AndyN Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Roboczo działa na 12,5 x166MHz. Chciałbym Cie zapytać (bo solidnie prześledziłem losy twego kompa a nie znalazłem tego rozdziału) czy twój procek ma odblokowany mnoznik bo jest Tym Wybranym, czy też ten Krosta (czy jak mu tam) z Allegro zrobił to za pomocą grafitu lub innych technik. Mam 2000+ ale mnożnik nie daje sie zmieniać.Pzdr. Z tego co wiem procesor nie był w jakikolwiek sposób modyfikowany. Ta płyta z tym prockiem daje max mnożnik 12,5. Powyżej 12,5 pomimo włączania większego mnożnika włącza się jakiś dzielnik i "ląduję" na mnożniku 5x czy 6x (lub podobnie) A że chodzi na 11x200 i 11,5x200 wynika z faktu, że został wyselekcjonowany, ten egzemplarz po prostu wytrzymuje takie ustawienia Jeśli coś jeszcze niejasne, pisz Jeśli chcesz dodaj w profilu w swoim podpisie konfig Twojego komputera P.S. "Krosta" - he he :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Kostry ;). A procek jeżeli 0,13 microna na 100% jest odblokowany mnożnik. Być może tomzet posiada procek 0,18 i dlatego nie ma tego mnożnika odblokowanego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzet Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Kostry ;). A procek jeżeli 0,13 microna na 100% jest odblokowany mnożnik. Być może tomzet posiada procek 0,18 i dlatego nie ma tego mnożnika odblokowanego. Ponieważ ta zabawa zaczęła mi sie podobać postanowiłem kupić Bartona 2500+ i obecny procesor poświęcam na testy (a niech się pali). W związku z tym jeżeli sie okaże że to 0,18 jak mogę experymentować z mnożnikiem? I jeszcze: rozumiem że Barton ma mnożnik odblokowany i dostępny w BIOSie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 W 0,18 jest za dużo zabawy z odblokowaniem mnożnika i IMHO się to nie opłaca. Te procki kręcą się słabo. Tak Barton ma odblokowany mnożnik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderman6666 Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Witam mam małe pytanko ponieważ mam zamiar zakupić zalmana 7000A Cu jak jest z jego montarzem na płycie asusa ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemko-Mjuzik Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Witam, Czy ktoś z Trójmiasta mógłby udostępnić mi swoją A7N8X 2.0 Deluxe do sprawdzenia karty dźwiękowej, która u mnie nie chodzi ? Z góry dzięki! Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Ponieważ ta zabawa zaczęła mi sie podobać postanowiłem kupić Bartona 2500+ i obecny procesor poświęcam na testy (a niech się pali). W związku z tym jeżeli sie okaże że to 0,18 jak mogę experymentować z mnożnikiem? I jeszcze: rozumiem że Barton ma mnożnik odblokowany i dostępny w BIOSie? 0,18 i 0,13 różnią się kształtem rdzenia. Z tego co pamiętam: 0,18 ma kwadratowy rdzeń, 0,13 prostokątny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 A kwadrat, to nie prostokąt?? MSPANC ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzet Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Witam mam małe pytanko ponieważ mam zamiar zakupić zalmana 7000A Cu jak jest z jego montarzem na płycie asusa ???? Przeczytaj posty na poprzedniej stronie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Witam mam małe pytanko ponieważ mam zamiar zakupić zalmana 7000A Cu jak jest z jego montarzem na płycie asusa ???? Jeżeli płyta posiada otwory wokół socketa to raczejnie ma z tym problemu. A Asus takie otwory posiada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Spiderman666, a lookałeś stronę wcześniej jak dyskutowaliśmy o tym Zalmanie? :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Kompletny OT: Sklep/firma w Warszawie gdzie w miarę tanio kupiłbym dobre pamięci PC400 a w rozliczeniu za nie zostawił swoje obecne Seiteki PC333 znacie może? Jakieś inne rozwiązania? Bo chcę puścić proca na 200MHz a obecne memorki sypią błędami pod Memtestem przy ustawieniu takiej częstotliwości. A znowu asynchro nie ma zbytnio sensu Jakiej firmy pamięci polecacie do mojego konfigu? Procesor chodzi na 11x200 i 11,5x200 - wyżej z FSB nie sprawdzałem -> nie chcę zabić BIOSu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderman6666 Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 oki ludziska nie nerwujta siem :D moja wina potrzebowałem szybkiej odpowiedzi a niechciało mi sie czytać wszystkich 25 stron :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzet Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Właśnie niedawno zmontowłem Zalmana w budzie średniej Chiefteca. Wchodzi bez problemu. Chłodzi Bartona 2500 więc biore go galopu. Pewnie zaraz coś spapram i poczuje swąd palonego krzemu :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Witam i pozdrawiam! Właśnie nabyłem nowiuteńkiego Asusika z wgranym BIOSem 1006 i ASUS Probe pokazuje rev 2.xx a nie jak do tej pory 1.xx I być tu panie mądry ... Wkleił bym obrazek ale nie wiem jak :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smiechoo Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Witam wszystkich posiadaczy Asusa... i nie tylko Przymierzam sie do kupna tej plytki. Jedyne, co mnie w tej chwili zniecheca, to info ze stronki http://www.procooling.com/reviews/html/asu...sus_a7n8x-x.php o tym, ze Speedfan'em nie mozna regulowac obrotow wiatrakow (dziala tylko dla wiatraka na CPU). Czy ktos z praktykow moglby potwierdzic te informacje? Czy jest to moze przypadlosc wylacznie A7N8X-X? Pozdrawiam Smiechoo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Witam i pozdrawiam! Właśnie nabyłem nowiuteńkiego Asusika z wgranym BIOSem 1006 i ASUS Probe pokazuje rev 2.xx a nie jak do tej pory 1.xx I być tu panie mądry ... Wkleił bym obrazek ale nie wiem jak :( Ważne jest to co piszę na płycie, a nie to co pokazuje ASUS Probe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Andy ty masz rev 2.0 . Zobacz jaki masz układ scalony . Znajduje sie on prz porcie usb/lan , tym wyżej koło portu LPT . Ludzie wy też popatrzcie . POZDRO PS. Ludzie powiedzicie jakie macie rev. i co dokładnie pisze na naklejce umieszczonej na kości biosu . Mam układ o symbolu TAMAG HA-003 0307, Realtek ALC650 (o ile dobre przeczytałem - literki są bardzo małe). Pod radiator na NB nie zajrzę, nie mam takiej potrzeby. Wiecie, podejrzewam, że wytłumaczenie jest inne. To raczej w necie piszą bzdury, te układy najprawdopodobniej są stosowane w różnych wersjach płyty. Bo jeśli nie mam rev. 2.0 to czemu Asus Update automatycznie zaistalował mi BIOS w wersji C 1005, taka wersja istnieje tylko dla rev. 2.0 (sprawdziłem na stronach ASUS'a):?: I czemu ASUS PC Probe i DirectX podaje jako nazwę płyty ASUS A7N8X2.0 Deluxe BIOS Rev 1005 (na stronach ASUS'a nie wersji BIOS 1005 dla rev. innego niż 2.0 :!: :!: ) Proponuję zainstalować przy pomocy tego programu BIOS, jeśli zainstaluje C 1005 - macie rev. 2.0. BIOS przy pomocy tego programu instaluje się bezpośrednio spod windows'ów, trzeba być w necie. Program sam łączy się z serwerem i dobiera odpowiednią wersję BIOS'u Ludzie, nie dajcie się zwariować, nie wszystko co w necie ktoś napisze jest prawdą Teraz nawet nie mam TAMAGa (np. TAMAG HA-003 0307) tylko jakiś inny układ. Coś tam kręcą ci inżynierowie z naszymi ASUSikami. Na razie działa OK zobaczymy jak zacznę kręcić. Pozdrowiam @ll. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 Trochę OT: Mam teraz zainstalowane Catalyst'y 3.6. Ściągnąłem 3.7 (także z nowym panelem) i myslę żeby je zainstalować. Jak to zrobić? Odinstalować 3.6 i zainstalować 3.7? Zainstalować 3.7 bez odinstalowywania 3.6? Najpierw odinstalowuje się panel a później sterowniki? Odwrotnie? A co to do cholery mam mieć wspólnego z Asusem A7n8x.........? Myśl sobie po cichu ...i nie stwarzaj sam sobie problemów :evil: :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Jeśli swojego 2000+XP puszczę na 12,5x166 dostaję 2600+XP A co dostaję gdy puszczę go na: * 11x200 *11,5x200 :?: Czesć Aida 32 pokazuje te ustawienia jako 2700+ i 2800+. Ale wiadomo, że to fikcja, bo takich procków nie ma. Też się przymierzam do zmiany pamiątek, ale zastanawiam się czy nie iść dalej za ciosem i nie kupić DDR 433. Tylko, że jeżeli nie uda się podkręcić FSB na 433 to będzie wydatek bez sensu, bo asynchro jest do d... a przetaktowywanie w dół pamiątek?? Stąd pytanie, czy komuś udalo się ustawić stabilne 11*217 bo już o 11,5*217 nawet nie marzę. P.S. Andy. Żebys Ty wiedział co ja musialem robić, żeby cichaczem przemycić zasilkę Chiefteca (dokładnie taką jak Ty masz). Kumpel wiózł mi ją prawie z nad morza a kupowałem ją w Siriusie. Więc inwestuj w kompa póki możesz,bo potem juz nie będzie tak łatwo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Kompletny OT: Sklep/firma w Warszawie gdzie w miarę tanio kupiłbym dobre pamięci PC400 a w rozliczeniu za nie zostawił swoje obecne Seiteki PC333 znacie może? Jakieś inne rozwiązania? Bo chcę puścić proca na 200MHz a obecne memorki sypią błędami pod Memtestem przy ustawieniu takiej częstotliwości. A znowu asynchro nie ma zbytnio sensu Jakiej firmy pamięci polecacie do mojego konfigu? Procesor chodzi na 11x200 i 11,5x200 - wyżej z FSB nie sprawdzałem -> nie chcę zabić BIOSu W związku z tym, że mam podobny problem, (a nawet gorzej bo na 11,5 *200 się kompik wywraca nawet w asynchro) rozeznawalem trochę sprawę. Konfig mam wprawdzie gorszy od Twojego zwłaszcza grafę (o chłodzeniu nie wspomnę), ale w naszym wypadku to właśnie pamiątki stanowią wąskie gardło. Nie ma wyjścia trza zainwestowac w Kingstony, Geile lub Twinmosy (każde mają swoich fanów) ew. inne wymieniane na stronie Asusa jako zalecane. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 co do pamiątek to proponuję OCZ :D są co najmniej wyśmienite Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Lub TwinMosy na kosciach TwinMos lum M.Tec. Dobra jakość przyzwoita cena. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzet Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Szanowny AndyNie! Czy mógłbyś udostępnić opis BIOSu? Kiedyś chyba otrzymałeś taki od Kisiela. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 A może by tak TwinMosy Twistery? NIe lepiej mniej zapłacić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Szanowny AndyNie! Czy mógłbyś udostępnić opis BIOSu? Kiedyś chyba otrzymałeś taki od Kisiela. Pozdrawiam Witam Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Opis poszczególnych funkcji BIOS'u? Wejdź na www.rojakpot.com - tam jest dokładny opis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzet Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Opis poszczególnych funkcji BIOS'u? Wejdź na www.rojakpot.com - tam jest dokładny opis Jeśli nie pamiętasz to luknij na str 7. Jeśli to ten link to dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Opis poszczególnych funkcji BIOS'u? Wejdź na www.rojakpot.com - tam jest dokładny opis Jeśli nie pamiętasz to luknij na str 7. Jeśli to ten link to dzięki. Najlepszy opis BIOSu jaki ja znam to właśnie www.rojakpot.com. Tylko że po angielsku .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 A może by tak TwinMosy Twistery? NIe lepiej mniej zapłacić?Może i lepiej, jezeli tylko nie straci się na jakości. Na marginesie jakim cudem wykręciłeś procka aż na 12,5 * 200?? Użyłeś jakiś ekstra modów?? Z Twojego podpisu wynika, że nawet napięcia nie podniosłeś na maxa, albo masz jakąś super podkręcalną serię?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 No tak, wiedziałem, że wreszcie ktoś o to zapyta. Otóż mój proc faktycznie tak pracuje. tajemnica tkwi w modelu. Jest to XP 2000+, ale wykonany na rdzeniu Bartona/Thortona i wygląda zdecydowanie inaczej niż zwykłe 2000+. Napięcie default wynosi w jego przypadku 1,6 V, więc aby uzyskać taką częstotliwość nieco je podniosłem, a że wystarczyło tylko 0,5 V... Zainteresowanych przebiegiem podkręcania odsyłam do oddzielnego topicu w Podkręcaniu. No i chłodzenie też musiało być odpowiednie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...