Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

hmm moze jak bym przelaczyl zworke na plycie na FSB 200 bez ustawiania w biosie to by poszedl jak myslicie?? juz nie wiem co mam robic. Pamieci sa dobre i na bank chodza na 200 mhz, zasilacz to Modecom 350W takze powinien ciagnac, podejrzewam ze cos sie stalo z prockiem no ale nie mam pewnosci ze jak bym zmienil na mobilnego to by bylo inaczej.

Spróbuj na pożyczonym lub zastrzeż możliwość zwrotu, nic mądrzejszego nie wymyślisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM!!

Mam do was pytanie: Mam Płyte Asus A7N8X-E Deluxe i zasilacz Huntkey HK300-XP. Mam otwarta obudowe i jak ruszałem przewodami zasilającymi płyte to trzeszczało mi w głośnikach i miałem restart:( Postanowiłem to sprawdzić i po odłączeniu zasilania płyty(odpięciu białej podłużnej kostki -dla ścisłośći:) okazało się że 4 piny(dokładniej ich palstikowa ubudowa na złączu zasilacza) są dośc mocno przypalone-poprostu czarne!!! Co więcej podczas pracy ww przewody(gniazdo) są gorące!! Mam procka AMD 3000+ wcześniej miałek go kręconego na 2400MHz(12x200) na napięciu 1.7V -temperatura stres ok.48stopni jeśli to ma jakieś znaczenie. Teraz powróciłem do ustawień domyślnych 2000MHz(10x200) i przedody są dalej bardzo gorące!!

Macie może jakiekolwiek sugestie na temat tego czym może to być spowodowane???Wiem że ta płyta nie ma dodatkowej lini zasilającej procesor czy to może dlatego??Ale czemu po wróceniu do ustawień domyślnych jest to samo???

Pozdrawiam

Ja mialem tak samo na tej plycie (bez E)..widac to bylo najpierw po spadku napiec w Probie 5v spadlo do 4,5 as potem zaczely sie restary co jakis czas ,pozniej musialem odkrecic procka. tak samo jak u ciebie przegrzał (upalił sie całkowice plastyk) sie styk potem kolejne .... u mnie to byly czerwone kable 5v.

POdczyscilem troche styki, posciskałem bylepiej czymaly sie pinow na plycie i wszystko wrobilo do normy tzn 5v znowu 4,92 a proc moglem nadal krecic..../

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie zastanawiam się czy powinienem zacząć się martwić, "problemy z napięciami". Otóż jak uruchomię NFS:MW z frapsem oraz Photoshopa CS2, to napięcia na linii +5V spadają z 5,026 do 4,999! Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie zastanawiam się czy powinienem zacząć się martwić, "problemy z napięciami". Otóż jak uruchomię NFS:MW z frapsem oraz Photoshopa CS2, to napięcia na linii +5V spadają z 5,026 do 4,999! Co o tym sądzicie?

Nie ma sie co przejmowac, napiecia w granicach normy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szukam jakis zmodowanych biosów do A7n8x-xe rev1.xx. Slyszalem o biosach ubera ale jakos nie moge namierzyc.Czy moge wgrac bios od a7n8x-x lub deluxe?.bede wdzieczny za jakies linki

Ja bym nie ryzykowal z tym biosem -to są dwa rozne "chipsety" -poza tym na moj gust do tej plyty A7n8x-xe nie ma modowanych biosów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem linia +5V jest torszke skopana -ale czesto jest to kwestia podkręconego procka. Sądze ze wymiana zasilki tu nic nie da . Mod karmiący proca z lini 12 V moze byc dobrym rozwiązaniem;-) Edytowane przez Lord..M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie nie przejmował w ogóle!!! Przeciez to spadek na poziomie 0,027V!!

Ja bym sie nie przejmowal jezeli spadek by byl nawet o 0,1V - 0,2V..

Zresztą, te napięcia to są z Programu czy z miernika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie ryzykowal z tym biosem -to są dwa rozne "chipsety" -poza tym na moj gust do tej plyty A7n8x-xe nie ma modowanych biosów.

Dzięki za odpowiedż.Tak myślałem, że nie ma modowanych biosów do tej płytki.Zostaje tylko podrutowanie procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie nie przejmował w ogóle!!! Przeciez to spadek na poziomie 0,027V!!

Ja bym sie nie przejmowal jezeli spadek by byl nawet o 0,1V - 0,2V..

Zresztą, te napięcia to są z Programu czy z miernika?

Popieram przedmówcę!

Ja mam znacznie gorsze wyniki, a komp jest stabilny jak skała.

Moim zdaniem wyniki, które podaje Corso są rewelacyjnie dobre.

Chyba nikt nie wierzy, że na poszczegółnych liniach napięcia bedzie miał równo 12,00 V, 5,00 V i 3,3 V ?? :D

Wszystkie podzespoły na płycie mają pewien zakres tolerancji w tym względzie i nie nalezy się martwic na zapas :)

Do +/- 10 % można się nie przejmować, chyba, że wahaniom napięcia towarzyszą dodatkowe objawy tj. n.p. zwiechy bluescreen'y i inne takie atrakcje.

Inna sprawa, że żeby uzyskać prawdziwe odczyty to trzeba je robić miernikiem bo progsy przekłamują.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli się wgłębiliśmy:) to podam u mnie wartości (STABILNY komp JAK skała)

12V - 12,1 - 12,4

5V - 4,7 - 5,1

3,3 - 3,3 - 3,35

To tyle..

Croso nie masz co się bać czy wnikać.. po prostu jest u ciebie idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli się wgłębiliśmy:) to podam u mnie wartości (STABILNY komp JAK skała)

12V - 12,1 - 12,4

5V - 4,7 - 5,1

3,3 - 3,3 - 3,35

To tyle..

Croso nie masz co się bać czy wnikać.. po prostu jest u ciebie idealnie.

Witam. A co powiecie na takie odczyty

12v: 11,491 -11,731

5v: 5,053 - 5.08

3,3v: 3,424

Nie podoba mi się to 12V.Zasilacz ti Chieftec 400W(nie pamiętam dokładnych oznaczeń)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. A co powiecie na takie odczyty

12v: 11,491 -11,731

5v: 5,053 - 5.08

3,3v: 3,424

Nie podoba mi się to 12V.Zasilacz ti Chieftec 400W(nie pamiętam dokładnych oznaczeń)

No tu już tak idealnie nie jest.

Ale przypominam, że tolerancja zakładana przez producenta naszej mobo to +/- 10 %, więc teoretycznie i 10,8 V mieści się w granicach normy.

Czy towarzyszą tym spadkom jakieś dodatkowe efekty specjalne??

Można oczywiście zastanawiać się nad wymianą zasilacza, podobno Chiefy ostatnich generacji to już nie to co 360 tki i 420 tki z czasów, kiedy ja kupowałem (2003)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie nic się nie dzieje.Wszystko chodzi stabilnie.

No to na razie możesz spać spokojnie.

Jeżeli w trakcie dużego obciążenia będziesz mial samoistne resety lub bluescreen'y pierwszym podejrzanym będzie zasilacz.

Podobnie gdyby zachciało Ci się nowego podzespołu i jego zamontowanie dało ww. efekty.

Samo trochę niższe niż nominalne napięcie nie jest groźne, dopóki tolreują to pozostałe podzespoły i nie odmawiają współpracy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko. Który bios pozwala na doładowanie najwyższego napięcia prockowi? Mój pozwala tylko 1.850V Szukałem jakby co i nie mogłem znaleźć...

Wystarczy przeczytać 1 strone tego wątku -takie pytania mijają sie z celem.

Bez obrazy -ale ten wątek dobija do 190 strony a pytania tego typu nic nie wnoszą !

Pozdrawiam

ps. -Widze ze masz Ubera bios -u mnie o wiele lepiej sprawdza sie Trats Bios -wyzsze fsb i to o jakies 20 Mhz :-)

Edytowane przez Lord..M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym?Jesli chodzi o jakieś [ciach!]ły np: karta siecowa 100mb czy inne to mi nie zależy.

Witam.Raczej nie polecał bym tej płyty jeśli chodzi o podkręcanie.Nie ma w niej możliwości zmiany napięć,

ani na pamięciach,procku,ani na AGP.Można tylko zmieniać FSB,ale u mnie na sempronie 2800 udało się podnieść tylko do 186 dalej już nie jest stabilnie , albo wogóle nie startuje komp.Na standartowych ustawieniach

jest bardzo stabilna,dawno nie widziałem zwiechy systemu co na wcześniejszym ECS było częstym zjawiskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...

Mam plytke Asus a7v333 (rev 1.4). Kupilem sobie Athlon XP 2800+(266 MHZ FSB)(Model 10)(Barton) AXMA2800FKT4C jest to niby wersja Mobile. Na starej plycie lipa bo mi go nie obsluguje (chocdzi ale jako 2200+).Mam zamiar zakupic A7N8-E DELUXE w zwiazku z tym mam kilka pytan a mianowicie:

Czy ta plytka nadaje sie do takiego dziwaka? (nominal to 16 x 133mhz)

Mam dwie kosci ramu 512(333) oraz 256(333) - inwestowac dalej w pc 2700 (male koszta ) czy kupic jakis inny.?

Czy mial ktos wczesniej do czynienia z tego typu procami..jak sie kreca(w teorii dobrze) i czy sa ok?

Z gory dzieki za pomoc..

EDIT.. Jak nowy ram to jaki..tzn..moze ktos moglby wskazac mi konkretny model (np. allegro). wiem , ze plyta jest kaprysna wiec wole nie ryzykowac.. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80345973 moze takie ?

Jakie sa lepsze cl 2 czy cl 2,5?

Edytowane przez SirBagin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...

Mam plytke Asus a7v333 (rev 1.4). Kupilem sobie Athlon XP 2800+(266 MHZ FSB)(Model 10)(Barton) AXMA2800FKT4C jest to niby wersja Mobile. Na starej plycie lipa bo mi go nie obsluguje (chocdzi ale jako 2200+).Mam zamiar zakupic A7N8-E DELUXE w zwiazku z tym mam kilka pytan a mianowicie:

Czy ta plytka nadaje sie do takiego dziwaka? (nominal to 16 x 133mhz)

Mam dwie kosci ramu 512(333) oraz 256(333) - inwestowac dalej w pc 2700 (male koszta ) czy kupic jakis inny.?

Czy mial ktos wczesniej do czynienia z tego typu procami..jak sie kreca(w teorii dobrze) i czy sa ok?

Z gory dzieki za pomoc..

Krecilem na tym co mam w opisie mobila 2800+. Nie bylo zadnych problemow no moze poza tym ze plyta nie obsluguje mnoznikow powyzej 12,5 (moja nie mogla). Z tego co pamietam to poszedl na 2500MHz (12,5*200 Twinmosy) napiecie cos kolo 1,75V Max jaki osiagnolem to bylo 11,5*220 1,8V.

Jak chcesz krecic to lepiej zmien pamieci na jakies dobre co najmniej pc3200 bo na tych co masz to za duzo nie osiagniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...