Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stalem sie szczesliwym (czas pokaze) posiadaczem plyty Asusa A7N8X Deluxe.

Ale czegos tu nie rozumiem odnosnie dzwieku 5.1. Plyta ma Sound Storma,

dolby itp bajery, ALE....

No wlasnie-mam zestaw Creativa 5100 (6glosnikow), ktory podlaczylem do

Line In (glosniki tylne), Line Out (glosniki przednie), Mic (centralny i

subwoofer).

Sciagnalem najnowsze stery ze strony nVidii do nForce 2.45

i za diabla nie moge skonfigurowac aby miec dzwiek we wszystkich glosnikach.

Uruchamialem kreatora i niby jest ok, ton testowy przechodzi przez wszystkie.

Wczesniej mialem plyte A7V8X z podobnie wlaczonymi glosnikami. I gdy sluchalem

plyty audio to dzwiek mialem we wszystkich glosnikach oprocz centralnego,

teraz przy sluchaniu tej samej plyty mam tylko glosniki przednie,subwoofer

i centralny. Dlaczego nie graja mi tylne kolumny??? Czy plyta musi byc

specjalnie

nagrana w 5.1?Jesli tak to czemu na A7V8X chodzilo lepiej niz na Deluxe?

Chyba nie po to kupowalem lepsza plyte by miec gorzej. Czy ktos jest w stanie mi

dokladnie powiedziec w jaki sposob skonfigorowac to wszystko? W sterownikach

probowalem juz roznych kombinacji i nic.

pozdrawiam,

Art

turbi@tlen.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pyt z innej bajki moze to dyrne pytanie ale usprawiedliwia mnie w jakis sposub mija mala wiedza o o/c :)

xzy mozna podkrecic grafe z biosu ?? nie mysle tu o v.core ale o czestotliwosci bo ja od dlulrzszego czsu nie moge sie pobawic moim marnym mx bo mi zniknela opcja w zaawansowanych a nie wiem jakei to sterowniki ja mialy :(( teraz mam 4.5.2.3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pyt z innej bajki moze to dyrne pytanie ale usprawiedliwia mnie w jakis sposub mija mala wiedza o o/c :) 

xzy mozna podkrecic grafe z biosu ?? nie mysle tu o v.core ale o czestotliwosci bo ja od dlulrzszego czsu nie moge sie pobawic moim marnym mx bo mi zniknela opcja w zaawansowanych a nie wiem jakei to sterowniki ja mialy :(( teraz mam 4.5.2.3

czy to przypadkiem nie jest nieodpowiedni wątek dla tego pytania :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tu ponownie niedoszly "muzyk" :) Wiec po kolei, instrukcje przewertowalem w te i we wte.Przeczytalem o sonud stormie na www itd.

Glosniki ccreative 5100 (5+1) wpialem nastepujaco:

przednie - line out

tylne - line in

centralny/sub. - microfon

kreator konfiguracji kolumn: 6 glosnikow

tylne kolumny sa podlaczone do wej. lin.

srodkowa kolumna i subw. sa podlaczone do Wej. micr.

tryb sluchania 6 kolumn

kolumny korzystaja z polaczenia analogowego

kolumny analogowe korzystaja z jednego lub wiecej wejsc i aktualnie nie

pracuja w trybie dolby surround

przy takim polaczeniu i skonfigurowaniu softem efekt jest taki,ze sluchajac krazka audio mam dzwiek tylko w przednich kolumnach i sub.Nie graja ani tylne ani centralny :( Ale o dziwo ton testowy przebiega poprawnie

Podlaczylem tez w inny sposob:

przednie - line in

tylne-zlacze Surround speaker left/right (kolor fioletowy)

sub/center - zlacze Center/Speaker Bass speaker

efekt - graja przednie i bass

Juz nie mam sily...Czy ktos ma zestaw 6 glosnikow skonfigurowanych tak,ze wszystkie graja jak trzeba??Jak wpiete glosniki,jak skonfigurowany soft?

Zapodalem najnowsze stery nForce 2.45 rev.plyty 2.0 bios 1006

z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi!

pozdrówka :wink:

Turbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dokłądnie nazywa się ten błąd któy notujesz w dzienniku zdarzeń?

Dokladnie podalem tutaj http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=334...r=asc&start=780 sa obrazki :P

A przedwczoraj ujrzalem jeszcze inny i z tego co czytalem to juz mam wszystkie jak sa mozliwe jakie podaje MS ,ale nikt nie wie czego to moze byc dokladnie wina :lol:

Dołączona grafika

Ale jeszcze co mnie zaintrygowalo i musze to zrobic .Jak mialem wiecej niz 3GB wolnego na partycji D nie mialem bledow i z tego co pamietam to sie tak wtedy cieszylem ,ze naprawilem przez flashowanie. Dzisiaj pozgrywam troche filmow na plytki to sie zobaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie (sa jakies? ;))

Cos sie zmienilo !! :D Dotychczas wszystkie moje proby przeprowadzalem z plytami audio.Dzis wlaczam mp3 i ...GRA :!: :P

Ale jazda!! To jest dopiero dzwiek, cuuuuuuudo :)

Sami rozumiecie-przesiadka z AC97 :)

Nadal jednak ponawiam pytanie - czy aby miec dzwiek 5.1 plyta

audio rowniez musi byc tak nagrana? Mam troche plyt audio i az mi

przykro sluchac ich w stereo.... :?

Jeszcze raz sorki za zamieszanie jakie wywolalem,ale coz, czlek sie uczy na bledach :)

Wiec jestem zadowolony z tego Asusika :) przyjdzie czas na eksperymenty z nia, na razie stawiam po kolei na nogi system itp :)

Dobranoc wszystkim :) przez te 2 dni przez ta plyte spalem w sumie tylko 8h wiec dzis musze to odrobic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mam w tej chwili mag. 200 i mnoznik 11.5 i chodzi stabilnie po odniesieniu nap. ddr-ów

Dzieju pewnie masz i rację, ale nie zauwazyłes, że masz Bartona, a Ci ktorzy zgłaszają problemy (w tym i ja) z 11,5 X 200 mają w najlepszym wypadku T-bred'a XP 2000+, a to jest spora różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Turbi

Osłabiasz mnie. Masz instrukcję obrazkową. Czy jest na niej zaznaczone Dolby Surround?

Mały cytacik z artykułu, który miałeś zadany jako lekturkę:

"Dolby Surround Encoding : Opcja ta powinna być włączona jeśli posiadamy zestaw dwóch głośników (Stereo). Umożliwia ona enkodowanie większej ilości kanałów dźwiękowych do systemu Dolby Surround."

DS to jest kodowanie dźwięku nibyprzestrzennego w zwykłym sygnale stereo i żeby wtedy zagrały tyły musisz mieć dekoder DS we wzmacniaczu. Wyłącz to kodowanie i powinno być OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!!

Jestem tu nowy, mam 27 lat :) i chciałbym się podłączyć do tematu naszej płyty.

Niecałe 2 miesiące temu złożyłem obecny zestaw. Zebrałem już trochę doświadczeń, ale dwóch rzeczy nie rozumiem.

Przeczytałem CAŁY wątek i nie znalazłem wyczerpujących odpowiedzi. Pozwolicie więc, że zapytam:

1. Jak w końcu jest z tymi diodami przy kartach sieciowych? Przy nVidii miga tylko ACT na pomarańczowo, LINK się nie świeci, choć dioda jest - ktoś wie, dlaczego? (zestawiony transfer 100Mb i fullduplex do switcha - karty działają OK)

Przy 3Com'ie ACT miga na zielono, LINK swieci na pomarańczowo (zamienione kolory w stosunku do nVidii?) - działają obie diody.

2. A teraz poważna dla mnie rzecz. Mam skaner Plustek U12 (USB1.1) i na żadnych sterach nie chce działać na tej płycie. Wcześniej miałem płytę Abita BH6 i działał bezbłędnie. Pracuję na WinXP (wtedy też), próbowałem na biosach 1006 i 7, wyłączałem w biosie USB2.0, stawałem na rzęsach - nic nie pomagało. Zainstaluje się, ale albo nie ma komunikacji, albo jeśli jest, to nie reaguje na żadne polecenia; po kilkakrotnym odłączaniu kabla pokazuje, że podłączone urządzenie jest NIEZNANE albo nie działa poprawnie...

Magistrala sama w sobie działa OK - sprawdzałem z czytnikiem pamięci falsh i aparatem cyfrowym.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i wskazówki & pozdrawiam wszystkich!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i niestety moje pierwsze próby przejścia na 200x10.5 nie udała się :( nawet przy zwiększeniu napięcia do 1,7. Potem nawet zdecydowałem puścić na 12.5x188 i skończyło się restartowaniem :D biosu, bo wogole się nie chciał załączyć ani bios ani windows :). Niestety ale widze ze chyba juz wiecej nie puszcze niz to marne 166.x12.5 na AIUHB DUT3C (Antek 2000)

Spróbuj 12,5 x 180....184 i pamięci by SPD na Synchro. U mnie poszło, a w końcu procesor mam taki sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KRZYSIEK GRUSZCZYŃSKI, witam na naszym forum. Mam małą sugestię co do skanera. Czy instalowałeś skaner tak jak napisali w instrukcji Plusteka? Nie dziw się tym pytaniem, bo jest to cholernie istotne. Jak wół pisze,że NAJPIERW instalujemy sterowniki a DOPIERO PÓŹNIEJ PO RESTARCIE podłączamy skaner. Tak,tak. Jak zrobi się odwrotnie to za nic w świecie komp nie wykryje poprawnie skanera Plusteka, jakiegokolwiek. Chore, nie? Miałem tak z Plustekiem ST 24. Niestety po zrobieniu w kolejności skaner - sterowniki , trzeba było usuwać RĘCZNIE wszystkie wpisy w Rejestrze Windows dotyczące tego skanera ( ok.15 wpisów). Dopiero potem można było zainstalować go poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karas, mam dla ciebie drobne pocieszenie. Wczoraj wieczorem przyszedł do mnie kumpel z dyskiem Seagate na .... SATA. Jak podłączyliśmy, to nie mogłem oprzeć się pokusie sprawdzenia twojego problemu. Sprawdzaliśmy też mój nominalny przez przelotkę do SATA. I co? Błędów nie było. Ale przynajmniej masz info, że coś nie tak z kontrolerem na Twojej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysztof Gruszczynski, mam dwa szybkie pytanka odnosnie tego dysku Seagate 120GB SATA, z twojego konfigu, bo sam jestem zainteresowany jego kupnem (przepraszam, pozostalych ze pakuje sie tak z butami offtopic):

- czy slychac go podczas pracy lub po prostu czy jest glosny?

- czy mocno sie grzeje?

pytania wyszly stad, ze slyszalem rozbiezne opinie na ten temat.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie bawilem ta barka 7200.7 120GB 8MB Cache i chodzi tak jak moja 80GB z 2MB cache. Czasami ja slychac minimalnie przy zapisie/odczycie ,ale generalnie jest lepiej niz na WD. Normalnie podczas pracy zwyklej jej nie slychac dopiero przy maxymalnym obciazeniu troszke zaczyna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu!

Zrobiłem testy stabilności i wyniki niestety nie są zbyt budujące. Wprawdzie memtest przechodzi bezbłednie konfig 12,5 X 182 (pamiątki synchro by SPD) to Prime 95 łyka jedynie 12,5 X 169 (pamiątki synchro by SPD) co daje jedynie 2100 Mhz. Czy zmiana pamiątek da coś w tym zakresie?? Czy warto ustawiać wyżej niż 12,5 X 169 kosztem mniejszej stabilności??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zmieniłem Krzysiek Gruszczyński w profilu na Grucha - będzie szybciej i łatwiej.

Przede wszystkim dzięki Hanu za uwagi na temat skanera - sprawdziłem, ale niestety nic nie dały :( Pamiętam, że poprzednio zawsze działało, bez względu na kolejność podłączania skanera i instalacji sterów.

Teraz odpowiedzi na pytania do mnie:

1. Opis mojego zasilacza możecie znaleźć tu http://english.aopen.com.tw/products/power...sp250-60gtv.htm lub tu www.caseoutlet.com/Ps/images/FSP250-60GTV.pdf Warto chyba jeszcze dodać, że waży pełne 2kg.

Napięcia w biosie wyglądają tak:

+12V = 12.41V

+5V = 4.89V

+3.3V = 3.36V

Komp jest stabilny jak skała, choć pewnie nie pokręcę go na tym zasilaczu.

2. Co do dysku, to jest to 7200.7. Rzeczywiście, tak jak napisał Karas, jest to bardzo cichy dysk - przy normalnej pracy go nie słychać, ale jak jest mocno obciążony to słychać trykanie głowic i grzeje się tyle, że przy dłuższym przytrzymaniu ręki dooooobrze czuć temperaturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe sprostowanie - to co napisałem o zmianie imienia i nazwiska na ksywę jest oczywistą bzdurą. Nie zmienę użytkownika.

Wracając do zasilacza, to porównajcie mój 250W z 300 watowym zasilaczem funkylemona. Na tabliczce znamionowej mojego jest napisane:

+3.3V - 20A

+5V - 27A

+12V - 13A

+5Vsb - 2.0A

-5V - 0.3A

-12V - 0.8A

+3.3V & +5V = 175W Max

Dla przypomnienia tabliczka zasilacza funkylemona.

Po prostu chyba wyszperałem niezły zasilacz w cenie 65zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...