Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam prosbe. Jestem zupelnie zielonu jezeli chodzi o podkrecanie procesora. Mam plyte asus a7n8x delux rev2, athlona 1700 xp, 512 ram zasilacz chieftec 402-360 pfc i chcialbym podniesc predkosc procesora. Niestety nie wiem jak sie do tego zabrac. Czy moglby mi ktos to lopatologicznie krok po kroku wytlumaczyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Spotkalem sie z problemem na mojej plytce ze jak wlaczam jakas grę...to mam po pewnym czasie posty "system fail cpu test" - ten kobiecy glosik asusa :/

I to np. teraz gram w Age Of Empires 2 - takze niezbyt wymagajaca od grafy pamieci ani procesora. Kiedys na innej grze tez mi sie to zdarzylo. Napewno nie jest to temp bo mam w granicach 46-50* na 2500+@3200+, 1Gb RAM TwinMos (2x512), 2x80Gb SATA Seagate.

Nie wiem co to moze oznaczac, czy ktos sie z tym spotkal

Grafike mam GeForce4 MX440 64DDR 128bit agp 4x. - mam podkreconego proca przez fsb (na 400 bo 3200+) mnie sie wydaje ze karta moze nie wyrabiac...tylko dlaczego post "...cpu..."

tutaj ma ten sam problem:

http://www.hardwareanalysis.com/content/topic/41027/

http://www.hardwareanalysis.com/content/topic/18608/

Ps:mam zasialcz Codegena 400W obecnie..mialem Chieftec`a ale musialem dać tacie do kompa bo potrzebowal.

Mam podpiete 2 napedy pod IDE, 1 przez USB, skaner, czytnik kart, moze tez zasilacz nie wyrabiac..

Nie wiem...napiszcie o tym co sądzicie...

tutaj http://www.hardwareaccelerated.com/forums/...topic.php?t=584 opisują cos o kartach 1.5v czy 0.5 ktore obsluguja...nie wiem moze przez tego GF

Edytowane przez Kasprzak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie mogles tacie oddac tego shitowego codegena a sobie zostawic chiefteca. Moze masz jakies problemy ze stabilnoscia napiec :blink: Sprobuj na innym zasialczu. Czy na chieftecu tez miales ten problem? Jak nie to masz odpowiedz na swoje pytanie :wink:

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Spotkalem sie z problemem na mojej plytce ze jak wlaczam jakas grę...to mam po pewnym czasie posty "system fail cpu test" - ten kobiecy glosik asusa :/

1351173[/snapback]

ja miałem identyczny problem jak załozyłem radiatory na kartę graf. po zdjęciu radiatorów problem zniknął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem identyczny problem jak załozyłem radiatory na kartę graf. po zdjęciu radiatorów problem zniknął.

1351438[/snapback]

chiefteca mialem przez 2tygodnie i nie gralem w gry...;/

hmmm...dziwne...myslalem ze to lepiej dla grafiki jak zalozy sie radiatorki. Odprowadzanie ciepla jest wazne...moze zle przewodzily cieplo i sie grzala grafa..

Nie wiem. Cos musze wymyslic...

Napiecia nie sa najlepsze:

Dołączona grafika

Moze to byc przez zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam maly problemik bo czasami wywala mnie z gier, zmienilem tylko FSB na 200(11x200) Barton 2.5@3.2, vcore dalem 1,75, pamieci mam ustawione 8-4-4-3T nie wiem co to jest, bo sie na tym nie znam, mam 3x512 DDR PC3200 DDR 400 GOODRAM, powiedzcie co moge jeszcze zrobic, temperature mam 43-44C, po graniu 48C, napiecia wszystkie sa dobre, zasilacz mam Chieftec 360W. Jak dam na 2500+ to wszystko chodzi stabilnie, a jak tylko zmienie na 3200+ to czasami mnie z gry wywali do windowsa. Plyta ASUS A7N8X-E Deluxe+WI-Fi (BIOS 1013). Co moge zmienic zeby bylo dobrze, albo i jeszcze zlepiej?

Edytowane przez daro_ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę temat troszke podumiera... to może coś na rozgrzewkę :D

1350062[/snapback]

witam! a na jakim biosie jedziesz? daj coś więcej info!

ja walcze z fsb 240MhzMhz ale na dwóch kościach twinmosa..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam! a na jakim biosie jedziesz? daj coś więcej info!

ja walcze z fsb 240MhzMhz ale na dwóch kościach twinmosa..

Witam!

Bios 1008mod3 CPC OFF... na innych nawet nie sprawdzałem, ale z tego co wyczytałem to na tym ma się największe fsb... ale faktycznie wydajność spada ;)

Póki co max. fsb uzyskałem 250... przy 252 nie wykrywa mi dysku SATA a przy 251 przy próbie odpalenia systemu monitor gaśnie tak jakby grafa padała ;)

Procesor 1700+ DLT3C... reszta jak w podpisie... respect dla mojej kostki Kingston'a CL3.

Edytowane przez patol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam ustawione 200(11x200) Barton 2.5@3.2, vcore dalem 1,75, pamieci mam ustawione 8-4-4-3T nie wiem co to jest, bo sie na tym nie znam, mam 3x512 DDR PC3200 DDR 400 GOODRAM, temperature mam 43-44C, po graniu 48C, napiecia wszystkie sa dobre, zasilacz mam Chieftec 360W. Plyta ASUS A7N8X-E Deluxe+WI-Fi (BIOS 1013). Co moge zmienic zeby bylo jeszcze lepiej, co podkrecac?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam ustawione 200(11x200) Barton 2.5@3.2, vcore dalem 1,75, pamieci mam ustawione 8-4-4-3T nie wiem co to jest, bo sie na tym nie znam, mam 3x512 DDR PC3200 DDR 400 GOODRAM, temperature mam 43-44C, po graniu 48C, napiecia wszystkie sa dobre, zasilacz mam Chieftec 360W. Plyta ASUS A7N8X-E Deluxe+WI-Fi (BIOS 1013). Co moge zmienic zeby bylo jeszcze lepiej, co podkrecac?.

1354571[/snapback]

ustawienia pamieci na 7-3-3-2,5 lub 6-2-2-2 ustaw :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam dziwne jaja z dyskami :(

Może źle wkałdam zworki :

Mój dysk Caviar 120GB (ustawiam bez zworki nic nie wykrywa z 2 dyskiem, sam działa bez zworki ok)

Wkładam zworke w środek (na Cavairze) wykrywa go na master jest ok , odpinam 2 dysk i już się nie odpala :(:(:( Dyski stare na IDE ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luchuma: mam prosbe. czy moglbys napisac jakie ma temperatury na procku? Mamy podobna konfiguracje i nie jestem pewien czy u mnie przypadkiem nie jest za cieplo. Z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam uzywałem kiedys MSI KT4 ULTRa i przezuciłem sie na te mobo jakis rok temu. ASUS skłonił mnie swoim produktem ze wzgledu na dual lan :0 I naprawde nie załuje tego zakupu... Fakt miałem roblrm z napedami optycznymi za cholere nie dało nie na a7N8x deluxe odpalic Smażarki Aopen. Ale zamieniłem sier z kolesiem Na Lg i chodzi do dzisiejszego dnia . Ale fakt że o/c ma gorsze od ABIT-a...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luchuma: mam prosbe. czy moglbys napisac jakie ma temperatury na procku? Mamy podobna konfiguracje i nie jestem pewien czy u mnie przypadkiem nie jest za cieplo. Z gory dzieki.

1365893[/snapback]

idle 37-44*C

stres 50-52*C

karta graficzna idle do 45*C; stres do 82*C

a Ty jakie masz temp :D

Edytowane przez luchuma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idle 37-44*C

stres 50-52*C

karta graficzna idle do 45*C; stres do 82*C

a Ty jakie masz temp :D

1366570[/snapback]

No chyba niestety za cieplo...

idle 44-45

stre 49-50

ale podkresle ze to przy magistrali 166.... a mam QVC100 i Arctica 5 wiec na bank jest cos nie tak... dodatkowo mam 2 noiseblockery 80mm w obudowie :mur: ... a ten coopershim? cos Ci dal?

:mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na coppershimie temp wzrasta.. najlepsze rezultaty sie zyskuje, kiedy rdzen bezposrednio styka sie z radiatorem. Wiec ja bym proponowal u ciebie przesmarowac wszystko na nowo, a moze po prostu czujniki przekłamują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...