Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz wyjeżdzam z roboty na filię firmy, bo padło im łącze i muszę je reanimować :D . Jak będę wracał ok. 15 to podjadę osobiście do Ideału powalczyć w sprawie. Kufa, pogadam z Piotrkiem Muszyńskim, bo to on przeprowadza tam tego typu manianki. Acha, dla ciekawych oni biorą płyty z Wrocławia.

Sh4dow, ty też nie załamuj rąk, coś się wymyśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz wyjeżdzam z roboty na filię firmy, bo padło im łącze i muszę je reanimować :D . Jak będę wracał ok. 15 to podjadę osobiście do Ideału powalczyć w sprawie. Kufa, pogadam z Piotrkiem Muszyńskim, bo to on przeprowadza tam tego typu manianki. Acha, dla ciekawych oni biorą płyty z Wrocławia. 

Sh4dow, ty też nie załamuj rąk, coś się wymyśli.

Nie załamuje, jakoś przeżyje :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge sie mylic, ale czy przypadkiem wersja z -X to nie jest ta uproszczona, w ktorej zrezygnowano m.in. z kontrolera dual channel??

jak tak bedzie to troche się wkurze (szczęście w nieszcześciu że nie mój komp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A7N8X-X ma dual tylko trzeba upgrade BIOSu zrobić :) i samo będzie na starcie pokazywać duala. Pozdro!!

Nie ma. Wresja -X jest zbudowana o wersje nForce 2 400, która to nie posiada dwukanałowego (128bit) kontrolera pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A7N8X-X ma dual tylko trzeba upgrade BIOSu zrobić :) i samo będzie na starcie pokazywać duala. Pozdro!!

Mam najnowszy bios. Ale już się pogodziłem z tym że jest tak jak napisał Sh4d0W. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam najnowszy bios. Ale już się pogodziłem z tym że jest tak jak napisał Sh4d0W. :cry:

A nie możesz jej wymienić na wersję bez -X ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sh4d0W - Teoretycznie mogę ale gość który kupował tę płyte brał całego kompa i miał do wydania 3000 zł a wydał po mojej namowie 3300 zł tak więc nie zgodzi się na kolejną dopłatę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sh4d0W - Teoretycznie mogę ale gość który kupował tę płyte brał całego kompa i miał do wydania 3000 zł a wydał po mojej namowie 3300 zł tak więc nie zgodzi się na kolejną dopłatę.

No chyba, że tak. Ale według sirius'a to wydatek 37 zł ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki problem z asusem kolegi, po wlozeniu kosci twinmos 2x256 333, komp jest nie stabilny zawiesza sie a podczas instalacji windy xp wyskakuja ekrany 'stop' itp, jednak gdy pamieci ustawi sie na 266 wszystko jest ok. Servisant w sklepie powiedzial ze to wina asusa ze nie wspolpracuje ze wszystkimi pamieciami i takie tam bzdury, nie bardzo w to wieze bo wsadzilem swoje elixiry i chodzilo dobrze. Poradzcie cos bo kolo chce juz kupowac jakies 400 za worek kasy... moze to i ma sens...

Dodam ze bios nowy i czy jest dual czy single jest to samo, procek Athlon 2600 (333)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnowszy cytat z Twojepc.pl:

"nVidia rozesłała do niektórych zachodnich serwisów hardware'owych tajemnicze logo. Nie wiadomo dokładnie co oznacza Speed n, jednak w Sieci pojawiają się pogłoski na temat nowego pakietu oprogramowania dla chipsetów z rodziny nForce. Oprócz nowych sterowników, ma się pojawić także nowy panel kontrolny dla dźwięku i być może narzędzie dla overclockerów. Pakiet w wersji 2.45 powinien być dostępny w tym tygodniu."

No wreszcie :!: Szkoda że jutro wyjezdzam, ale może do piątku nie zrobią tego :-D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanko z innej beczki...

na SS mozna zmieniac barwe glosu w czasie rzeczywistym? Chodzi mi o efekt z SB1024 Male-FEmale i nazad...(a nie o żadne tam miasta, rury i łazienki)

i jak to ustawic, ?mozna dogrywac efekty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki chłopaki, że piszę dopiero teraz, ale net mam tylko jak jestem w robocie czyli od 8 do 16, więc nie mogłem odpisać ( założenie w chacie mi się nie opłaca, skoro w pracy mam dla siebie 1 Mb/s).

Ale do rzeczy. Byłem w Ideale i...niewiele załatwiłem. Stwierdzili, że jeszcze byłoby to możliwe gdyby płyta była kupowana w Herculesie, bo tam mają też układy, ale Lucky Star odpada, nie mają z nimi umów. No to ja,że może coś zrobią dla stałego klienta. Oni na to,że mi nieba uchylą, ale tego jednak zrobic nie mogą, bo po prostu musieliby kupić ode mnie tą płytę i sprzedać nową, a na używane nie mają teraz klientów. Może w przyszłym tygodniu..

A co do A7N8X-X: ta płyta po prostu nie ma duala i mieć nie będzie bo to jak zauażyli szacowni koledzy nforce2 400 bez Ultra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu Thx za starania. Ale tak sobie mysle ,ze chyba nie warto ,zreszta moja rev 1.04 mi na razie starczy ,bo i tak nie mam pamieci ,zeby ustawiac FSB powyzej 200. Ale jesli cos by sie pojawilo jestem otwarty na propozycje. Aha a pytales ,ile musialbym doplacic w przypadku ,kiedy oni musieliby ja ode mnie odkupic??

BTW to te stery wychodza dzisiaj i prawdopodobnie razem z nowym Audio Control Panelem. Stery do linuxa juz wyszly dzisiaj ,czekamy na te windowsowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karas, jeśli będziesz miał do wyboru egzemplarz płyty to weź ten z kością biosu oznaczoną jako c18d1005. Te egzemplarze są jeszcze świeże produkcją i o wiele lepiej trzymają kontrolę nad napięciami. W ciągu dwóch dni miałem dwa modele: z biosami firmowymi 1003 i własnie 1005. I różnica jest spora. Jako,że bios 1005 wyszedł w końcu maja to płytki pewnie są z początku czerwca. Asus wziął sobie chyba do serca wołania użytkowników o lepsze stabilizatory.

Panowie powiedzcie jakie macie rev NB bo ja chyba mam jakiś stary bardzo :G34593.1 0312A1 i coś mi się wydaje że ten stepping A1 to jeden z pierwszych (ale mogę się mylić) :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no wyszly juz nowe sterki i po instalacji nawet wynik poszedl do gory http://service.futuremark.com/compare?2k1=6820042

Pietrek. Ten Steping A1 to jest nowy steping ,bo masz przeciez rev 2 czyli chip Ultra400 :D Nie ma co sie martwic.

Aha takie pytanie potrzebuje procka ,ktory idzie na 2,2GHz przy max 1.65V z DLT 1700+ ,ma ktos moze dojscie do jakiegos :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ftp://download.nvidia.com/Windows/nForce/2.45/

Sciagnalem zaraz jak wyszly ,wiec szybko poszlo. Nie wiem jak bedzie teraz. Tylko sciagnij wersje international ,bo na moim WinXp ENG z polskimi ustawieniami regionalnymi Audio Control Panel wywalal bledy jak zainstalowalem stery jedynie english.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm jakoś u mnie nie widze różnicy z tymi nowymi sterkami - szkoda spodziewałem się czegoś więcej :(

P.S. post skasowałem bo był głupi :) :)

Jedyne z czego jestem dzisiaj zadowolony to to że przesmarowałem procek zwykłą srebrną pastą i temp spadła o 5 stopni :) Polecam !!

Ściągnąłem również radiatorek z NB a tam <span style="color:red;">[ciach!]</span>o jakieś - guma - i odniosłem wrażenie że w ogóle nie przylegała do tego chipa (tylko na jednym brzegu troszeczkę trzymało - pozostawiło ślady) hmm panowie z ASUSa niezbyt się postarali o to ale... z takim zespołem z wszytkim się poradzi. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...