $ 48 to dodatkowy czujnik temp., a $ 49 to nie wiem jeszcze

pozdrawiam

skupa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemacie. CHciałem się was spytać o jedną rzecz. A mianowicie: Mam zalmana 7000b-cu. I przy Vcore 1,75 mam jakieś 50 stopni.

(przynajmniej tak pokazuje pc probe) Czy mam ufać odczytowi z tej płyty???? :unsure: :unsure: :unsure: :unsure: :unsure: :unsure: :unsure: :unsure:

UPDATE

CZY TEMPERATURA JEST WPOŻO????????????

Edytowane przez wyszukuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I przy Vcore 1,75 mam jakieś 50 stopni.

(...)

CZY TEMPERATURA JEST WPOŻO????????????

Raczej wpożo... choć jakaś ekstra to ona nie jest.

Ja 50*C (socket) mam na @2544MHz@1.85V podczas prime95... ale za to dioda dobija do 70*C i to mnie martwi :/

Jakie macie temp. Użytkownicy Zalman'a 7000A,B Cu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość LordBoski

Witam temp jak w przypisie: 47 w stresie. Ale na vcore 1.6 !! Jesli masz mobilnego to wydaje mi sie norma. Jesli zwyklego Bartona (nie MOBILE) to dobra temp. Kumpel na Bartonie 2500@2200MHz ma 55 w idlle. Wiec nie masz sie czym martwić!!

Aha jego chłodzenie to SLK-900A z jakims Arctic'iem 8cm.

Edytowane przez LordBoski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wlasnie ze ma :P

LM75 $ 48 pokazuje 0*C

LM75 $ 49 pokazuje diode proca :P

1315113[/snapback]

Chyba jednak nie - LM75 $49 pokazuje mi ciągle 30* - stres nie stres... Az tak wydajnego chlodzenia to nie mam ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej nic nie pomaga. windows 98 sie instaluje normalnie a XP nie rusza. dzieki za sugestie, ale jak bedziecie mieć jeszcze pomysły to piszcie. jeszcze raz podkreślam że tu chodzi o jakąś blokade której nie umiem obejść, bo dysk, kości pamięci i nagrywarka DVD są w porządku, bo zamieniałem wszystko, nawet zasilacz.

1313015[/snapback]

Może to zabrzmi banalnie ale....

1. Czy masz botowalną płytkę z windą

2. Czy w biosie masz ustawione botowanie z cd

3. Spróbuj instalke na 1 kości pamięci

ps.

a tak wogóle, to to jakas bzdura że w98 chodzi a XP nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam takie pytanko. Czy któryś z was, posiadaczy kart pod nForce 2 miał kiedyś problemy z instalacją urządzeń pod USB?

Sam musiałem wywalić SP1 (działam teraz na USB 1), by mi wszystko wykrywało jak trzeba, bo wcześniej np. nie dałem rady zainstalować zwykłego klucza USB (wykrywać, to mi go wykrywało ale zamiast zainstalowac ustomatycznie sterowniki wyskakiwał mi komunikat że Xp nie może zlokalizować sterownika, a gdy sam wskazałem odpowiedni sterownik to pisało,że nie może znaleźć w tym pliczku informacji o danym urządzeniu). Problem ten występował na szczęście tylko w przypadku kilku z moich urządzeń (pad, odtwarzacz mp3, drukarka). Pomoc techniczna Asusa poleciła mi zakup karty PCI z dodatkowymi portami USB, co w ogóle nie pomogło w moim przypadku.

Jeśli mieliście kiedyś ten problem i udało się wam go rozwiązać to pomóżcie mi proszę. Będe dozgonnie wdzięczny :D

PS : moja płyta główna to A7N8X-E Deluxe, Uber bios 1013.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...