Eskai Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Wawelski, heh, faktycznie sie machnołem jest to rev 2.0 Prosze o rady, sugestie, i podpowiedzi co mam robic ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 cze panowie no i kupilem wreszcie ten zasilacz (chiftec 360w) ale to ciężkie bydle hehe cicho pracuje, napiecia wzorowe, jestem zadowolony całe 200zł a stary poszedl za 40zł wiec spoko no i jeszcze vat dostane :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 @Eskai No, masz przede wszystkim przeczytać ten topic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel02 Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 podpowiedzcie mi co trzeba zmienic w biosie zeby komp wystartował z serial ata, instalowałem system i po pierwszym restarcie nie chce ruszyc, Pozdrawiam Masz dwa dyski - jeden na ATA, a drugi na SerialATA - tak? No cóż, ja musiałem przestawić ten drugi na slave, bo inaczej nie chciał ruszyć. Ale podejżewam, ze w BIOSie jako urządzenie startowe można pokombinować zmieniając z HHD0 na HDD1 itp... Zainstalowałem system na dysku serial ata ale mam problem z drugim dyskiem.Przy odpalaniu kompa musze odłączyc ze zwykłego dysku zasilanie bo komp chce startowac z niego a nie z serial ata, pomocy jak ustawic bios bo mnie juz krew zalewa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Gruszczyński Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Zainstalowałem system na dysku serial ata ale mam problem z drugim dyskiem.Przy odpalaniu kompa musze odłączyc ze zwykłego dysku zasilanie bo komp chce startowac z niego a nie z serial ata, pomocy jak ustawic bios bo mnie juz krew zalewaUstaw w BIOSie bootowanie z urządzenia SCSI i będzie git. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel02 Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Zainstalowałem system na dysku serial ata ale mam problem z drugim dyskiem.Przy odpalaniu kompa musze odłączyc ze zwykłego dysku zasilanie bo komp chce startowac z niego a nie z serial ata, pomocy jak ustawic bios bo mnie juz krew zalewaUstaw w BIOSie bootowanie z urządzenia SCSI i będzie git.Zrobiłem tak i tez nie staruje windows, nawet jak odłącze stary dysk.a moze jest roznica w ktore wejscie podłaczyc dysk serial ata na płycie głownej? W tej chwili po kazdym restarcie wyciągam zasilanie od dysku, win startuje z serial ata i wtedy wkładam zasilanie do tego drugiego dysku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel02 Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 A moze ktos ma tak samo jak ja dwa dyski ( jeden serial ata a drugi zwykły) to niech napisze jak ma to wszystko podłaczone , jak poustawiane i co instalował do tego. :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskai Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Pojawił sie mały problem u mnie. Przy jakichkolwiek prubach ostrzejszego wykorzystania kompa (benchmarki, gry) skacze mi napiecie +12V do ponad 13v , a w stanie spoczynku waha sie w granicach 12,9. Czemu jest takie wysokie? I jak temu zaradzic.? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heavy Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Pojawił sie mały problem u mnie. Przy jakichkolwiek prubach ostrzejszego wykorzystania kompa (benchmarki, gry) skacze mi napiecie +12V do ponad 13v , a w stanie spoczynku waha sie w granicach 12,9. Czemu jest takie wysokie? I jak temu zaradzic.? kupic dobry zasilacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 To prawda miałem dokładnie to samo i tylko markowy zasilacz pomoże :) Chieftec itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Witam Wlasnie sobie kupiłem to cacko A7N8X DELUXE/GOLD -UAY tak dokładnie pisze na pudełku i mam pare pytanek 1. mam procka barton 2.6 axda2600kv4d aquca startłem go 1 raz defalutowo pokazywał mi 11,5*100 i zdziwiło mnie ze bios drze sie 46 stopni na dzień dobry coler zimny .. ps coler zimny jakis jamicon 3600 obrotów z miedzią potem pusciłem go na 166*11,5 i wrzask 63 stopnie ps coler zimny wiec go wyłączyłem notabene myslałem ze nie dociska do proca wrecz przeciwnie stabilnie zamontowany ... moze wina biosu nie wiem ?? czekam tera na cooler mastera x-dreama se kolo mówił ze wina coolera i nie ma bata na asusie musi dobrze pokazywać zobaczymy ... co do pytanka ... jaki vcore nalezy ustawic na procku jaką czestotliwość , mnożnik dla tego proca nalezy ustawić i czy faktycznie to co w biosaie pisze 63 stopnie to prawda ? ?? 2. mam pamięci 2 x TWIN MOS pc 3200 cl 2.5 512 mb DO KTÓRYCH BANKÓW NALEZY JE WŁOŻYĆ aby pracowały w dual ddr niom i zauważyłem jesio coś takiego jak napięcie na pamięciach ... jakie ono ma być ?? 3. jak ktoś miszka w okolicy biela plis o kontakt na GG bo nie wiem czy se z optymalizacją poradze Cześć! Ad1. Bios w naszych Asusach, rzeczywiście staruje defaultowo w wariancie najwyższy mnożnik (dla konkretnego proca) i najniższa szyna u mnie to wychodzi 12,5 X 100 = 1250 Mhz . To są ustawienia w których komp powiniem w przypadku resetu biosu lub jego błędów wystartować. Z tymi temperaturami rzeczywiscie masz coś nie tak, albo BIOS albo wentyla musisz zmienić, ja bym stawiał, że to jednak BIOS kłamie. vcore zacznij od tego ktore Ci defaultowo ustawiło, będzisz podnosił jak Ci komp przestanie wstawać na tym co masz. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi jaki mnożnik i częstotliwość masz ustawić dla swojego proca, bo przecież nie chodzi Ci chyba o ustawienia defaultowe?? Skoro masz pamiątki DDR 400 proponuje, żebyś ustawił na początek 11 X 200 (synchronicznie z pamięciami) a potem eksperymentował z podnoszeniem mnożnika i częstotliwości, po drodze pewnie trzeba będzie pewnie podnieść vcore, a może przyjdzie Ci też zmieniać timingi pamiątek?? Ad.2 Napięcie pamięci na początek zostaw defaultowe, albo jak chcesz podnieś o 0,1 V, podobno więcej zwykle nie ma sensu. Do duala pamiątki chodzą na 1-3 lub 2-3 jeśli mnie pamięc nie myli, to już było w naszym topicu (he,he to ja wtedy o to pytałem i mam ustawone 1-3) Ad.3 Do Skoczowa mam ok.100 km, niestety nie mieszkam w okolicy Bielska :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Hanu! Zrobiłem testy stabilności i wyniki niestety nie są zbyt budujące. Wprawdzie memtest przechodzi bezbłednie konfig 12,5 X 182 (pamiątki synchro by SPD) to Prime 95 łyka jedynie 12,5 X 169 (pamiątki synchro by SPD) co daje jedynie 2100 Mhz. Czy zmiana pamiątek da coś w tym zakresie?? Czy warto ustawiać wyżej niż 12,5 X 169 kosztem mniejszej stabilności?? Tak kiedyś do Was pisalem. W trakcie eksperymentów zauważyłem, że przy przejściu z 169 na 170 zmieniają mi się timingi pamięci z defaultowych 2,5-3-3-7 na 3-4-4-8 (obydwa przy ustawieniu pamięci na optimal). Okazało się, że właśnie te zmienione timingi są przyczyną błędów w Prime 95. Wymusiłem by user timingi 2,5-3-3-7 na wyższych FSB i do 175 było OK. Przy 177 (176 nie ma!. przyp. red.) musialem zmienić na 2,5-3-3-9. Wyższe od 178 do 182 nie przechodzą w Prime, natomiast memtest nie wykazuje błędów. Od 183 zaczynają się zwiechy na Prime już na starcie. Na 184 nie wchodzi mi Winda. A żeby nie było wątpliwości cały czas zmieniane są synchronicznie FSB proca i pamięci, aby całość chodziła w synchro. Tyle moich doświadzeń. Zakończylem w stabilnym Prime na 12,5 X 177 czyli na 2213 Mhz. Czekam na nowe pamiątki i będę bawił się dalej. Pozdrawiam P.S. Tylu nowych forumowiczów, wyprzedaż jaka była czu coś?? Pytam, bo muszę jeszcze jedną dla szwagra załatwić, on nie ma pojęcia o kompach, a ja nie mam pojęcia o OC na innych płytach niż nasz topicowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 A moze ktos ma tak samo jak ja dwa dyski ( jeden serial ata a drugi zwykły) to niech napisze jak ma to wszystko podłaczone , jak poustawiane i co instalował do tego. :evil: Ustaw dysk na zwyklym kontrolerze ATA na slave. Gdzies czytalem ,ze pomaga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel02 Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Czy ma ktos moze dysk serial ata maxtora bo nie ma opisu na moim do zworek i nie wiem kiedy jest slave a kiedy master? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 ESKAI, przeczytaj DOKŁADNIE CAŁY nasz topic i będziesz już coś wiedział jak podkręcać na Asusie. Bo listy krok po kroku to nikt ci tu nie da. Witam na naszym forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 WHEELERFAN, stary, wybacz , ale nie mogę się oprzeć: Dajesz trafne rady początkującym , a sam pytałeś o taki banał jak skutki podbijania napięcia? Aż uwierzyć nie mogę. Aby decydować się na STAŁĄ pracę na 1,85 V trzeba miec już porządne chłodzenie. To już temp. wyższa od nominalnej o 0,25 V. Dodaj do tego zwiększoną częstotliwość i już masz jakieś 95-100 W ciepła do odprowadzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 podpowiedzcie mi co trzeba zmienic w biosie zeby komp wystartował z serial ata, instalowałem system i po pierwszym restarcie nie chce ruszyc, Pozdrawiam Masz dwa dyski - jeden na ATA, a drugi na SerialATA - tak? No cóż, ja musiałem przestawić ten drugi na slave, bo inaczej nie chciał ruszyć. Ale podejrzewam, ze w BIOSie jako urządzenie startowe można pokombinować zmieniając z HHD0 na HDD1 itp... Z tego co pamiętam - ustawiasz w BIOS'ie SCSI jako urządzenie boot'ujące (pod warunkiem, że nie masz kontrolera SCSI), wtedy wystartuje RAID Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefangołąb Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Ja jeszcze w sprawie Zalmana 7000A-CU, jakos bardzo chcialbym go miec i tylko mam problem przestrzeni bo zasilacz bedzie przeszkadzal (HuntKey 300W, Obudowa ModeCom), Co myslicie o ustawieniu zasilacza na zewnętrz obudowy. Sa jakies inne mozliwosci? W tej chwili mam cooler 80 mm i odleglosc od zasilacza ( z gory) to mniej niz 1 cm - a na Zalmana potrzeba jak rozumiem co najmniej 1,5 cm + troche luzu . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 WHEELERFAN, stary, wybacz , ale nie mogę się oprzeć: Dajesz trafne rady początkującym , a sam pytałeś o taki banał jak skutki podbijania napięcia? Aż uwierzyć nie mogę. Aby decydować się na STAŁĄ pracę na 1,85 V trzeba miec już porządne chłodzenie. To już temp. wyższa od nominalnej o 0,25 V. Dodaj do tego zwiększoną częstotliwość i już masz jakieś 95-100 W ciepła do odprowadzenia.Cześć Hanu! Pewnie jak zwykle masz rację. Po prawdzie to ja ciągle też jestem początkujący. A z tym napięciem jestem skołowany po części dlatego, że u mnie nie widzę wyrażnych termicznych skutków jego podnoszenia (oczywiście kiedy zmieniam tylko napiecie, a nie ruszam pozostałych parametrów). Różnice w temperaturach są niewielkie, znacznie większe skutki w postaci dodatkowych stopni C daje u mnie zwiekszenie częstotliwości na procu. I tak przważnie mam 51/31 C przy prime dochodzi do 60/32. Fakt to dużo, ale czy powinienem się niepokoić?? Pytałem Was już kilka razy i nie otrzymalem jednoznacznej odpowiedzi. Ale masz rację spróbuję, je po kroczku zmniejszać zobaczymy jak będzie ze stabilnością i temperaturami. Może wyduszę ze sprzętu jeszcze z 12 Mhz?? :) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Czy ma ktos moze dysk serial ata maxtora bo nie ma opisu na moim do zworek i nie wiem kiedy jest slave a kiedy master? Ale jeśli ten Maxtor to serial ata to tam nie ma pojęcia "master-slave". Do jednego kanału podłączasz tylko jeden dysk. Dwa kanały serial ata - tylko dwa dyski można podłączyć. To nie parallel ata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 AndyN! Nie wiem czy pytałem, próbowaleś dawać więcej niż masz w podpisie?? 11X200 to tylko 2200 Mhz, u Ciebie powinno pójść więcej, zwłaszcza, że masz WC w kompie. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 AndyN! Nie wiem czy pytałem, próbowaleś dawać więcej niż masz w podpisie?? 11X200 to tylko 2200 Mhz, u Ciebie powinno pójść więcej, zwłaszcza, że masz WC w kompie. Pozdrawiam Nie mam ciągle czasu na porządne testy. Maks. jaki ustawiłem to 11,5x200MHz - na tych ustawieniach uruchomiłem raz 3DMark 2001 - przy podkręconym ATI (290/290-chyba) miałem ponad 15 tys. punktów Nie lubię ustawienia 11,5x200 bo: gdy mam 11x200 komputer wstaje bez problemu za każdym razem. Gdy mam ustawione 11,5x200 trzeba kombinować z włączeniem/wyłączaniem, wychodzeniem z BIOS'u bez zapisywania ustawień (chyba wiecie o co chodzi?) żeby komputer sie uruchomił Może w weekend 8-11 listopada znajdę czas na testy. Wtedy zamieszczę wyniki podkręcania proca, osiągi RAID'a, może pamięci itd Moje WC ma dawać ciszę, osiągi są trochę przy okazji i nie za wszelką cenę - obawiam się uszkodzenia sprzętu przy długotrwałym używaniu na ekstremalnych ustawieniach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 U mnie obniżenie magistrali poniżej 200MHz pozwala sporo bardziej podkręcić procka, więc IMO nie warto trzymać się 200 (a ja i tak trzymam się napięcia minimalnego - na dłużej mam zupełnie bezgłośny komp): 186*11@1,5V mem 6332 (2046MHz) - i tak zazwyczaj chodzi 200*11@1,6V mem 6332,5 (2200MHz) 186*12,5@1,65V mem 6332 (2328MHz) 195*12,5@1,75V mem 6332,5 (2428MHz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 WHEELERFAN, stary, wybacz , ale nie mogę się oprzeć: Dajesz trafne rady początkującym , a sam pytałeś o taki banał jak skutki podbijania napięcia? Aż uwierzyć nie mogę. Aby decydować się na STAŁĄ pracę na 1,85 V trzeba miec już porządne chłodzenie. To już temp. wyższa od nominalnej o 0,25 V. Dodaj do tego zwiększoną częstotliwość i już masz jakieś 95-100 W ciepła do odprowadzenia.Cześć Hanu! Pewnie jak zwykle masz rację. Po prawdzie to ja ciągle też jestem początkujący. A z tym napięciem jestem skołowany po części dlatego, że u mnie nie widzę wyrażnych termicznych skutków jego podnoszenia (oczywiście kiedy zmieniam tylko napiecie, a nie ruszam pozostałych parametrów). Różnice w temperaturach są niewielkie, znacznie większe skutki w postaci dodatkowych stopni C daje u mnie zwiekszenie częstotliwości na procu. I tak przważnie mam 51/31 C przy prime dochodzi do 60/32. Fakt to dużo, ale czy powinienem się niepokoić?? Pytałem Was już kilka razy i nie otrzymalem jednoznacznej odpowiedzi. Ale masz rację spróbuję, je po kroczku zmniejszać zobaczymy jak będzie ze stabilnością i temperaturami. Może wyduszę ze sprzętu jeszcze z 12 Mhz?? :) Pozdrawiam Niestety :( . Przeprowadziłem testy i każde napięcie poniżej 1,85 V dawało błedy w prime95, nawet 1,825V nie chciało bezbłędnie biegać, a czym niżej to było oczywiście gorzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 AndyN! Nie wiem czy pytałem, próbowaleś dawać więcej niż masz w podpisie?? 11X200 to tylko 2200 Mhz, u Ciebie powinno pójść więcej, zwłaszcza, że masz WC w kompie. Pozdrawiam Nie mam ciągle czasu na porządne testy. Maks. jaki ustawiłem to 11,5x200MHz - na tych ustawieniach uruchomiłem raz 3DMark 2001 - przy podkręconym ATI (290/290-chyba) miałem ponad 15 tys. punktów Nie lubię ustawienia 11,5x200 bo: gdy mam 11x200 komputer wstaje bez problemu za każdym razem. Gdy mam ustawione 11,5x200 trzeba kombinować z włączeniem/wyłączaniem, wychodzeniem z BIOS'u bez zapisywania ustawień (chyba wiecie o co chodzi?) żeby komputer sie uruchomił Może w weekend 8-11 listopada znajdę czas na testy. Wtedy zamieszczę wyniki podkręcania proca, osiągi RAID'a, może pamięci itd Moje WC ma dawać ciszę, osiągi są trochę przy okazji i nie za wszelką cenę - obawiam się uszkodzenia sprzętu przy długotrwałym używaniu na ekstremalnych ustawieniach. AndyN! Oczywista, że nikt nie chce zjarać sprżętu. Ja obecnie szukam (chyba już więcej nie wyciągnę) ustawień z jednej strony maxymalnie wydajnych, z drugiej maksymalnie stabilnych, za jakie uważam takie, które przechodzą przynajmniej 5 godzin w Prime95 bez żadnego błędu. Jeżeli będziesz miał czas na testy spróbuj, może 11,5 X 198 czasem niewiele trzeba aby diametralnie zwiększyła sie stabilność. Inna drogą można się zastanowić czy 12,5 X 184 nie stanowiłoby u Ciebie lepszego rozwiązania o ile nie będzie Ci żal, że nowe pamiątki się nudzą. Może za to uda Ci się podkręcić timingi?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 U mnie obniżenie magistrali poniżej 200MHz pozwala sporo bardziej podkręcić procka, więc IMO nie warto trzymać się 200 (a ja i tak trzymam się napięcia minimalnego - na dłużej mam zupełnie bezgłośny komp): 186*11@1,5V mem 6332 (2046MHz) - i tak zazwyczaj chodzi 200*11@1,6V mem 6332,5 (2200MHz) 186*12,5@1,65V mem 6332 (2328MHz) 195*12,5@1,75V mem 6332,5 (2428MHz) Cześć Wawelski! Te dwa ostatnie ustawienia masz stabilne?? Testowałeś je Primem?? Jeśli tak to rewelka, mimo, że Athlony 1,7 znane są z nadzwyczjnej podkręcalności. Rozumiem, że komp przestaje być wtedy tak cichy jak lubisz, ale mimo wszystko byłyby to rewelacyjne wyniki. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Niestety, czasami procek, by biegać na wyższej FSB, potrzebuje większego Vcore niż na takiej samej częstotliwości, ale przy mniejszym FSB tzn. np. na 10x100 poleci na 1,5 V ale 5x200 już może wymagać 1,55 V mimo, że oba dają 1GHz. Zastanawia mnie czemu jadnak macie takie problemy z tym 200. Przecież mnie udało się dojść do 225 Prime stable, a pamięci mam, jakie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Wheelerfan, używasz BIOSu 1007? Radzę ci dobrze, przemyśl to dokładnie i poczytaj spostrzeżenia na znanej wszystkim Nforcownikom stronie... :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiDVB Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 siemanko koledzy wlasnie dolaczylem do grona Asusowcow z plytka A7N8X-X 400 wpakowalem Infineonka 256 Mb 400 setke i Bartka 2500+ i odrazu wykrecilem go na 11x200 i poszedl ale dopiero po zmianie Arctica na Vulkano 11 ale zostalem przy starym zasilaczu 300 Wat ale chyba noname ,kiedys przy EcSie i 1700Xp wystarczyl ale w sytemie sa dwa dyski 30 i 80 MB i dvd i dvd-rw i G4TI4200-MSI i zastanawiam sie czy to kiedys nie zrobi bum z powodu slabego zasilacza jak myslicie ????? plyte i procka kupilem w sobote i zamontowalem w niedziele tak ze jestem swierzutki odnosnie Asusika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 @wheelerfan Wszystkie te ustawienia stabilne. Każde testowane primem przez przynajmniej godzinę. A to najwyższe do tego 3dmark 2001 i 2003. Chłodzenie mam takie, że przy typowym ustawieniu przez 1,5 godzinki mogę mieć wyłączone wszystkie wiatraki w budzie przy oglądaniu filmu (więcej w wątku do któego link jest w sigu) - i dopiero temperatura proca osiąga 50* wg diody (i kilka stopni więcej na sockecie). Przy najwyższych ustawieniach ten czas radykalnie zmniejsza się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...