Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

http://download.nvidia.com/Windows/nForce/...y/nvsu_1.00.zip

sciagajcie i nie pytajcie co to :) niespodzianka 8)

Przynajmniej na razie nie działa z naszymi płytami

:(

Jak to u mnie działa!! tylko, że pożytku z tego nie mam bo i tak mam wszystko wykręcone na maxa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemanko koledzy

wlasnie dolaczylem do grona Asusowcow z plytka  400

wpakowalem Infineonka 256 Mb  400 setke

i Bartka 2500+ i odrazu wykrecilem go na 11x200 i poszedl ale dopiero po zmianie Arctica na Vulkano 11 ale zostalem przy starym zasilaczu 300 Wat ale chyba noname ,kiedys przy EcSie i 1700Xp wystarczyl

ale w sytemie sa dwa dyski 30 i 80 MB i dvd i dvd-rw i G4TI4200-MSI

i zastanawiam sie czy to kiedys nie zrobi bum z powodu slabego zasilacza jak myslicie ?????

plyte i procka kupilem w sobote i zamontowalem w niedziele tak ze jestem swierzutki odnosnie Asusika

Co się pieklisz?? :twisted:

O ile wiem to A7N8X-X to nie to samo co A7N8X Deluxe.

Pewnie w jakimś stopniu są podobne, ale w jakim, ja nie wiem 8O

Bum to mocno powiedziane, raczej Cię spotka martwa cisza. I to miało być to niezwykle ważne pytanie na które dopominasz się odpowiedzi??!! Bo innych jakoś nie zauważyłem :P

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam wszystkich za pytanko nie w temacie ale czy mógłby mi ktoś z posiadaczy Radków >=9700 odpowiedzieć czy wasze karty również grzeją się tak mocno ?? Czy to przypadłość mojego egzemplarza :( I czy ktoś zna może jakiś programik do pomiaru temp. na karcie ATI

Mój 9500@9700 bardzo się grzeje. Niedawno zamknąłem obudowę i ze zdziwieniem stwierdziłem, że blacha obudowy na wysokości karty grafiki jest znacznie cieplejsza (ale nie gorąca) niż w innych miejscach :!:

8O :lol:

A taki program sam chciałbym mieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarzyło mi się to jak do tej pory 2-3 razy.

Praktycznie zawsze gdy mam uruchomiony komputer w tle pracuje MBM. Skonfigurowałem go tak, żeby m. in. alarmował gdy przekroczone jest -/+ 5% na napięciach.

Przy procku 11,5x200 (vcore 1,8V) i grafie 9500@9700 (z tego co pamiętam, też na zmienionych częstotliwościach na wyższe) zdarzyło się, że syrena w MBM się włączyła, bo napięcie przekroczyło 12,6V :!:

8O

Konfig w podpisie

Wiem, że odczyt z płyty nie jest do końca miarodajny, ale myślałem, że mając 420W mnie to nie spotka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarzyło mi się to jak do tej pory 2-3 razy.

Praktycznie zawsze gdy mam uruchomiony komputer w tle pracuje MBM. Skonfigurowałem go tak, żeby m. in. alarmował gdy przekroczone jest -/+ 5% na napięciach.

Przy procku 11,5x200 (vcore 1,8V) i grafie 9500@9700 (z tego co pamiętam, też na zmienionych częstotliwościach na wyższe) zdarzyło się, że syrena w MBM się włączyła, bo napięcie przekroczyło 12,6V :!: 

8O 

Konfig w podpisie

Wiem, że odczyt z płyty nie jest do końca miarodajny, ale myślałem, że mając 420W mnie to nie spotka

Cześć AndyN!

Ja mam ten sam zasilacz, też podkręconą grafę i praktycznie na stałe 12,6 V (w prime 12,7) Alarmy mam defaultowo na +/- 10%, więć mnie nic nie ryczy. Nie wiem co powiedzą inni, ale ja się bym tym nie przejmował. Martwiło mnie to jedynie kiedy na COdegenie 300 W maiłęm 12,9 --13 V z praktycznie tym samym sprzętem w budzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzaliście już System Utility? Koncą coś o A7N8X-E, a reszty brak. Może jednak działa?

Znalazłem tego stwora. To wersja płyty z Wi-Fi i Gigabit LAN

http://www.asus.com/products/mb/event/wifi...Home/model.html

http://www.xbitlabs.com/news/mainboards/di...0908141617.html

http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=34145

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie: w BIOS mam napięcie pod procesorem ustawione na 1.5v ale i tak czujnik w biosie pokazuje mi

1.54Volt! Myślę sobie, ze pewnie to wina płyty głównej, przecież to ona jest odpowiedzialna za napięcie na procesorze. ( zmiana bosa na 1007 poza lepsza Dużo lepszymi osiągami w podkręcaniu procka nic nie dała )

Tylko ze jak pogram troszkę w cos, to napięcie spada mi nawet do 1.49 Volta.. od kiedy ustawiłem zegary w moim herkulesie 9100 288/288 (zero artefaktów, ale po którymś z kolei 3Dmarku komputer robi restart.. chyba za nisko spada napięcie na procku) Mam 350Wattowego Modecoma P-450

Zmieniam go na Chifteka.. Niebawem... Ale mam obawy czy nie trzeba tez lecieć z płytą do serwisu.

Proc pracuje 11x189Mhz

Napiecia na procku 1.49Volt - 1.58Volt

5Volt 4.81-4.90Volt

12Volt zawsze 11.80Volt

aha i karta sieciowa nvidi mi nie dziala.. ale to mi nie przeszkadza..

Prosze o jakies porady...bardzo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jestem szalony że wywaliłem tyle kaski na zasilacz ale powiem wam jedno wykresy w ASUS Probe są idealnie proste. Zdaję sobie sprawę że to mnóstwo hajsu ale polecam każdemu kogo stać bo wart jest swojej ceny. Chieftec pewnie też jest równie dobry ale u mnie 12V to maksymalnie ma odchyły +/- 0,01V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie sie doczkałem na nowy coolerek aero cholera głośne to ale 33 stopnie na defalucie .... rozkosz // Płytka śmiga bez pierdnięcia ... normalnie sie w niej zakochałem :))

pytanko mam jak wyłaczyć na starcie szukanie raida ? dodam ze mam bios 1006

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po zakupie markowego zasilacza ponownie zaczalem krecic procka

i teraz mam

11X215 czyli 2365Mhz przy 1,7V :)

i krece dalej

wczesniej FSB208 to max bylo

mam nadzieje ze PCI jest na tej płycie blokowane bo inaczej dysk zepsuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietrek, czy zasilacz ten to napewno do końca przemyślana decyzja? Spójrz jak wypadł w porównaniu do połowę tańszego Chiefteca 360 W TEST Ja wiem,że to super zasiłka, ale czy na tyle super?

Hmmm :) test jak test może i przepłaciłem i może nie warto ale jakoś nie żałuję :) Podrawiam Hanu. P.S. mam nadzieję że za tyle kasy to chociaż wystarczy mi na kilka lat. A ogólnie jestem z niego zadowolony. Apropos trestu w Prime jak tylko sprawdzę to podam wyniki napięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietrek, czy zasilacz ten to napewno do końca przemyślana decyzja? Spójrz jak wypadł w porównaniu do połowę tańszego Chiefteca 360 W TEST Ja wiem,że to super zasiłka, ale czy na tyle super?

Hmmm :) test jak test może i przepłaciłem i może nie warto ale jakoś nie żałuję :) Podrawiam Hanu. P.S. mam nadzieję że za tyle kasy to chociaż wystarczy mi na kilka lat. A ogólnie jestem z niego zadowolony. Apropos trestu w Prime jak tylko sprawdzę to podam wyniki napięć.
A ile to cudo Cię kosztowało??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Czy ktos moglby mi podpowiedzec lub wskazac jakis link jak zdiac radiator z NB??

Odczepilem te nozki, ale jest jeszcze przyklejony ta "guma do zucia" i za nic nie chce sie ruszyc!! :cry: Probowalem na sile go poprostu zerwac, ale nic z tego i nie chcialbym uszkodzic plyty.

Kupilem juz radiator zalmana na NB + Arctic Ceramique ale na razie wszystko lezy w szufladzie!

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...