Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopaki nie gniewajcie sie ale mam kilka pytań. Może już były ale nie wydzierżę czytać od nowa wszystkich 20 stron postów. Oto pytania:

1. Standardowo mam Vcore 1,6 V (Athlon XP 2000+) co daje lub czym grozi jego podniesienie??

2. Udalo mi się ustawic mnożnik na 12,5 X 166, a na liscie mam również wyższe od 13 do 17 (BIOS C 1006 dla rev. 2.0) ale ich włączenie np. 13 dało mi efekt w postaci 5 X 166 (ZONK).

3. Próbowałem FSB 200, które nasza płyta przecież oficjalnie obsługuje, ale u mnie nie wstaje nawet na 10 X 200, w czym może tkwić problem?? Czy może obciążenie zasilacza jest za duże??

4. Co daje ustawianie FSB w wartościach pośrednich, czy wtedy RAMy (mam DDR 333) chodzą asynchronicznie z szyną?? podobno ustawienia synchroniczne są wydajniejsze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tobie sie nie chce szukac a komus chce sie odpowiadac... ale niech Ci bedzie:

1. Im wyzsze napiecie tym wieksze prawdopodobienstwo trwalego uszkodzenia CPU:) Jednak rowniez jest to gwarancja stabilnosci przy o/c

2. Mnoznik w twoim cpu jest zablokowany powyzej 12,5 (mozna to jeenak zmienic (szukaj)

3. fsb 200 na niektorych plytach jest problematyczne, sprawa jest troche zagmatwana najlepiej mimo wszystko przegladnij posty. Naiasem mowiac wydaje mi sie ze Twoj procek niekoniecznie musi chodzic na 10x200 (to wcale nie jest malo) zwlaszcza jezeli nie podniesiesz vc:) ale czym to grozi juz wiesz:) Duperele w rodzju zabezpieczenie przeciw przegrzaniu oczywiscie mozesz testowac: wszyscy bedziemy Ci wdzieczni jezeli zdasz relacje, A! bym zapomnial im wieksze vc tym wiecej ciepla zadbaj wiec o dobre chlodzenie, jezeli jednak chcesz wyprobowac w/w zabezpieczenia to olej ten temat.

4. komp pracuje najwydajniej przy synchronicznym ustawieniu. zawsze. albo prawie zawsze:)

Troche sie rozpisalem ale co mi tam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tobie sie nie chce szukac a komus chce sie odpowiadac... ale niech Ci bedzie:

1. Im wyzsze napiecie tym wieksze prawdopodobienstwo trwalego uszkodzenia CPU:) Jednak rowniez jest to gwarancja stabilnosci przy o/c

2. Mnoznik w twoim cpu jest zablokowany powyzej 12,5 (mozna to jeenak zmienic (szukaj)

3. fsb 200 na niektorych plytach jest problematyczne, sprawa jest troche zagmatwana najlepiej mimo wszystko przegladnij posty. Naiasem mowiac wydaje mi sie ze Twoj procek niekoniecznie musi chodzic na 10x200 (to wcale nie jest malo) zwlaszcza jezeli nie podniesiesz vc:) ale czym to grozi juz wiesz:) <font color="#FF0000">[ciach!]</font> w rodzju zabezpieczenie przeciw przegrzaniu oczywiscie mozesz testowac: wszyscy bedziemy Ci wdzieczni jezeli zdasz relacje, A! bym zapomnial im wieksze vc tym wiecej ciepla zadbaj wiec o dobre chlodzenie, jezeli jednak chcesz wyprobowac w/w zabezpieczenia to olej ten temat.

Dzięki NPA, że jednak Ci się chciało :)

Pozdrawiam wszystkich

4. komp pracuje najwydajniej przy synchronicznym ustawieniu. zawsze. albo prawie zawsze:)

Troche sie rozpisalem ale co mi tam...

Dziekuję, że jednak chciało Ci się na moje pytania odpowiedzieć

Kilka wniosków i knsekwencji Twoich odpowiedzi:

1. Podniosłem vc w biosie do 1,7 V (ASUS Probe pokazuje 1,728) do ilu V jest to w miarę bezpieczne??

2. Pisaleś, że 10*200 to niemało, mam obecnie 12,5 X 166 co w sumie daje nawet więcej. Czy jest sens kombinować z ... X 200, jeśli teraz szyna chodzi synchronicznie z pamięciami (mam 2 X 256 DDR 333)

3. Temp proca po podniesieniu z 1,6 do 1,7 wzrosła do 52 C, czy to nie jest za dużo do stabilnej pracy?? A żeby nie było wątpliwości bez żadnego OC wynosiła ona 46 C no i zamiast 2100 było 1600 na wentylatorze.

4. O odblokowywaniu mnożnika czytałem i owszem ale wszystkie te metody wymagały fizycznej ingerencji w procesor (dryt mod itp), rozumiem, że z poziomu Biosu możliwości się skończyły??

5. nie wiem czy słusznie ale na razie bardziej obawiam się nie uruchomienia procedur antyprzegrzaniowych, a raczej wykończenia 300W CODEshita (chce go zmienić na CHiefteca 420 W Dual Fan i to jest chyba dobry pomysł??)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Podniosłem vc w biosie do 1,7 V (ASUS Probe pokazuje 1,728) do ilu V jest to w miarę bezpieczne??

2. Pisaleś, że 10*200 to niemało, mam obecnie 12,5 X 166 co w sumie daje nawet więcej. Czy jest sens kombinować z ... X 200, jeśli teraz szyna chodzi synchronicznie z pamięciami (mam 2 X 256 DDR 333)

3. Temp proca po podniesieniu z 1,6 do 1,7 wzrosła do 52 C, czy to nie jest za dużo do stabilnej pracy?? A żeby nie było wątpliwości bez żadnego OC wynosiła ona 46 C no i zamiast 2100 było 1600 na wentylatorze.

4. O odblokowywaniu mnożnika czytałem i owszem ale wszystkie te metody wymagały fizycznej ingerencji w procesor (dryt mod itp), rozumiem, że z poziomu Biosu możliwości się skończyły??

5. nie wiem czy słusznie ale na razie bardziej obawiam się nie uruchomienia procedur antyprzegrzaniowych, a raczej wykończenia 300W CODEshita (chce go zmienić na CHiefteca 420 W Dual Fan i to jest chyba dobry pomysł??)

Ad1. Pzy dobrym chłodzeniu możesz podnośić do max tego co fabryka obecnie dała więc 1.85V, ja podnosiłem do 1,8V i nic się nie stało.

Ad2. Być może powodem tego iż nie chciał ci procek ruszyć 10 x 200 są pamięci które już nie wyrabiały przy taktowaniu 200MHz.

Ad3. 52 st to nie jest jeszcze strasznie wysoka temp. więc nie ma się czego obawiać.

Ad4. Taki trik niestety na większości płyt się nie uda gdyż posiadają 4 biotwy mnożnik. Isteniją płyty z 5 biotwym mnożnikiem (Np. KD7 i bodajże NF7-(S) od ABIT'a) na których można ustawić wyższy mnożnik aniżeli 12,5.

Ad5. Bardzo dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1. Pzy dobrym chłodzeniu możesz podnośić do max tego co fabryka obecnie dała więc 1.85V, ja podnosiłem do 1,8V i nic się nie stało.

Ad2. Być może powodem tego iż nie chciał ci procek ruszyć 10 x 200 są pamięci które już nie wyrabiały przy taktowaniu 200MHz.

Ad3. 52 st to nie jest jeszcze strasznie wysoka temp. więc nie ma się czego obawiać.

Ad4. Taki trik niestety na większości płyt się nie uda gdyż posiadają 4 biotwy mnożnik. Isteniją płyty z 5 biotwym mnożnikiem (Np. KD7 i bodajże NF7-(S) od ABIT'a) na których można ustawić wyższy mnożnik aniżeli 12,5.

Ad5. Bardzo dobry.

Dzięki Sh4dow!

DO Ad.2 Myślisz, że jakby wsadzić pamiatki DDR 400 to jest szansa na rozruch?? A co sądzisz o próbowaniu niesynchronicznych taktowań np. 174 X 12, 5 lub wyższe?? (oczywiście na dotychczasowych pamiatkach)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj uruchomić kompa na 11x200 bo mi poszło mimo ze na 10x200 nie chciane a napięcie ustawiłem na 1.850v po malej przerubce napiecia na procu na 1,950vto komp poszedl na 11,5 czyli prwdziwa czestotliwost to 2300 w wedlug amd to 2900+(jest stabilny 2 dzien nan stop :) )

Sposób na napięcie ponad 1,850v

Napięcie zwiększyłem na, procu aby płyta myślała ze originalinie jest 1,800v (zamalowałem 2 ścieżkę na mostku L11 lakierem grafitowym tak proc nominalnie ma 1,8v ) wtedy płyta dała mi regulacje do 2v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj uruchomić kompa na 11x200 bo mi poszło mimo ze na 10x200 nie chciane a napięcie ustawiłem na 1.850v po malej przerubce napiecia na procu na 1,950vto komp poszedl na 11,5 czyli prwdziwa czestotliwost to 2300 w wedlug amd to 2900+(jest stabilny 2 dzien nan stop :) )

Sposób na napięcie ponad 1,850v

Napięcie zwiększyłem na, procu aby płyta myślała ze originalinie jest 1,800v (zamalowałem 2 ścieżkę na mostku L11 lakierem grafitowym tak proc nominalnie ma 1,8v ) wtedy płyta dała mi regulacje do 2v

Cześć Danielu!

Czy to 11X200 poszło na 1,85 V czy dopiero po przeróbkach??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku stabilność uzyskuje dopiero przy 1,9v (11x200)przy 1,85v komp się odpala, ale po jakimś czasie się repetuje raz krócej raz dłużej, przy 1,95chodzi w 100% stabilnie(11,5x200).

na 3000+ nie udało mi się kompa odpalic stabilnie nawet przy napięciu 2v

Testowane na płycie a7n8x-x 1800+@2900 (Axda1800dut3c jiuhb0311tpmw) 768ram (512+256) twinbox 333.zasilacz 350w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma :cry: A tak na marginesie w czym jest lepszy BIOS UBERa od zwykłego. Jeśli są jakieś przekonywujące argumenty za nim to może i ja bym spróbował??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma  :cry: A tak na marginesie w czym jest lepszy BIOS UBERa od zwykłego. Jeśli są jakieś przekonywujące argumenty za nim to może i ja bym spróbował??

Pozdrawiam

1. Odblokowane zaawansowane opcje m.in konfiguracja kanalmi ATA

2. dodatkowa wartosc voltazu dla pamieci 2.9V

3. mozliwosc regulacji VDD

Tyle w tej chwili pamiętam ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku stabilność uzyskuje dopiero przy 1,9v (11x200)przy 1,85v komp się odpala, ale po jakimś czasie się repetuje  raz krócej raz dłużej, przy 1,95chodzi w 100% stabilnie(11,5x200).

Testowane na płycie a7n8x-x 1800+@2900 (Axda1800dut3c jiuhb0311tpmw) 768ram (512+256) twinbox 333.zasilacz 350w

Czesc!

Danielu jakiej marki masz ten 350 W zasilacz. I generalnie czy lepsza zasiłka może dać lepszy efekt i wystartować np. 11 * 200 przy napięciu 1,85 a potem stabilnie pracować?? Czy ktoś z posiadaczy naszej ulubionej MOBO próbował tego wariantu na lepszym zasilaczu np. Chieftecu??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc!  

Danielu jakiej marki masz ten 350 W zasilacz. I generalnie czy lepsza zasiłka może dać lepszy efekt i wystartować np. 11 * 200 przy napięciu 1,85 a potem stabilnie pracować?? Czy ktoś z posiadaczy naszej ulubionej MOBO próbował tego wariantu na lepszym zasilaczu np. Chieftecu??

Pozdrawiam

Czy na lepszym zasilaczu pójdzie to nie wiem. Mój zasilacz jest z obudowy za 155zl jakiś bez markowy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytajac o Waszych dokonaniach postanowilem zaraz po osiagnieciu wzglednej stabilnosci troche procka Barton 2500+ pomasowac. Niestety uzyskalem takie wyniki:

12,5x166 - nie wstaje

12x166 - tylko BIOS

11,5 x166 - dziala ale sie po pewnym czasie sie przewraca

10x200 - nie wstaje

to wszystko przy dosc wolnej pamieci ( PC 2100) ustawionej na auto co daje 133.

Pytanie czy tak slabo wychodzi ze wzgledu na egzemplarz procesora czy tez moze tu pomoc szybsza pamiec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@stefangołąb

1. Jakie napięcia (wysokość i stabilność)?

2. Jaka temperatura proca i chipsetu? Przesmarowałeś NB? Tylko nie podawaj temperatury systemu z czujnika koło tego czarnego bzyczka na dole płyty, to nie jest temperatura chipsetu.

3. Sprawdzałeś 11x200?

4. Spowolnij jeszcze pamięć, żeby mieć pewność, że to nie ona jest problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku stabilność uzyskuje dopiero przy 1,9v (11x200)przy 1,85v komp się odpala, ale po jakimś czasie się repetuje  raz krócej raz dłużej, przy 1,95chodzi w 100% stabilnie(11,5x200).

Zgodnie z Twoją radą podniosłem VC na max co fabryka daje czyli 1,85V dalem 11 X 200 i .............. wstał i chodzi, wlasnie teraz z tych ustawień korzystam, wprawdzie dopiero od godziny ale na razie jest OK. Niestety benchmarki (PC MARK 2002, AIDA 32, 3DMARK 2001SE i 3DMARK 03) bez zmian lub nawet gorzej :cry: pomimo,że jest 2187 zamiast 2067 Mhz. Nie wiem czy winna temu jest asynchroniczna praca RAMu (mam 2 X 256 DDR 333) czy cóś innego?? niestety jednoczesnie pogorszyły się wskazania napięć (+ 5V daje już tylko ok 4,75V) i dalsze 4 C wzrosła temp procka, mam 56 C, czy to już nie przesada??. Zastanawiam się nad powrotem na 12,5 X 166, czy to nie dobry pomysł?? A może cos doradzicie?? :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja troche odbiegne od wczesniejszej 'debaty' i zadam takie oto pytanie :) wiecie moze czym charakteryzuje sie SoundStorm? Czym rozni sie od tego zwyklego 5.1 na wersji zwyklej, nie delux?

pozdrawiam

MaKs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku stabilność uzyskuje dopiero przy 1,9v (11x200)przy 1,85v komp się odpala, ale po jakimś czasie się repetuje  raz krócej raz dłużej, przy 1,95chodzi w 100% stabilnie(11,5x200).

Zgodnie z Twoją radą podniosłem VC na max co fabryka daje czyli 1,85V dalem 11 X 200 i .............. wstał i chodzi, wlasnie teraz z tych ustawień korzystam, wprawdzie dopiero od godziny ale na razie jest OK. Niestety benchmarki (PC MARK 2002, AIDA 32, 3DMARK 2001SE i 3DMARK 03) bez zmian lub nawet gorzej :cry: pomimo,że jest 2187 zamiast 2067 Mhz. Nie wiem czy winna temu jest asynchroniczna praca RAMu (mam 2 X 256 DDR 333) czy cóś innego?? niestety jednoczesnie pogorszyły się wskazania napięć (+ 5V daje już tylko ok 4,75V) i dalsze 4 C wzrosła temp procka, mam 56 C, czy to już nie przesada??. Zastanawiam się nad powrotem na 12,5 X 166, czy to nie dobry pomysł?? A może cos doradzicie?? :D

Pozdrawiam

56 C to było na poczatku, teraz jest 62 C. Chyba przeniose kompa bliżej lodówki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

56 C to było na poczatku, teraz jest 62 C. Chyba przeniose kompa bliżej lodówki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja troche odbiegne od wczesniejszej 'debaty'  i zadam takie oto pytanie :) wiecie moze czym charakteryzuje sie SoundStorm? Czym rozni sie od tego zwyklego 5.1 na wersji zwyklej, nie delux?

pozdrawiam

MaKs

zapraszam do lektury http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/154-107

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z Twoją radą podniosłem VC na max co fabryka daje czyli 1,85V dalem 11 X 200 i .............. wstał i chodzi, wlasnie teraz z tych ustawień korzystam, wprawdzie dopiero od godziny ale na razie jest OK. Niestety benchmarki (PC MARK 2002, AIDA 32, 3DMARK 2001SE i 3DMARK 03) bez zmian lub nawet gorzej  :cry: pomimo,że jest 2187 zamiast 2067 Mhz. Nie wiem czy winna temu jest asynchroniczna praca RAMu (mam 2 X 256 DDR 333) czy cóś innego?? niestety jednoczesnie pogorszyły się wskazania napięć (+ 5V daje już tylko ok 4,75V) i dalsze 4 C wzrosła temp procka, mam 56 C, czy to już nie przesada??. Zastanawiam się nad powrotem na 12,5 X 166, czy to nie dobry pomysł?? A może cos doradzicie?? :D  

Pozdrawiam

TU masz odpowiedz na nizsza wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...