Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Lub TwinMosy na kosciach TwinMos lum M.Tec. Dobra jakość przyzwoita cena.

Stało się, wystawiłem swoje pamięci na Allegro.

Jakieś linki, namiary na pamięci 2x256MB PC400 w polskich sklepach? Tak, żeby mi to przyzwoicie chodziło z resztą konfiguracji i prockiem 11x200 i 11,5x200MHz. Oczywiście: max mozliwości przy min cenie :!:

:lol:

Możecie linki słać na maila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uaaah, mam ta płytkę i za mna cały dzień instalowania systemu i tych setek programów, które miałem na poprzednim dysku.

Jestem zmęczony, więc nie chce mi sie szukać, a pewnie to cos banalnego - nie mam dźwięku!! W ogóle Windowsy nie widzą karty dźwiękowej. Po zainstalowaniu sterów do nforca nie pojawił sie żaden panel kontrolny (jak było w opisie) - pewnie gdzieś jest jakaś zworka, albo cos w tym rodzaju, którą trzeba zmienić, bo nawet nie chcę myśleć, że coś jest zepsute.

Pomóżcie mi!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uaaah, mam ta płytkę i za mna cały dzień instalowania systemu i tych setek programów, które miałem na poprzednim dysku.

Jestem zmęczony, więc nie chce mi sie szukać, a pewnie to cos banalnego - nie mam dźwięku!! W ogóle Windowsy nie widzą karty dźwiękowej. Po zainstalowaniu sterów do nforca nie pojawił sie żaden panel kontrolny (jak było w opisie) - pewnie gdzieś jest jakaś zworka, albo cos w tym rodzaju, którą trzeba zmienić, bo nawet nie chcę myśleć, że coś jest zepsute.

Pomóżcie mi!!

w biosie mozna wlaczyc/wylaczyc karte dziekowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomóżcie mi!!

w biosie mozna wlaczyc/wylaczyc karte dziekowa :)

Mam ustawiony kontroler na auto i w poście mam ten speech reporter (babka cos gada).

Może to nie to i gdzieś indziej jest ustawienie?

Aha - jak ma ktoś tą płytę, to czy mógłby mi wypisać wszystkie urządzenie jakie znajdują się w zakładce kontrolerów dźwięku itp. w menadżerze urządzeń?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie na temat nowych sterków ??

Czy ktoś już sobie instalował ??

Mam na myśli 2.64 (nieoficjalne) :

Audio driver 3.62 (WHQL) (poprzednia 3.48)

Ethernet driver 3.46 (WHQL) (poprzednia 3.13)

GART driver 3.34 (WHQL) (poprzednia 3.34)

SMBus driver 3.38 (WHQL) (poprzednia 3.38)

IDE driver (In-the-box) 3.43 (WHQL) (poprzednia 2.70)

Installer 3.65 (poprzednia 3.56)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie po zainstalowaniu nowych sterków nie odpala się panel kontrolny audio :(

Stary, u mnie się w ogóle nie odpala. Nie mam dźwięku, a w menadżerze urządzeń ani widu soundstorma, czy czegoś w tym stylu.

Może ty mi pomorzesz - musiałeś coś włączyć w BIOSie, albo wyjąć jakieś zworki (bo zastanawiają mnie te zworki koło portu AGP), żeby mieć dźwięk, czy od razu był?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żadnych zworek nie ruszałem i nic nie wyłączałem w biosie

z tego sita http://homepage.ntlworld.com/michael.mcclay/ możesz sobie pobrać stery do samej dzwiękówki u mnie to pomogło

6.14.0348.0 (v3.48) Sound storm drivers - Many EAX audio fixes!

Pozdrawiam:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Babka gada ze system masz kompletny i ze masz wlonczony selef test a pozniej ze komp odpala twoj system operacyjny :) umnie w moim Asusku tez to jest ale jezeli wiecej niz 2 zdania to cos nie tak jezeli mozesz to sprubuj mi napisac na priva co ona tam jeszcze mowi i moze sie da pomoc.

:) a tu masz link zeby sobie driver-ki zaladowac:) do twej plytki A7N8X

http://www.asus.com/support/support.aspx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Babka  gada ze system masz kompletny i ze masz wlonczony selef test a pozniej ze komp odpala twoj system operacyjny :) umnie w moim Asusku tez to jest  ale jezeli wiecej niz 2 zdania to cos nie tak  jezeli mozesz to sprubuj mi napisac na priva co ona tam jeszcze mowi i moze sie da pomoc.

:) a tu masz link zeby sobie driver-ki zaladowac:) do twej plytki A7N8Xhttp://www.asus.com/support/support.aspx

Rzecz w tym, że system w ogóle nie wiedzi dźwiękówki, więc stery mi nic nie dadzą, bo nie ma ich do czego zainstalować. Jeśli chodzi o speech report, to leci przez głośniki i wszystko z nim jest ok.

Jeszcze jedna rzecz - na płycie jest miejsce do podłączenia jakiegoś panelu audio- dokładnie "FPAUDIO1" i tam są dwie zworki - czy to normalne - wydaje mi się, że w takim miejscu nie powinno być zworek.

Na mojej poprzedniej płycie ustawienie karty dźwiękowej było zarówno w BIOSie co i poprzez zworkę, więc może tu też coś jest i np. w sklepie coś zmienili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varrol, ewidentnie jest to sprawa ustawienia dźwiękówki w BIOSie. W sytuacji gdybyś miał ją włączoną,Winda nawet jeśli nie będzie miała sterów ( a raczej do SS na pewno nie ma) wywali w Menedżerze ,że nie ma serów do urządzenia audio. Popatrz dobrze, bo dzwięk w BIOSie uaktywnia się w dwóch miejscach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

!@#!@#$@$!@$!@@$%^^mać!!!!!! Płytka była #$@@#$ana!!!!

Kupiłem ją w Krakowie i musiałem wysyłać ją dzisiaj przesyłką kurierska pociągiem do Krakowa, gdzie mój dziadek ją odebrał, wymienił (wymienili od ręki) i odesłał w ten sam sposób - co ja bym bez niego zrobił.

Teraz jest wszystko ok, ale trzeba mieć pecha, żeby przy tak dobrej płycie głównej trafić na wadliwy egzemplarz. Po prostu przerąbane.

Ale teraz jest ok i mogę się cieszyć nowym sprzętem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze troche nie na temat prowadzonej teraz rozmowy, ale chcialbym sie spytac co to jest w BIOSie "fsb spread spectrum" i "agp spread spectrum"? Jak wlacze CPU Interface na aggressive to te opcje ustawiaja sie na disabled. Poza tym, jakie pamieci polecacie (do duala 2x256)? Chce osiagnac 200MHz FSB (wiecej mnie nie interesi - i mam nadzieje ze tak pozostanie :P) przy jak najnizszych timingach. Pozdro 4 all (to moj 1 post) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei prosiłbym tych którzy tak ładnie zmodowali sobie radeonki o pomoc. Mam radka 9500 bez PRO a bardzo chciałby zrobić z niego chociaż PRO. Proszę o jakieś konkretne wskazówki i z góry dziękuję za pomoc :D I jeszcze jedno dlaczego na tym ASUSie pokazuje mi że Side Band Adressing jest wyłączony chociaż pewnie jest włączony ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze pamiętam opcje typu "spread spectrum" służą do wyrównywania poziomu częstotliwości magistrali. Włączenie ich obniża wyniki, ale zwiększa stabilność. Dlatego, gdy ustawiasz Aggresive to zmieniasz defaultowe ustawienia FSB proca. Zmojego doświadczenia wynika jednak , że włączenie tej opcji jest porażką i o dziwo częstą przyczyną BSOD przy używaniu nieoficjalnych FSB ( czyli wszystkie poza standardowymi typu 100, 133, 166, 200).

Bastaz, co do pamięci to looknij lepiej do podkręcania, bo tam jest tego typu postów od groma...

Pietrek, a czy ty, za przeproszeniem, ślepy nie jesteś? Przecież jest topic PRZYKLEJONY o modowaniu Radków i tami wszystko znajdziesz. To temat rzeka. A co do SideBand Addressingu to zależy to od BIOSu karty. Jedni producenci włączają to inni nie, toteż różne karty na tym samym chipie mogą to mieć lub nie. Można wymusić SBA poprzez edycję BIOSu, ale... zrobiłem tak kiedyś jeszcze na GF2 GTS i waliło artefaktami już w DOSie (serio!!!), dobrze że zachowałemoryginalny BIOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo wszystkim

Przede wszystkim witajcie, jestem tu pierwszy raz :)

A teraz do rzeczy - mam Asuska deluxe, i wszystko jest pieknie oprocz jednego .. ASUSprobe ktory sobie wrzucilem z plyta, twierdzi ze mam napiecie 12 normalnie 13,05.. i to jest w normie, ale czasem w stresie skacze do jeszcze troche, a ze kytyk jest ustawiony a 10% to piszczy... martwic sie, robic cos czy po prostu zwiekszyc krytyka? pomozcie :)

Eahl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze pamiętam opcje typu "spread spectrum" służą do wyrównywania poziomu częstotliwości magistrali. Włączenie ich obniża wyniki, ale zwiększa stabilność. Dlatego, gdy ustawiasz Aggresive to zmieniasz defaultowe ustawienia FSB proca. Zmojego doświadczenia wynika jednak , że włączenie tej opcji jest porażką i o dziwo częstą przyczyną BSOD przy używaniu nieoficjalnych FSB ( czyli wszystkie poza standardowymi typu 100, 133, 166, 200).

Bastaz, co do pamięci to looknij lepiej do podkręcania, bo tam jest tego typu postów od groma...

Pietrek, a czy ty, za przeproszeniem, ślepy nie jesteś? Przecież jest topic PRZYKLEJONY o modowaniu Radków i tami wszystko znajdziesz. To temat rzeka. A co do SideBand Addressingu to zależy to od BIOSu karty. Jedni producenci włączają to inni nie, toteż różne karty na tym samym chipie mogą to mieć lub nie. Można wymusić SBA poprzez edycję BIOSu, ale... zrobiłem tak  kiedyś jeszcze na GF2 GTS i waliło artefaktami już w DOSie (serio!!!), dobrze że zachowałemoryginalny BIOS.

Problem w tym Hanu że nie ma tam tego czego ja potrzebuję a mianowicie konkretów !! Każdy coś pisze a mnie chodzi o konkretne przykłady jak coś zrobić.

I nie krzycz na mnie :D ślepy nie jestem ani głupi - widziałem że jest wątek :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo wszystkim

Przede wszystkim witajcie, jestem tu pierwszy raz :)

A teraz do rzeczy - mam Asuska deluxe, i wszystko jest pieknie oprocz jednego .. ASUSprobe ktory sobie wrzucilem z plyta, twierdzi ze mam napiecie 12 normalnie 13,05.. i to jest w normie, ale czasem w stresie skacze do jeszcze troche, a ze kytyk jest ustawiony a 10% to piszczy... martwic sie, robic cos czy po prostu zwiekszyc krytyka? pomozcie :)

Eahl

Martwić się, ale nie bardzo.

Masz po prostu kiepski zasilacz, czego dowodem jest przekraczanie napięcia powyżej 13 V. Jak miałem CODEGEN 300 W to też miałem prawie 13 V teraz na CHIEFTEC 420 W, napięcie na lini 12V, dochodzi mi max do 12,6 V.

Przupuszczalnie na pozostałych napięciach też ledwo mieścisz się w granicach normy tym razem w dół.

Tymczasowo podnieś trochę krytyka, ale zastanów się poważnie nad zmianą zasilacza. W każdym razie do overclockingu to on się raczej nie będzie nadawał.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym Hanu że nie ma tam tego czego ja potrzebuję a mianowicie konkretów !! Każdy coś pisze a mnie chodzi o konkretne przykłady jak coś zrobić.

I nie krzycz na mnie :D ślepy nie jestem ani głupi - widziałem że jest wątek :)

Pozdrawiam.

Pietrek

widziałem, kiedyś opis moda do R9500 na krórymś z konkurencyjnych forum overclockerskich (chyba Fraz PC) z dokładnym opisem, ba nawet ze zdjeciem co i jak, niestety formatowałem w międzyczasie dysk i nie mam linka do tamtej strony :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...