jacollini Opublikowano 2 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2003 Witam, mam maly problem z ta plyta (asus a7n8x-delux bios 1.05 +athlon2600+ +256 ddr 333mhz). Otoz, gdy chce wylaczyc komputer (WinXP+SP1), wybierajac 'wylacz komputer' w momencie gdy powinno pokazac sie 'Mozna bezpiecznie wylaczyc..' mam niebieski ekran, i momentalnie komp sie resetuje. Macie moze pomysl czego to jest przyczyna? Bede wdzieczny za kazda pomoc. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 2 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2003 Hehe ciekawe czy my tylko zostalismy z rev 1.04. BTW to po tej naprawie mam czasami jakies dziwne walki z biosem. Czasami jak go calkowicie wylacze i wlacze to mam checksum error i jak zrestartuje jest ok ,a czasami nawet blackscreen. BTW to chyba oczyszczenie HS z tej rozowej gumy duzo daje w osiagnieciu FSB200 i to nie tylko na rev 1.xx. Ja dzialalem na FSB200 na DDR333 ,ale timingi 6333 i nawet komp smigal. Niestety na FSB 184 mialem lepsze wyniki (6222) i dlatego lece na 184. Trzeba teraz poczekac na obnizke cen pamieci i gdzies skombinowac te nowe twinmosy :P Chyba raczej tylko my, ale jestesmy twardzi i dajemy sobie rade z FSB 200. a więc po doświadczeniach moich i karasia dla wszsytkich z rev 1.0x mówimy, wymiencie to gófno spod NB. Ja dałem zwykła paste srebrna titana za 6 zł tubka 5g. a wracjac do moich 200MHz, tez czekam na obnzike pamieci i bede chyba bral pc3200 bo bez nich niestety nie rusze synchronicznie :(. Ustawienia to 11x200 1,8V serie widać w podpisie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 2 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2003 Moje pamięci nie chcą pracować synchronicznie z Bartkiem idą tylko na 133 dual, na 166 dual zwisy są co kilka minut na 166 single lepiej ale i tak źle. Pamiątki bez problemu współpracowały z płytą Gigabyte na 166. Czy jest możliwość puszczenia tych pamięci na 166 na Asusie? Tryb single też by mnie zadowolił byle pracowały synchronicznie z procesorem. Może podnieśc napięcie? Cześć! Dziwne, wiekszość tu obecnych nie miała problemów z odpalaniem kompa na FSB 166. Napisz więcej o konfiguracji i sprzęcie (zwłaszcza o procku i pamiątkach), którego używasz to może coś poradzimy. A napięcie możesz spokojnie podnieść do nawet maksymalnego, ktore oferuje fabryka. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 2 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2003 Może już było: Właśnie ściągam ze strony nVidii sterowniki nForce 2.45. Obecnie pod WinXP mam 2.42. Warto przejść na 2.45? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Może już było: Właśnie ściągam ze strony nVidii sterowniki nForce 2.45. Obecnie pod WinXP mam 2.42. Warto przejść na 2.45? AndyN Cześć! Czy mogłbyś podać linka do ww. strony?? Czy są tam również stery pod WIN 98?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eliash Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Cześć! Dziwne, wiekszość tu obecnych nie miała problemów z odpalaniem kompa na FSB 166. Napisz więcej o konfiguracji i sprzęcie (zwłaszcza o procku i pamiątkach), którego używasz to może coś poradzimy. A napięcie możesz spokojnie podnieść do nawet maksymalnego, ktore oferuje fabryka. Pozdrawiam Oki, płyta A7n8x Deluxe Gold rev2.0 Bios 1005, Barton 2500@2800. Pamięć "no name" 2x512, CoolerMaster Aero7+. Słowo wyjaśnienia: pamięć kupiłem wcześniej od płyty, pracowała bez problemu z częstotoliwością 166 na Gigabyte KT400, później za skromną dopłatą zamieniłem Gigabyte na Asusa. Początkowo gdy na płycie siedział 2000+ Palomino i pamięci pracowały synchronicznie z niepodkręcanym procesorem to nie było problemu, gdy zmieniłem procesor na Bartona zaczeły się schody, na 166 dual nie przechodzi 3dMarka, na 166 single potrafi czasem przejść kilka razy 3dMarka ale i tak się w końcu wywala. Lepsze programy do testowania pamięci w stylu GoldenMemory wykrywają błędy. Próbowałem podnieść napięcie do 2.7V IMHO nieco się poprawiło, do 2.8 już się bałem ale skoro mówicie żeby się nie bać to jeszcze to sprawdzę. Opcja SPD dla pamięci pokazuje takie wartości 7 3 3 2.5, nie znam się na tych timingach, z jakimi wartościami mogę (Jeśli w ogóle mogę) poeksperymentować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Andy możesz spróbować . Ja tam siedze sobie nadal na 2.03 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Asus bywa bardzo kapryśny na pamięci no name. Kiedyś dla testów wsadziłem jakieś Superglide i bootował raz na pięć odpaleń , nie mówiąc o utrzymaniu stabilności. Zmień pamiątki. Ewentualnie pożycz od kogoś, zmień ich ustawienia na 166 ( 100%) i timingi 3337. Potem wsadź swoje i może pomoże. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Ja jadę na 2.45 i spoko. Przy instalacji nie włączyłem jednak IDE nvidia i pozostawiłem XPkowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry45 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Cześć! Chciałem podziekować Michaelowi _21 za przekierowanie na "podkręcanie". Tam dowiedziałem się o zwarciu mostków na CPU spowodowanych przez nadmiar "srebrzanki". Po umyciu procesora i ponownym dokładnym posmarowaniu wszystko wróciło do normy.Vcore na CPU 1,65V i mozliwość normalnej regulacji napięcia.A przy okazji FSB 11x 200 w synchro z pamiątkami i żadnych zwisów.AIDA write:1128, read:3018. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Cześć! Chciałem podziekować Michaelowi _21 za przekierowanie na "podkręcanie". Tam dowiedziałem się o zwarciu mostków na CPU spowodowanych przez nadmiar "srebrzanki". Po umyciu procesora i ponownym dokładnym posmarowaniu wszystko wróciło do normy.Vcore na CPU 1,65V i mozliwość normalnej regulacji napięcia.A przy okazji FSB 11x 200 w synchro z pamiątkami i żadnych zwisów.AIDA write:1128, read:3018. Henry 45 Cześć !! Twoja konfiguracja jak i przykre doświadczenia Eliash'a dowodzą jak ważne są do odpalania na X 200 (a nawet jak widać na X 166) dobre pamiątki, a Twoje wyglądają mi na zacne. Asus sie szanuje i z byle G... nie współpracuje. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 AndyN Cześć! Czy mogłbyś podać linka do ww. strony?? Czy są tam również stery pod WIN 98?? Pozdrawiam 8O Hmm, toż to strona nVidii: www.nvidia.com tam szukasz driverów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Ja jadę na 2.45 i spoko. Przy instalacji nie włączyłem jednak IDE nvidia i pozostawiłem XPkowy. A gdzie się to włącza? i czemu korzystasz z XP-kowych? Lepsze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 Ja jadę na 2.45 i spoko. Przy instalacji nie włączyłem jednak IDE nvidia i pozostawiłem XPkowy. A gdzie się to włącza? i czemu korzystasz z XP-kowych? Lepsze? Przy instalacji całego pakietu pyta czy chcesz zainstalować IDE SW Driver. A dalczego z XP'owych, bo nVidia tak skaszaniła te stery do IDE i narazie tego nie poprawiła, dużo ludzi ma(miało) z nimi problemy. To nero nie wykrywa nagrywarki to cd sie w ogole w systemie nie pojawia etc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 Ja jadę na 2.45 i spoko. Przy instalacji nie włączyłem jednak IDE nvidia i pozostawiłem XPkowy. A gdzie się to włącza? i czemu korzystasz z XP-kowych? Lepsze? Przy instalacji całego pakietu pyta czy chcesz zainstalować IDE SW Driver. A dalczego z XP'owych, bo nVidia tak skaszaniła te stery do IDE i narazie tego nie poprawiła, dużo ludzi ma(miało) z nimi problemy. To nero nie wykrywa nagrywarki to cd sie w ogole w systemie nie pojawia etc. A są różnice w transferach? Bo u mnie na sterach nVidii wszystko działa. Tylko nie wiem czy pełną parą. Mam: * DVD - primary master * CDRW - secondary master * HDD - primary SATA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 Transfery nawet lepsze na SW nvidii, ale cała reszta o kant d.. potłuc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 U ciebie może działać dobrze bo masz twardego na SATA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 Ja dzialam na Beta NVIde "Mwarhead's 2.45 Remix" i dzialaja bardzo ok. Wczesniej na tych sterach mimo ,ze mam dysk na SATA system bootowal ponad 1min. Teraz na tych sterach IDE system bootuje sie 20 sek i jest happy. I w koncu mozna robic inne rzeczy podczas nagrywania plytek. Wczesniej caly system zwalnial ,dogrywal i bog wie co jeszcze. Miejmy nadzieje ,ze juz niedlugo wyjda te stery do IDE i kazdy bedzie mogl odetchnac z ulga "oby" . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 To ja jeszcze z innnej beczki: nie wiecie czy na naszą płytę zmieści się Zalman Ca7000ACu? Jak się ma jego wydajność do Volcano 7 +, Volcano 11? Jakieś linki? Podobno coolerek rewelacyjny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Ja dzialam na Beta NVIde "Mwarhead's 2.45 Remix" i dzialaja bardzo ok. Wczesniej na tych sterach mimo ,ze mam dysk na SATA system bootowal ponad 1min. Teraz na tych sterach IDE system bootuje sie 20 sek i jest happy. I w koncu mozna robic inne rzeczy podczas nagrywania plytek. Wczesniej caly system zwalnial ,dogrywal i bog wie co jeszcze. Miejmy nadzieje ,ze juz niedlugo wyjda te stery do IDE i kazdy bedzie mogl odetchnac z ulga "oby" . Gdzie te stery znaleźć? Link jakiś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Ja dzialam na Beta NVIde "Mwarhead's 2.45 Remix" i dzialaja bardzo ok. Wczesniej na tych sterach mimo ,ze mam dysk na SATA system bootowal ponad 1min. Teraz na tych sterach IDE system bootuje sie 20 sek i jest happy. I w koncu mozna robic inne rzeczy podczas nagrywania plytek. Wczesniej caly system zwalnial ,dogrywal i bog wie co jeszcze. Miejmy nadzieje ,ze juz niedlugo wyjda te stery do IDE i kazdy bedzie mogl odetchnac z ulga "oby" . Gdzie te stery znaleźć? Link jakiś? http://www.mwarhead.tk/ - stad mozna sciagnac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Trzy mirrory dla leniwych : http://www.pennyformythoughts.net/genmaymi....45%20Remix.exe http://www.joako.net/2.45-Remix.exe http://mwarhead.motherboardfaqs.com/privat....45%20Remix.exe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 czy te stery są na pewno lepsze od 2.45 standard?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 Dla mnie tak ,ale musialem zainstalowac starsze stery od SS ,bo te z paczki 2.45 (ver 3.48) sa dziwne. Czasami w winampie mam efekt scratchu i w grach rozsynchronizowuje mi sie audio z video. Wiec jade na 2942 i jest ok. A co do tych sterow ,to sa ta UDP 2.45 + beta IDE ,zreszta na jego stronce jest wszystko opisane. Ja uzywam tych sterow od okolo miesiaca i zadnych problemow z nimi nie mam ,a komp dziala 24/7. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralph_S Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Witam, mam pytanie w sprawie temperatury procesora. Dotychczas mialem bios w wersji 1003 i temperaturka wachala sie w granicach 38°C do 45°C, po wgraniu wersji 1006 wskazania spadly do 33°C - 40°C. Czy to normalka z ta wersja ze pokazuje o 5°C mniej ?. Dodam ze Aida32 pokazuje to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Kilka stron wcześniej pisałem - mam to samo. Tylko nie wiem, czy faktycznie temperaturka spadla, czy tylko wskazania się zmieniły. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Zaciekawiony spadkiem temeratur w biosie 1006 postanowiłem sam sprawdzić "termometrem elektrycznym" (nie wiem jaką nazwę ma fachowo to cholerstwo) pożyczonym od znajomego elektronika. I wniosek jest jeden: BIOS 1006 okłamuje ( zresztą 1005 też choć nieco mniej), o jakieś 4-5 C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 WAWELSKI, mam pytanko odnośnie twojego tunera TV. Nie masz problemów z działaniem oprogramowania do niego? Zagaduję , bo wsadziłem takie coś do kompa znajomego i aplikacja do obsługi TV i radia szaleje. Samoczynnie włączją się przyciski i nic nie można ustawić. To wygląda tak jakby ktoś po kolei klikał wszystkie przyciski panelu. Jakaś rada? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Hanu! To ile ja mam skoro ASUS Probe pokazuje mi nawet 56 C?? A i innej beczki (Ty wiesz której :)) płyta wstaje mi nie tylko na 11 X 200 a nawet na 11,5 X 200 (w tym drugim wypadku niestety szybko traci stabilność) Ustawienie moich DDRów 333 na Agresive w Biosie żeby chodziły synchronicznie niestety daje wyniku jedynie czarny ekran :(. Stąd kombinuję sobię, żeby może zapodać markowe DDR 400, myslisz, że i to może nie pomóc?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Dobrze, że powiedziałeś o klapie przy Agressiv na 333. Zdecydowanie wina pamięci. Ale weź pod uwagę co powiedziałem wcześniej o FSB i jak kupisz nowe pamiątki to nie załamuj rąk jak nie będzie bootował w niektórych przypadkach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...