Siloss Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 za zasilacz dałem 500 :( wiem że to ogrom jak na zasilacz ale jak już się na coś uprę to koniec i kropka :) radiator z NB można ukręcić w prawo w lewo w prawo w lewo i odejdzie nie ma się co bać :) :) Pozdrawiam @ll Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiaze Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 Dzieki - poprobuje. Koles w jednym sklepie nastraszyl mnie chyba, ze cos tam sie moze pourywac, powyrywac itp. A radiatorek grzeje sie mocno i jak wylacze wentyl (zalozony przeze mnie) to czasem mam zwis. Jak macie jeszcze jakies rady co do tej operacji to wszystko mile widziane. Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzaxon Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 najlepsza metoda to "na suszarke" (sprawdzona) ale o tym juz było BARDZO DUZO W TYM DZAILE!! :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 ja już ukręciłem w ten sposób z kilku płyt asusa i nic się nie stało :) wiem że strach ale tylko za pierwszym razem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 za zasilacz dałem 500 :( wiem że to ogrom jak na zasilacz ale jak już się na coś uprę to koniec i kropka :) radiator z NB można ukręcić w prawo w lewo w prawo w lewo i odejdzie nie ma się co bać :) :) Pozdrawiam @llOj! Niezła kasa. Oczywiście masz świete prawo mieć full wypas zasilkę, ale 420 W chieftec kosztuję w najdroższym wariancie 299 zł, czyli 60% tej ceny, a nie jest chyba o 40% gorszy od Twojego Antka?? W każdym bądź razie masz problemy z zasilaczem z głowy a to najważniejsze. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzaxon Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 spedzilem dzis cały dzien na studiowanie problemu.. na przyszłość dla innych podaje mozliwe rozwiązania: - zwiększenie/zmniejszenie Vcore w biosie! (problem z utrzymaniem niektórych napięć - czasem róznica nawet 0.25 powoduje dziwne jazdy) - olanie wyników w MBM bo czasem asus probe pokazuje ze jest wszytsko ok! ( w moim przypadku w obu programach sa te same problemy) - wymiana zasilacza (raczej nie pomaga, bo ludzie maja wypasione anteki albo jeszce inne potwory o 420W mocy i problem dalej występuje) - kupno chifteka 360W & 420W (zaden posiadacz tego zasilacza nie zgłaszał problemów z Vcore) - czasem update biosu pomaga.. mi akurat nie! - wymiana płyty na sprawny egz. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 @dzaxon Odkąd mam ASUSa (a to już 4 egzemplarz, który posiadam - mowa o deluxie) to na każdej płycie obserwowałem skoki napięcia na procku ale nie miało to żadnego wpływu na stabilność systemu. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale chyba nie mam się czym martwić - u mnie są one niewielkie i niezauważyłem aby destrukcyjnie na coś wpływały, nic mi się nie zawiesza nawet jak miałem starego Megabajta 350W. ASUSProbe pokazuje mi 1.68V ale czasem skacze +/- 0,02. !? Nie wiem co o tym sądzić może ktoś się wypowie z Panów elektroników :) :) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 No, panowie, poszedłem na całość i "zbartonowałem" mojego Thortona. Metoda na lakier przewodzący. Udało się od ręki. I jakie wnoiski: -więcej cachu=więcej ciepła=wyższa temp. - u mnie jakieś 2 C. -proc nic nie stracił na podkręcalności - nadal max. 2630 MHz -Asus wykrywa go jaki "nominalnego "Bartona przy 11x200 (3200+) -dodatkowy cache=.......ledwo zauważalny wzrost wydajności. 3DMark01 ledwie 250 pkt, Sandra CPU prawie nic, Quake Test Demo01 4 fps. Ale liczy się sztuka dla sztuki. Jest w tym trochę szczęścia, bo nie każdego Thortona da się "zbartonować". W tym miejscu chciałbym nieco naruszyć teorię o wyższym poborze napięć dla Bartona. Na chwilę obecną przy ustawieniu 12,5x200 1,7V, 2xHDD 7200 rpm, DVD, CDRW, 3 wentyle Zalman 80mm wygląda to tak: 3,3 V - 3,36 do 3,41 5 V - 4,93-4,89 12V - 12,36 ( dziwne, przy tylu napędach powinno spaść poniżej 12V) Są to o tyle ciekawe wyniki,że Pietrek ma przy teoretycznie silniejszym zasilaczu gorsze osiągi. Tylko czemu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoGwAy Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Witam wszystkich, przeczytalem ten temacik z 2 razy w te i w tamta ale mam nadal watpliwosci jaka plytke wybrac ? Czy moze ktos zglebil temat i poda jakies za i przeciw miedzy ASUSEM a7n8x delux a ABIT NF7-S. Mam troche mieszane uczucia bo ASUSA mam od zawsze i po standardowych problemach na poczatku (kiepski bios , nie te pamieci itp to dziala oki) natomiast ABIT kiedys byl dobry pozniej very bad a teraz ludzie sie zachwycaja nowa linia NF7-S. Wiem ze Abit ma troche lepsze mozliosci o/c ale co z reszta ? Asusik ma znowu odchylki z ustawieniami w biosie typu (ten ram be a tamten mniam). Poradzcie cusik bo sie zagubilem. P.S.Czy ewentualnie ktos zna takie cus co z spdif robi optical (tanie bo nie chce mi si lutowac) Pozdrawiam i z gory dziekuje za info. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzaxon Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 obie karty to dobry wybór.. asus i problemy z pamieciami? chyba tylko z corsairami..ale to da sie obejść.. jak chcesz sie dowiedziec jakie figle wyprawia abit i asus to polecam takze forum nforcershq.com... jest co poczytać.. ja polecam asusa bo go mam...ale pewnie majac abita mówiłbym ze abit jest lepszy! to tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 ASUS rocks!!!! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 ASUS rocks!!!! :D Święte słowa ;). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 ASUS rocks!!!! :D Święte słowa ;). Też tak myślę :D Choć taka dyskusja przypomina: Co jest większym świętem - Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Wiecie, "Każda pliszka swój ogonek chwali" - niezależnie czy chodzi o komputery, telefony, samochody ... Większość z nas pewnie i tak nie miała innej płyty żeby móc porównać. Wiem jedno: Na pewno nie Soltek, niezależnie od tego co ktoś napisze: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=32887&highlight= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 ja mialem kiedys MSI (chip KT133A :lol:), niestety mocozerny procesor (Antek 1.4) i [ciach]owy zasilacz powodowaly czasochlonne przestoje w serwisie :( teraz na asusie nie dosc ze wszystko b.dobrze dziala to jeszce mozliwosci oc sa dosc wysokie oczywiscie jesli pominiemy milczeniem ciachowate chlodzenie mostka polnocnego :( ale czoz, nobodys perfekt ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 No, panowie, poszedłem na całość i "zbartonowałem" mojego Thortona. Metoda na lakier przewodzący. Udało się od ręki. I jakie wnoiski: -więcej cachu=więcej ciepła=wyższa temp. - u mnie jakieś 2 C. -proc nic nie stracił na podkręcalności - nadal max. 2630 MHz -Asus wykrywa go jaki "nominalnego "Bartona przy 11x200 (3200+) -dodatkowy cache=.......ledwo zauważalny wzrost wydajności. 3DMark01 ledwie 250 pkt, Sandra CPU prawie nic, Quake Test Demo01 4 fps. Ale liczy się sztuka dla sztuki. Jest w tym trochę szczęścia, bo nie każdego Thortona da się "zbartonować". W tym miejscu chciałbym nieco naruszyć teorię o wyższym poborze napięć dla Bartona. Na chwilę obecną przy ustawieniu 12,5x200 1,7V, 2xHDD 7200 rpm, DVD, CDRW, 3 wentyle Zalman 80mm wygląda to tak: 3,3 V - 3,36 do 3,41 5 V - 4,93-4,89 12V - 12,36 ( dziwne, przy tylu napędach powinno spaść poniżej 12V) Są to o tyle ciekawe wyniki,że Pietrek ma przy teoretycznie silniejszym zasilaczu gorsze osiągi. Tylko czemu... Hanu po prostu masz farta z tym sprzętem, każdy by chciał tak mieć i nie mówię tego złośliwie żebyś się na mnie nie pogniewał :) Pozdrawiam :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Gruszczyński Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Witam wszystkich, przeczytalem ten temacik z 2 razy w te i w tamta ale mam nadal watpliwosci jaka plytke wybrac ? Czy moze ktos zglebil temat i poda jakies za i przeciw miedzy ASUSEM a7n8x delux a ABIT NF7-S............ Ja mogę conieco powiedzieć, bo mój kumpel ma NF7-S. Specjalnie sobie kupiłem Asusa, bo raz - że zawsze chiałem, a dwa - że mamy okazje porównac obie płyty w codziennym praniu. 1. Asus ma problemy z BIOSem po powrocie z wysokich FSB - na Abicie tego nie zauważyliśmy. 2. Na NF7-S po prostu bajerancko się wszystko podkręca - nasz Asus pod tym względem doskakuje jej do kolan... no może ciut wyżej. Abit ma ZNACZNIE szersze możliwości regulacji parametrów. Pomimo osiągnych bardzo wysokich FSB płyta jest stabilna jak skała (i to na Atlaku 1700+) - tutaj chylę przed nią czoła bardzo nisko i śmiać mi się trochę chce z tekstów typu "Asus rulez", "Asus debeściak" - ci ludzie muszą jeszcze trochę doświadczyć. 3. Abit jest wyposażony w Serillel - to się naprawdę przydaje. 4. Abit ma wkurzający, wyjący wiatrak na chipsecie - pierwsza rzecz do wywalenia. 5. Dla fanatyków dźwięku lub w miejscach latania dużych zakłóceń super sprawą jest optyczny SPDIF - całkowite zero zakłóceń indukowanych. Podsumowując: Jeśli jesteś defaultowym użytkownikiem (jak ja), to bierz Asusa - super stabilność, duże możliwości podkręcania, bogate wyposażenie, wysoka ergonomia. Jeśli jednak lubisz ostrą jazdę z pieprzykiem emocji - bierz Abita, a się nie zawiedziesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dradiel Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Windows XP oraz win98se na Asusie A7N8X Deluxe, nie potrafią uruchomić kontrolera firewire. Wypisują komunikat "Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)". Dawniej było wszystko w porządku, a na linuxie działa bez problemu. Spotkał się ktoś z Was z tym problemem? Proszę o ewentualne wskazówki w czym rzecz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolfi99 Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 To ja sie dolacze, przez ten "kod 10" nie mozna zainstalowac sterow do myszy bezprzewodowej. Znawcy proszeni o jasne wytlumaczenie jak to obejsc. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoGwAy Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Podsumowując: Jeśli jesteś defaultowym użytkownikiem (jak ja), to bierz Asusa - super stabilność, duże możliwości podkręcania, bogate wyposażenie, wysoka ergonomia. Jeśli jednak lubisz ostrą jazdę z pieprzykiem emocji - bierz Abita, a się nie zawiedziesz. Musze jeszcze podumac co zakupic: ASUS stabilnosc - Abit nie wiem ASUS coaxial - Abit Toslink ( bardziej by mi sie przydal ) ASUSa znam a po Abicie nie wiem czego mozna sie spodziewac. Bardziej zalezy Mi na stabilnosci ale i zarazem zeby za rok mozna bylo cos jeszcze w ta plytke wstawic. Narazie mam ASUSA a7v133a i to ta wersje na ktorej Atek XP nie powinien chodzic ale smiga ze milo :) P.S. Przerabial ktos coaxial na Toslink albo wie gdzie mozna cus takiego tanio dostac ? BTW dzieki za answer na my message ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkylemon Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 nie trzeba nic przerabiac. po co?! :D jest gotowy panelik na sledziu... http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5231 mi tez by sie taki panelik przydal, bo mam minidisc`a z wejsciem toslink :) jest tez jakies tansze rozwiazanie dedykowane do plyt MSI (firmy MSI, podobno dziala tez z Asusami) - chyba za niecale 20zl, ale linku nie pamietam... najprawdopodobniej w komputroniku lub www.sirius.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonRedboX Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Witam! mam 512 DDR400 Kingston (slot1) i chce dokupic druga kosc. W ktory slot mam ja wepchnac, aby dzialala w dualu? w ten trzeci odsuniety? bo gosc w sklepie cos mowil, ale nie pamietam. Porsze o szybka odpowiedz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Witam! mam 512 DDR400 Kingston (slot1) i chce dokupic druga kosc. W ktory slot mam ja wepchnac, aby dzialala w dualu? w ten trzeci odsuniety? bo gosc w sklepie cos mowil, ale nie pamietam. Porsze o szybka odpowiedz :) w 2 albo w 3 bo tak czy tak bedzie dzialala w dualu 8) na plytach z nforce2 podzial jest taki kanal 1 - slot 1 kanal 2 - slot 2 i 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonRedboX Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Witam! aha wielkie dzieki :) to wloze w trzeci, zeby byla wieksza przerwa miedzy kosciami, to przewiew bedzie lepszy, bo moj wiartak wieje na proca i wszystko dokola :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Pawłowi_k coś się pomylyło powinieneś zawsze obsadzać trzeci slot żeby działało w dualu !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonRedboX Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Witam! to jednak dobrze slyszalem to, co mowil sprzedawca :D hehehe i tak bym wsadzil do 3, ale wielkie dzieki za odpowiedz Pietrek :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Pawłowi_k coś się pomylyło powinieneś zawsze obsadzać trzeci slot żeby działało w dualu !!!!fakt troche minalem sie z prawda ;) choc to tez zalezy z ktorej strony liczymy sloty ;) zeby niebylo watpliwosci, skan z instrukcji obslugi Asusa A7N8X :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 wow jaki skan :) teraz rozwialiśmy wszelkie wątpliwości co do duala hahaha :) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorpionek Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 czy ktoś moze coś napisać na temat update BIOS-u za pomocą programu "Asus Update" który jest dołączony do płyty lub za pomocą programu AddFlash który można uruchomić za pomocą klawiszy alt+F2 podczas uruchamiania systemu - czy jest to trudne i bezpieczne - pozdrawiam - roland Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiaze Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Witam moi Asusowi Bracia!:) Udalo mi sie zdiac radiator z NB co poszlo bezproblemowo - zrobilem to na cieplo (tak jak mi doradziliscie). Na tej gumie do zucia komp mi chodzil ale radiatorek parzyl (potem domontowalem wiatrak 40x40). Teraz posmarowalem NB nowa pasta (Arctic Ceramique) i zalozylem radiator Zalman ZM-NB32J, ktorego tez uzbroilem w wentyl. Jak juz przymierzalem sie do zalozenia tego Zalmana zwrocilem uwage ze szerokosc jego powierzchni stykowej jest MNIEJSZA nie dosc ze od calego NB (ten kwadracik:) ),to nawet od srednicy samego jego rdzenia (tego koleczka:) ). Zastanowilem sie czy aby dobrze robie ze go zakladam? Ale postanowilem sie przekonac. Jednak po ktoryms z rzedu meczeniu w 3DMark'u komp nie zwisl (nigdy mi nie zwisa.. :) ), ale na ekranie obraz sie skopal!!Jakies wielkie pixele, czarne plamy, wszystko skacze - jednym slowem KICHA! Pomyslalem ze moze to wina tego radiatora i "wycyckawszy" radiator oryginalny zalozylem go sprorotem (+ pasta AC oczywiscie). Niestety sytuacja sie powtorzyla!:( Po kilku testach w 3dMarku i po jakims czasie w jakiejs tam grze. Zaczalem zmieniac rozne ustawienia w biosie i mam pytania: 1. Co to jest i co powoduje zmiana VDDQ Voltage? 2. Czy oplaca sie (jakie korzysci) zmieniac AGP Frequency? Zastanawiam sie tez czy czasem ten radiatorek nie siedzi za luzno na NB?W koncu wczesniej byl mocno przyklejony do chipsetu!Co o tym myslicie? Zmienilem przed chwila stery od karty (GeForce 4 MX440 Ultra) i niby jest zupelnie dobrze, ale... testy w toku! Jakie radiatory stosujecie na NB? Czy jakos je modyfikujecie? Czy macie jakas uleprzona technike zakladania? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 czy ktoś moze coś napisać na temat update BIOS-u za pomocą programu "Asus Update" który jest dołączony do płyty lub za pomocą programu AddFlash który można uruchomić za pomocą klawiszy alt+F2 podczas uruchamiania systemu - czy jest to trudne i bezpieczne - pozdrawiam - rolandflashowanie przez atl+f2: czy jest trudne - nie jesli potrafimy poslugiwac sie klawiatura bezpieczne - tak, jesli podpiety do UPS'a to masz 100% bezpieczenstwo, jesli niemamy upsa to modlimy sie o to aby w czasie flaskowania niezabraklo pradu... :( jak wykonac - kopiujemy na dyskietke plik z nowym biosem, mozna zmienic jego nazwe na nowy.bin abysmy niemieli problemu z podaniem odpowiedniej nazwy pliku..., wsadzamy dyskietke do stacji, restart alf+elf2 ;) i podajemy programowi nazwe pliku i enter potem restart i po bolu :P pod windowsem trzeba jeszce uwazac na BSOD :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...