THEJAJO Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Robisz tak (domniemam ze stery masz na dyskietce)! Po wlozeniu plytki XP i pojawieniu sie instalatora trzeba na poczatku wcisnac bodajrze F6 ze sie chce dograc stery do innych urzadzen SCSI - wiesz o co biega! Potem instalator wgrywa jakies pliczki i pojawia sie w pewnym momencie info ze trzeba wgrac te stery! Wybierasz litere "S" (z tego co pamietam) ze chcesz dla WinXP/2003! Instalator sobie je po czesci przegra i znowu masz info - ze stery sa wgrane (czy cos w tym stylu) i wciskasz dalej! Instalator dalej sobie wgrywa jakies pliczki! NIE WYCIAGAJ DYSKIETKI - te pliczki beda potrzebne! Robisz se tam jakies partycje etc. az dochodzisz do restartu! Restartujesz i przy bootowaniu nie wciskaj nic - powinno odpalic z dysku! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyszukuj Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 (edytowane) no właśnie tylko że jest problem że on nic nie wgrywa tylko pisze ze windows uwzględni te pliki czy cos takiego A i jeszcze mam ustawione first boot device cd a nastepne scsi. czy ta płyta obsługuje sataII bo u mnie można ustawić sata1 i sata2 (w dysku zworka)???? Edytowane 21 Maja 2005 przez wyszukuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Najwazniejsza jest ta sekwencja: F6 -> S -> "wgrywanie sterow" -> ENTER -> "wgrywanie sterow" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyszukuj Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 (edytowane) a moze ja mam zla dyskietke??? Składa sie ona z: 1)readme 2)Si3112r 3)SIWinAcc 4)SiiSupp.vxd 5)Si3112r 6)Si3112r 7)txtsetup.oem 8)SilSuup a i w readme jest napisane tak Power off the system. Connect the hard drives to the SiI 3112 controller and insert the controller into a PCI slot. Power up the system. i on po tym "S" nic nie wgrywa tylko pisze ze uwzgledni cxzy jakos tak a i chyba to niema różnicy do którego slotu podpiołem sata na płycie (do lewego). i czy ta płyta ma sata 2 czy musze koniecznie ustawic 1 Edytowane 21 Maja 2005 przez wyszukuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Chwila moment! Cos mi tu nie pasuje! Jak widac ja mam SATA RAID 0 a ty nie masz RAID zatem tam w BIOSie ustaw co trzeba na SCSI a nie RAID! Dyskietka powinna zawierac wszystko co masz z CD - wejdzie bez problemu! Jak wciskasz "S" to slyszysz jak dyskietka pracuje i czy pozniej tez pracuje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyszukuj Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 (edytowane) ale przeciez cale silikon image maja 33,5mb masz gg to moze tam to obgadamy?? albo wyślesz mi swoja dyskietke mailem Edytowane 21 Maja 2005 przez wyszukuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyszukuj Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Pomóżcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 To dziwne ze XP nie bierze tych sterow! U mnie wszystko poszlo poprawnie choc mialem na poczatku problemy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZnAl Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 po pierwsze kontroler sata musi byc wlaczony jumperkiem na mobo któras wersja sterow (nie pamietam która) nie dala sie zainstalowac z dyskietki imo najlepszym sposobem jest integracja sterow sata z instalka windy potrzebne pliki: txtsetup.oem (sterownik do trybu tekstowego) si3112r.sys si3112r.inf si3112r.cat (plik podpisu cyfrowego) sillsupp.cpl (aplet panelu sterowania) siwinacc.sys si3112r.vxd (o ile dobrze wiem ten nie jest używany w XP) zajmuje to razem ponizej 300 kB najlepiej zessaj najnowsza wersje czyli 1.0.0.51 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 (edytowane) Bylbys tak dobry i zapodal linka to tych sterow w wersji 1.0.0.51 bo nigdzie nie moge znalezc a jestem ciekaw czy rozwiaze to moj maly problemik?! :D Edytowane 21 Maja 2005 przez THEJAJO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZnAl Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 kiedys tez szukalem driverów do tego 3112a ale nawet na stronce silicon image nie ma nic na jego temat stery do zessania stąd czasami trzeba odblokowac pop-up'y jest tez inna stronka silicon image ale w tej chwili mi nie dziala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THEJAJO Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 O! Swietnie! :D Jak tylko bede mial w planach restart kompa to sobie zatualizuje! Mam nadzieje ze to pomoze na moje skrobotanie dyskow! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyszukuj Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 O nareszcie działa!!!!!! Wiecie w czym leżała wina???? w mojej starej stacji dyskietek która miała dziwne kaprysy ale już jest ok :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Mam A7n8x-E dlx (bios Trat'a 1013) i następujący problem. Mam FSB stabilne 205Mhz (pamięci synchro 2-2-2-11). Wszystko więcej niż 205 powoduje, że prime wywala się. Od razu mówię, że pamięci nie wykazują błędów w memtest nawet przy 2-3-2-11 225Mhz (memtest chodził prawie 6h). Co najciekawsze SuperPi przechodzi spokojnie 32M, a prime zgłasza błąd raz po 15 minutach, raz po 45. Najdłużej bezbłędnie działał 2h (na 205Mhz chodził ponad 12h i nic). Jakieś rady? p.s. jaką macie temperaturę na NB (w spoczynku i pod obciążeniem)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 p.s. jaką macie temperaturę na NB (w spoczynku i pod obciążeniem)? 1457732[/snapback] Nie moge podac Ci dokladnej wartości, bo nie ma tam czujnika. Na moich ustawieniach jest dość cieply (zaleznie co w danym momencie robie), a na Twoich powinien byc ledwo letni. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 moj owiewa wiatrak z procka wiec nie jest tak zle ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Mam A7n8x-E dlx (bios Trat'a 1013) i następujący problem. Mam FSB stabilne 205Mhz (pamięci synchro 2-2-2-11). Wszystko więcej niż 205 powoduje, że prime wywala się. Od razu mówię, że pamięci nie wykazują błędów w memtest nawet przy 2-3-2-11 225Mhz (memtest chodził prawie 6h). Co najciekawsze SuperPi przechodzi spokojnie 32M, a prime zgłasza błąd raz po 15 minutach, raz po 45. Najdłużej bezbłędnie działał 2h (na 205Mhz chodził ponad 12h i nic). Jakieś rady? p.s. jaką macie temperaturę na NB (w spoczynku i pod obciążeniem)? 1457732[/snapback] Moje wielogodzinne doświadczenia (wprawdzie jeszcze na A7N8X Dlx) wykazały, że z powszechnie poważanych progranów służących do testowania stabilności najsurowszy jest własnie Prime. A memtest za przeproszeniem był w moich doświadczeniach do d... . Puszczał bezkarnie takie ustawienia, na których komp bez obciążenia sie wieszał na byle progsach. Proponuję abyś jednak zluzował timingi (co nie daje jednak gwarancji sukcesu) albo pogodził się, że 205 to max. 2-2-2-11 to jednak dość wyśrubowane timingi. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 No kurka.. coś jest żle. Zaczął się zawieszać. Dotknąłem radiatora na mostku północnym i był baaardzo gorący. Co jest? Zawsze był lekko ciepły, a teraz w kilka minut po włączenu kompa prawie się gotuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 (edytowane) Moje wielogodzinne doświadczenia (wprawdzie jeszcze na A7N8X Dlx) wykazały, że z powszechnie poważanych progranów służących do testowania stabilności najsurowszy jest własnie Prime. 1458469[/snapback] Mam podobne doświadczenia. Kiedy podkręcam ram, robię test memtestem (#5). Jak zaczyna wywalać błędy, to jest już zdecydowanie za dużo... Trzeba zmniejszyć o jakieś 10MHz i puścic Goldmemory... Dopiero jak GM przejdzie bezbłędnie, nie obawiam się odpalić windowsa. I pod windą testuję najpierw SuperPI 32M, a jak jest ok, to puszczam Prime'a na całą noc i dłużej (koniecznie w trybie blend)... Zdażyło się już, że dopiero prime się wysypał... No kurka.. coś jest żle. Zaczął się zawieszać. Dotknąłem radiatora na mostku północnym i był baaardzo gorący. Co jest? Zawsze był lekko ciepły, a teraz w kilka minut po włączenu kompa prawie się gotuje.Spróbuj zmierzyć napięcie na mostach (opisane przy okazji VDD Southbridge mod). Powinno być ok. 1.6V... Wygląda, że coś się skrzaczyło i masz za duże napięcie na mostkach... U mnie, mimo VModa, radiator też jest ledwo ciepły. Edytowane 23 Maja 2005 przez grogi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 @grogi duzo dal ci vmod? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Szczerze mówiąc, to nie wiem ile mi dał... Wcześniej płyta nie chciała działać 210 MHz (na b. wielu różnych pamięciach), teraz 236 MHz jest rock stable (od miesiąca tak jade, brak zwisu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 No kurka.. coś jest żle. Zaczął się zawieszać. Dotknąłem radiatora na mostku północnym i był baaardzo gorący. Co jest? Zawsze był lekko ciepły, a teraz w kilka minut po włączenu kompa prawie się gotuje. 1459771[/snapback] weź pod uwagę, że się zrobiło piekło, ja dzisiaj ustawiłem 236x11 i mostki na defaultoym napięciu, ramki na 3,15v i tak się mocno grzeją pod obciążeniem... może jak zapakuję do obudowy to się wentylacja trochę poprawi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 weź pod uwagę, że się zrobiło piekło, ja dzisiaj ustawiłem 236x11 i mostki na defaultoym napięciu, ramki na 3,15v i tak się mocno grzeją pod obciążeniem... może jak zapakuję do obudowy to się wentylacja trochę poprawi 1460206[/snapback] Chyba miałeś rację. Zamknąłem obudowę (jest bardzo dobrze wentylowana) i od razu wszystko wróciło do normy. Rookie mistake :) Widać przy takiej pogodzie otwarta obudowa to błąd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Chyba miałeś rację. Zamknąłem obudowę (jest bardzo dobrze wentylowana) i od razu wszystko wróciło do normy. Rookie mistake :) Widać przy takiej pogodzie otwarta obudowa to błąd. 1460554[/snapback] ja muszę dokończyć mojego moda bo to już zdecydowanie za długo trwa... podejrzewam, że nawet na wc temp spadną bo przy podlodze jest chłodniej niż na parapecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Mam takie mobo (A7N8X-X REV 2.0) i powiem że jest git... Większość rzeczy z tego poradnika wiedziałem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Mam takie mobo (A7N8X-X REV 2.0) i powiem że jest git... Większość rzeczy z tego poradnika wiedziałem... 1463700[/snapback] [OT] Taką mobo. Toz to rodzaj zenski. TA plyta glowna (z ang. motherboard). Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luchuma Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 [OT] Taką mobo. Toz to rodzaj zenski. TA plyta glowna (z ang. motherboard). Pozdrawiam 1463748[/snapback] IT is motherboard nie he nie she Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Ale w odniesieniu do jezyka polskiego przeciez........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Teraz mam mały problem. Flashowałem Bios i zasilanie mi padło... Po ponownym włączeniu kompa wyświetla sie coś takiego: Award BootBlock Bios ROM Checksum Error Detecting floppy A drive media... [czy jakoś tak] I teraz pytanie: Co musi być na tej dyskietce? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Teraz mam mały problem. Flashowałem Bios i zasilanie mi padło... Po ponownym włączeniu kompa wyświetla sie coś takiego: Award BootBlock Bios ROM Checksum Error Detecting floppy A drive media... [czy jakoś tak] I teraz pytanie: Co musi być na tej dyskietce? 1464607[/snapback] sam plik z biosem powinien wystarczyć bo asus ma wbudowany awdflash :) w sumie dobrze wiedziec co się stanie jak zasilanie padnie chociaż się nie martwię bo mam ups'a :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...